Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет мар 19, 2021 6:31 pmLenovo написа:
Причината, поради която замислям такова нещо е, че една ТП въздух вода в реални условия ще гори 2 пъти по-малко електроенергия от котела. За един 5 месечен отоплителен сезон си представям, че би направила разлика от 500-600лв икономия спрямо ел. котела. От тук разликата в инвестицията би се избила за доста години според мен.

Молбата ми е към хора, които имат подобен тип инсталация на подово с ел. котел, да споделят мнения, акъл, сметки. Отворен съм разбира се и за други варианти, тъй като съм на фаза планиране все още. :) :partyman:
Грешни са ти сметките. Аз съм с правена ТП, която изобщо не претендира за перфектно управление, отоплявам малко повече от теб - към 100м2 чисто и сметката ми за един сезон отопление е към 500лв. С ел котел ще имам поне 3 пъти по толкова или по 1000лв на сезон разлика, тоест разлика в цените я избивам за 2 години, а ако ТП е заводска - за 5-6 години. Така че изобщо няма какво да се замисляш над ел. котел. Казвам ти го както от личен опит, така и от професионален.
Ел подовото има пък съвсем много недостатъци - то топли най-много там, където не ти трябва - под мебелите :cool:
шоп - майстор
пет мар 19, 2021 7:30 pmLenovo написа:

Вие какъв вариант бихте предложили?
ТП с водно подово.

При директно отопление с ток свят ще Ви се извие от сметки.
С ТП в пролетни и есенни месеци отоплението ще е х4 по-евтино от директен нагревател.
При +5+10гр външна Х3 по-евтино
при -10 Х 2 пъти по-евтино
Hursa - майстор
пет мар 19, 2021 7:38 pmLenovo написа:
Има ли смисъл да се замислям за радиатори с ел. котел? Представям си едни 20тина процента по-високи сметки с оглед на по-високата температура на водата в системата.
В случая - по високата температура в системата би повлияла пренебрежимо на сметките. Но ако обмисляте радиатори с ел котел - защо не електрически такива или стенни конвектори. Защо не климатици с "долно" разположено вътрешно тяло.
Lenovo - напреднал
пет мар 19, 2021 7:40 pmLazarGanev написа:
пет мар 19, 2021 6:31 pmLenovo написа:
Причината, поради която замислям такова нещо е, че една ТП въздух вода в реални условия ще гори 2 пъти по-малко електроенергия от котела. За един 5 месечен отоплителен сезон си представям, че би направила разлика от 500-600лв икономия спрямо ел. котела. От тук разликата в инвестицията би се избила за доста години според мен.

Молбата ми е към хора, които имат подобен тип инсталация на подово с ел. котел, да споделят мнения, акъл, сметки. Отворен съм разбира се и за други варианти, тъй като съм на фаза планиране все още. :) :partyman:
Грешни са ти сметките. Аз съм с правена ТП, която изобщо не претендира за перфектно управление, отоплявам малко повече от теб - към 100м2 чисто и сметката ми за един сезон отопление е към 500лв. С ел котел ще имам поне 3 пъти по толкова или по 1000лв на сезон разлика, тоест разлика в цените я избивам за 2 години, а ако ТП е заводска - за 5-6 години. Така че изобщо няма какво да се замисляш над ел. котел. Казвам ти го както от личен опит, така и от професионален.
Ел подовото има пък съвсем много недостатъци - то топли най-много там, където не ти трябва - под мебелите :cool:
За кое населено място говориш? Каква ти е ТП и каква ти е инвестицията в нея?
Иначе "заводските" ТП като гледам дори моноблоковете по 5кв започват от над 6000лв (примерно LG). Да не говорим за някое Мицубиши.
За мен предполагам, че около 6 до 9 кв ТП би ми трябвала, съответно тя ще е по-скъпа.
Lenovo - напреднал
пет мар 19, 2021 7:45 pmHursa написа:
пет мар 19, 2021 7:38 pmLenovo написа:
Има ли смисъл да се замислям за радиатори с ел. котел? Представям си едни 20тина процента по-високи сметки с оглед на по-високата температура на водата в системата.
В случая - по високата температура в системата би повлияла пренебрежимо на сметките. Но ако обмисляте радиатори с ел котел - защо не електрически такива или стенни конвектори. Защо не климатици с "долно" разположено вътрешно тяло.
Успоредно проучвам и така наречените подови климатици, опасенията ми са свързани с това дали биха успели равномерно и комфортно да стоплят хола с кухнята - те са около 42 квадрата някъде. За спалните смятам, че не биха имали проблем.
Hursa - майстор
пет мар 19, 2021 7:48 pmLenovo написа:
равномерно и комфортно да стоплят хола с кухнята - те са около 42 квадрата някъде.
При недобра топлоизолация и при недобра дограма - това е проблем за подовото. Но при вас едва ли ще има проблем - при тела под прозорците.
Lenovo - напреднал
пет мар 19, 2021 7:55 pmHursa написа:
пет мар 19, 2021 7:48 pmLenovo написа:
равномерно и комфортно да стоплят хола с кухнята - те са около 42 квадрата някъде.
При недобра топлоизолация и при недобра дограма - това е проблем за подовото. Но при вас едва ли ще има проблем - при тела под прозорците.
Смятам, че при мен изолацията и дограмата са добри. Под прозорец не бих могъл да ги сложа, защото прозорците са по 220см , а височината на стаите преди изолацията на тавана е 260см.
По принцип, ако спра на такъв вариант една 18ка подов климатик би трябвало да е достатъчен.
Hursa - майстор
При такова относително голямо по площ остъкление и свързани помещения - може би ще е добре да се инвестира в две вътрешни тела, ако не два климатика. Дали има възможност да се поставят телата на перпендикулярна стена близо до прозорците, така че да правят "завеса" (поне частично).
(Дограмата може да е добра - но съвсем не може да се сравни по ефективност с топлоизолиращата способност на стената, още повече с 10 см топлоизолация. Голямата и площ на прозорците - ще има немалък принос към топлозагубите.)
Lenovo - напреднал
пет мар 19, 2021 8:09 pmHursa написа:
При такова относително голямо по площ остъкление и свързани помещения - може би ще е добре да се инвестира в две вътрешни тела, ако не два климатика. Дали има възможност да се поставят телата на перпендикулярна стена близо до прозорците, така че да правят "завеса" (поне частично).
(Дограмата може да е добра - но съвсем не може да се сравни по ефективност с топлоизолиращата способност на стената, още повече с 10 см топлоизолация. Голямата и площ на прозорците - ще има немалък принос към топлозагубите.)
Ако правилно съм разбрал, имате предвид горе долу такова разположение на климатиците спрямо стените: https://ibb.co/vsPPyM1
Единият прозорецц е врата към терасата.
Извинявам се аматьорското изображение 8-[

Прикачен файл

pic.jpg
pic.jpg (33.84 KиБ) Видяна 2488 пъти
Hursa - майстор
Да, само че в непосредствена близост и да са на външни стени, ако има такива (освен тази с прозорците). (За да подобрят комфорта около големите прозорци, да не се чувства хлад, когато човек стои близо до тях.)

Тема "Подово с електрически котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: