вт мар 09, 2021 1:03 pmaleyan написа: Да споделя и моя едномесечен опит по шведско. Къщата, която сглабяхме, също беше рамкова. Върху вътрешната конструкция се слагаше ОСБ и директно върху него гипскартон един слой.Виждал съм че скандинавците слагат ОСБ-то отвътре. Според мен идеята е в студения климат да е по-близо до топлия контур и по-далеч от евентуалната точка на оросяване, а и на него по-лесно се кове и лепи задължителната им паробариера от вътрешната страна на помещенията. А и ако не ги бърка много разликата в цената с гипсокартона, разбира се че ОСБ-то ще е по-добра, равна и права основа за директно коване на гипсокартон.
вт мар 09, 2021 7:11 pmLisko написа: При нас OSB-то се слага отвън. Върху него сайдинга или там каквото е. Впрочем това му е и основната употреба.Това в САЩ, нали? Гледал съм че и дюшеметата правят с него като освен че го коват за гредите, го и лепят да не скърца, както и обшивката на покривите правят от него. Хубава е тая система със сайдинга и вентилираната фасада, но за нашия климат си трябва по-дебела стена, за да вкараш необходимата изолация изцяло вътре в стените. Такова нещо, което тук правят - тънки стени с недостатъчно вата, пък отвън на конструкция допълнително вата и чак тогава сайдинг не мисля че е оптимално. Но тук в България не съм видял някой да строи рамки от 5х15. Или от онези двойните, които им викат адвансед фрейминг, където кухината може да ти е колкото си искаш. Дори моите 6х12 са повече от обичайните 5х10. А в 10 см кухина можеш да вкараш 10 см вата, което е недостатъчно за България. И се почват едни побългарявания - или 5 см стиропор отвън, или вата на допълнителна конструкция скара.