пет мар 19, 2021 6:31 pmLenovo написа: Причината, поради която замислям такова нещо е, че една ТП въздух вода в реални условия ще гори 2 пъти по-малко електроенергия от котела. За един 5 месечен отоплителен сезон си представям, че би направила разлика от 500-600лв икономия спрямо ел. котела. От тук разликата в инвестицията би се избила за доста години според мен.Грешни са ти сметките. Аз съм с правена ТП, която изобщо не претендира за перфектно управление, отоплявам малко повече от теб - към 100м2 чисто и сметката ми за един сезон отопление е към 500лв. С ел котел ще имам поне 3 пъти по толкова или по 1000лв на сезон разлика, тоест разлика в цените я избивам за 2 години, а ако ТП е заводска - за 5-6 години. Така че изобщо няма какво да се замисляш над ел. котел. Казвам ти го както от личен опит, така и от професионален.
Молбата ми е към хора, които имат подобен тип инсталация на подово с ел. котел, да споделят мнения, акъл, сметки. Отворен съм разбира се и за други варианти, тъй като съм на фаза планиране все още.![]()
![]()
Ел подовото има пък съвсем много недостатъци - то топли най-много там, където не ти трябва - под мебелите