• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ResidentEvil - специалист
Здравейте, вчера след като монтирахме всичко и напълнихме водата в системата, пуснах помпата и тя започна да обезвъздушава. Температурата навън беше минус 3 градуса. След като обезвъздуши системата реших да запаля котеле и спрях помпата. Реших да я пусна когато температурата стане поне 25 градуса а тя беше само 5. Започна да се покачва и пуснах помпата. И започна да стопля и първите 3 радиатора почнаха да се стоплят, сложих и 3 лопати въглища и само докато мръдна за 5 минути и гледам водата 60 градуса. Отивам да бутна всички радиатори дали са топли и гледам само 3 парят и то яката. Другите лед студени. Отворих крана за източване да видя дали ще мога да източа водата след пробата, а той не прокапа даже. Тогава се сетих че докато сме пълнели радиаторите са замръзнали тръбите. тивам в котелното и гледам обезвъздушителя на ризата пуши, целия гараж задимен а разширителя ври. 120 градуса. Огасихме колета с пясък извадихме всичко и го остайхме да изтив. Източихме водата от системата но установихме че в повечето тръби са запушени с лед. Цяла нощ се молех да не се нацепят. Тази сутрин отпушихме всичко с топла вода и през тръбите пуснахме да мине антифриз като го източихме от другия край. Сглобихме всичко, изолирахме всички тръби и ги заровихме. Аз направих пробата още преди да заровя и изолирам тръбите и пълнех радиторите един по един и докато напълня осмия другите са замръзнали по фитингите на тръбите.
Сега се върнах от село и ще купувам концентрат за да не замръзва повече. Иначе нямам повреди по системата, само дето ми изкара ангелите. Май доста пари ще се оръся за концентрат при положение че системата ми е около 210 литра.
За снимки нямах време.
filmatoplo - майстор
Купи концентрат 60 литра на минус 65 градуса и го разреди 1 концентрат към2 вода не се претеснявай до 210 литра ще стане на минус 15-20 градуса напълно достатъчно , само внимавай ако има теч в почвата че антифриза е отровен .
filmatoplo - майстор
Или подгрей вън на двора в казан вода до плюсова температура 40-50 градуса напълни си системата и пали котела - така подържай после горивния процес и не исключвай помпата нека циркулира така няма да замръзне . :)
Последна промяна от filmatoplo на пон дек 29, 2008 3:37 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Когато всичко е ок може ли снимка :santa:
естествено ще кача и снимки. Сега ще посрещам новата година в града, но като се върна на село ще му налеем концентрат който вчера купихме.
Взех 30 литра и се надявам да стигне. Дават го за -75 градуса и ще го разреждам 1:6. Така мисля че до -10 ще издържа.
Впрочем чувал съм че антифриза ако например издържа до -20 градуса, то когато падне температурата под -20, той все още не е замръзнал а става като зърнесто желе и напълно замръзва примерно на -25.
Само се чудя дали първо не го разредя в няколко съда и така да го налея, зада не замръзне водата преди да налея антифриза и хубаво да се смеси.
filmatoplo - майстор
Аз го смесвам вън от системата в голям пвц бидон 80 литра и разпределям в 25 литрови туби да ми е готов за ползване и лесно носене .Ползвам го за слънчеви инсталации , купувам го на минус -75 градуса и разреждам 1към2 за -25 градуса . Минимум 1000 литра ползвам за сезон направо се утравям при наливанията -гурчи :kotz:
аз обикалях цяла сутрин докато намеря някъде по насметка. Намерих една фирма която произвежда масла и явно и концентрат. Купих го по 3.40 лв/кг. Предполагам че 1 кг е около 1 литър
filmatoplo - майстор
1 литър Концентрат антифриз - тежи кило и 400 грама .
Ето качвам и обешаните снимки.
Напълнихме системата с антифриз който изпитахме в хладилника и издрържа до - 12 градуса.
Днес запалихме котела и всичко беше супер. За 1 час достигна до 80 градуса. И после сам си регулираше топлинатам като вкючваше вентилатора когато започне да спада температурата под 80 градуса.
При външна температура -3 градуса, в оранжериите беше + 13. Но сега ще сложим и втория полиетилен отвътре, като оставим въздушна възглавница и малко ще се намали обема. И се надявам че при -3 вече ще бъде поне +20.
На дърва не вдигна повече от 45 градуса и после сложихме към 5 кг въглища и качи до +80. Повече не посмяхме за да не стане като предния път. След като стъпа на +80 го поддържахме още 1 час и мисля че изгори за 1 час около 5 кг. въглища (украински).
колектори

Прикачен файл

DSC013221.JPG
колектори
DSC013221.JPG (64.88 KиБ) Видяна 7700 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8