• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
вт мар 09, 2021 1:03 pmaleyan написа:
Да споделя и моя едномесечен опит по шведско. Къщата, която сглабяхме, също беше рамкова. Върху вътрешната конструкция се слагаше ОСБ и директно върху него гипскартон един слой.
Виждал съм че скандинавците слагат ОСБ-то отвътре. Според мен идеята е в студения климат да е по-близо до топлия контур и по-далеч от евентуалната точка на оросяване, а и на него по-лесно се кове и лепи задължителната им паробариера от вътрешната страна на помещенията. А и ако не ги бърка много разликата в цената с гипсокартона, разбира се че ОСБ-то ще е по-добра, равна и права основа за директно коване на гипсокартон.
вт мар 09, 2021 7:11 pmLisko написа:
При нас OSB-то се слага отвън. Върху него сайдинга или там каквото е. Впрочем това му е и основната употреба.
Това в САЩ, нали? Гледал съм че и дюшеметата правят с него като освен че го коват за гредите, го и лепят да не скърца, както и обшивката на покривите правят от него. Хубава е тая система със сайдинга и вентилираната фасада, но за нашия климат си трябва по-дебела стена, за да вкараш необходимата изолация изцяло вътре в стените. Такова нещо, което тук правят - тънки стени с недостатъчно вата, пък отвън на конструкция допълнително вата и чак тогава сайдинг не мисля че е оптимално. Но тук в България не съм видял някой да строи рамки от 5х15. Или от онези двойните, които им викат адвансед фрейминг, където кухината може да ти е колкото си искаш. Дори моите 6х12 са повече от обичайните 5х10. А в 10 см кухина можеш да вкараш 10 см вата, което е недостатъчно за България. И се почват едни побългарявания - или 5 см стиропор отвън, или вата на допълнителна конструкция скара.
PIP - майстор
ср мар 10, 2021 7:11 am2metraninja написа:
А какво ще рече че е на мазилка? Измазват дебело целия гипсокартон вместо само да шпакловат фугите ли? С какво го измазват?
Материала не мога точно да ти го кажа, но на времето когато почнах картона в къщи не го намерих в бг, вече може и да се намира, но не знам дали ще намериш майстор да се заеме. Има различна едрина на 'зърното' и от там различни дебелини - според това къде се полага (тухлена стена или гипсокартон) и колко е криво, определят го условията и майстора. След това финишната мазилка/шпаклвка, наколко ръце, не се шлайфа, но майсторите са много добри. [url= edin klip[/uril]
Hursa - майстор
Lisko написа:
При нас OSB-то се слага отвън.
Дали е OSB или плоскости от дървесни влакна?
cadmaster - напреднал
Може да погледнеш тук за системата на Кнауф - https://knauf.bg/web/files/richeditor/v ... -darvo.pdf
По сайтовете на производителите има страшно много информация кое как се прави. По руските също и то доста близко до нашия манталитет и условия - https://www.youtube.com/results?search_ ... 0%BE%D0%BA
cadmaster - напреднал
Такова нещо, което тук правят - тънки стени с недостатъчно вата, пък отвън на конструкция допълнително вата и чак тогава сайдинг не мисля че е оптимално
Май точно за нашите условия е подходящо, защото имаме 4 сезона и влагата може да се движи зимата отвътре навън, а през жегите когато сме с климатик - отвън навътре. Ето тук има статия по въпроса - https://www.buildingscience.com/documen ... ding-walls

Откакто се интересувам от тия къщи разбрах, че трябва доста четене и самообучение преди да решиш изобщо какво искаш и как може реално да стане. Интересно, че ти сега в движение решаваш основни неща като обшивка и прочие, които са основополагащи за самата конструкция и се мислят на ниво проект?!
2metraninja - специалист
ср мар 10, 2021 1:37 pmcadmaster написа:
Може да погледнеш тук за системата на Кнауф - https://knauf.bg/web/files/richeditor/v ... -darvo.pdf
По сайтовете на производителите има страшно много информация кое как се прави. По руските също и то доста близко до нашия манталитет и условия

Интересно е това за кнауф, значи те изобщо не предвиждат гипсокартон да се слага на дървена конструкция, а само гипсфазер.

Строй и живи го гледам още от времето когато ходеше да търси кусури на другите строители на каркасники, преди да почне да рекламира собственото си производство. И този конкретен клип съм му гледал, никак не е лоша системата, която показва, но пак стигаме до профили, които аз така упорито се опитвам да избегна.

Ето този пич повече ми подхожда на мирогледа и на идеята. А той даже кове единичен картон по стените. :

ср мар 10, 2021 1:46 pmcadmaster написа:
Май точно за нашите условия е подходящо, защото имаме 4 сезона и влагата може да се движи зимата отвътре навън, а през жегите когато сме с климатик - отвън навътре. Ето тук има статия по въпроса - https://www.buildingscience.com/documen ... ding-walls

Откакто се интересувам от тия къщи разбрах, че трябва доста четене и самообучение преди да решиш изобщо какво искаш и как може реално да стане. Интересно, че ти сега в движение решаваш основни неща като обшивка и прочие, които са основополагащи за самата конструкция и се мислят на ниво проект?!
Мат Райзингър също го гледам отдавна, мисли ги нещата човека. Точно защото имаме 4 сезона много от концепциите от Северна Америка и Скандинавия при нас имат нужда от преразглеждане. Бях поствал по-назад в тази тема изчисления с калкулатори за точката на оросяване и в следдствие на тези нови за мен данни и идеи си промених решението за изолацията. Аз много обичам науката и това е част от красотата на научния подход - разчита на данни и резултати и при предоставяне на нови данни, може да си промени мнението.
Истина е че не обърнах достатъчно внимание на фаза проект на работата на конструктора и архитекта и сега виждам неща, които поради финансови или технологични причини не ми харесват и това е причината да правя промени. Ама сиромах човек с 3 деца и две работи, за кое по-напред да отделя време. Също и от опит за себе си съм установил, че ако искам да съм на 100% готов за нещо, то просто си остава само в сферата на мечтите и желанията. Ако искам нещо да стане - скачам в дълбокото и се надявам да изплувам малко по-надолу по течението :D
cadmaster - напреднал
Допълнителната скара позволява да вкараш там електро и ВИК без да пробиваш паромембраната, както и допълнително да подравниш стените, а още и да избегнеш пукнатини във връзките заради движенията на дървото. И после ремонтите са по-лесни - изолацията и мембраната са плътно прибрани зад скарата, а зад картона са всички комуникации за по-лесен достъп. После обаче не съм сигурен какво следва върху картона - дали не е по-добре дишаща мазилка за да не се запечатва или пък обратното?
От тук също може да се научи доста - https://www.rigips.bg/wp-content/upload ... n_2014.pdf
2metraninja - специалист
Вчера сложихме панелите и покрихме покрива. Както мъдрия народ отбелязвайки значимоста на покрива е казал: "Вече имаме покрив над главата". Аз, едно приятелче и едно от неговите момчета за 4-5 часа без да си даваме зор покрихме 140 квадрата покривна конструкция. Останаха олуци, челни дъски и ламарини и детайли, но вече няма да вали в къщата, а ги дават дъждовни следващите 2 седмици.

Сега ми излезе на дневен ред въпроса, над който отдавна се чудех. С какво да си проветрявам пдпокривното пространство. Най-простия начин, който ми дойде на ума беше да сложа 2 малки прозорчета от дограма на двете вертикални страни и да се отварят когато искам и като реша да ги затварям. Това обаче ще е упражнение с повишена трудност, защото ще трябва всеки път да се катеря през капандурата, и още повече че подпокривното ми е ниско - 80-90 см в най-високата си част и то точно там са попове, клещи и т.н. конструктивни елементи, та придвижването до двете прозорчета ще си е истинско упражнение от онези, които правехме в армията по тактическа подготовка. Гледах механизми за дистанционно отваряне и затваряне на прозорци, видяха ми се скъпи, но и това е вариант, който ще обмисля ако нищо друго не измисля. Гледах и разни вентилатори. Което щеше да е по-интелигентния начин, защото аз реално не искам да ми свети от там, искам да натисна едно копче и да почне да се проветрява подпокривното, но ми се видяха толквоа афиф тези вентилатори - с едни такива тънки и нежни ламелчета, едни прозрачни целофанени клапички, които би трябвало да спират вятъра, когато не искам да духа, че почти се отказах.

Та някой да даде идея как да го реализирам това провертение без да духа когато не искам?
schuldiner - майстор
viewtopic.php?f=47&t=65839&p=1060836&hi ... 0#p1060679

При теб и без това има чуденка как да затвориш билото - направо с вентилирано било.
2metraninja - специалист
Вече го затворих билото с билна ламарина за термопанели. Самата идея на термопанелите за покрив беше освен по-бърз и лесен (безплатен) монтаж, да си е все пак някаква изолация над тавана. Сега имам и друга чуденка, свързана с покрива. Допълнителната изолация на гредореда ли да я слагам, или на ребрата на покрива? Засега клоня силно към гредореда.
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: