Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Ами браво, показваш добър напредък.
Много добре се ориентира, че на близка до номиналната мощност е най ефективна горелката. Затова е бил необходим по-силен вентилатор, защото подаването е било прекалено завишено.
На практика, наличието на голям буфер неглижира по-голямата мощност от необходимото, защото поема излишната мощност. Така, че си нагласи подаването да е близко до 30 кВ, примерно 28.

За мен изглежда добре горенето, но не съм специалист. Горенето трябва да е в подкова, не прекалено навън, за да не падат недоизгорели пелети и не прекалено навътре. Толкова, че да гори стабилно и да избутва пепелта навън, без да прави буци и натрупвания на ръба. След правилно подбраната мощност, започваш да наблюдаваш пламъка. Ако въздухът е малко, ще е по-жълтав, с леко подпушване. Ако е много силен вентилатора, ще е по-бял и може да прехвърчат искри. По това доста е писано в темата. Ще помогне и да потърсиш в нея.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не, това е далеч от оптималния огън за мощност 3. Трябва още подаване и още вентилатор
m0m43 - специалист
А сигурен ли си че подава по 41кг на час? На първоначално зареждане 79 секунди при 41кг на час, би трябвало доста пелети да падат извън главата.
laguz - напреднал
пон окт 25, 2021 9:14 pmm0m43 написа:
А сигурен ли си че подава по 41кг на час? На първоначално зареждане 79 секунди при 41кг на час, би трябвало доста пелети да падат извън главата.
Да, проверих го, за съжаление чак сега, след като започнах да чета темата по-обстойно. И да, преливаше за 79 секунди, за това го намалих на 70. Не посмях да намаля повече.
laguz - напреднал
пон окт 25, 2021 9:02 pmLazarGanev написа:
Ами не, това е далеч от оптималния огън за мощност 3. Трябва още подаване и още вентилатор
Т.е. да е по-силен от това? А мен все ме притесняваше, че е много силен и се чудех как да го намаля, но без да спира да изгаря пелетите напълно. / Понеже все такива съвети получавах, Да се намали, за да не излиза топлото през комина/
Ще ме насочите ли към някакви цифри?
Последна промяна от laguz на вт окт 26, 2021 6:15 pm, променено общо 2 пъти.
laguz - напреднал
пон окт 25, 2021 8:51 pmEvgeniy написа:
Ами браво, показваш добър напредък.
Много добре се ориентира, че на близка до номиналната мощност е най ефективна горелката. Затова е бил необходим по-силен вентилатор, защото подаването е било прекалено завишено.
На практика, наличието на голям буфер неглижира по-голямата мощност от необходимото, защото поема излишната мощност. Така, че си нагласи подаването да е близко до 30 кВ, примерно 28.

За мен изглежда добре горенето, но не съм специалист. Горенето трябва да е в подкова, не прекалено навън, за да не падат недоизгорели пелети и не прекалено навътре. Толкова, че да гори стабилно и да избутва пепелта навън, без да прави буци и натрупвания на ръба. След правилно подбраната мощност, започваш да наблюдаваш пламъка. Ако въздухът е малко, ще е по-жълтав, с леко подпушване. Ако е много силен вентилатора, ще е по-бял и може да прехвърчат искри. По това доста е писано в темата. Ще помогне и да потърсиш в нея.
Добре, при Р3 28кВ, колко да са Р2 и Р1?
andy_forresite - майстор
При трета 28 kw останалите две мощности може да се направят 14 и 7 kw.
Проценти вентилатор ... опитай с 47% за ІІ-ра и 43% за І-ва.
На мен огънят на трета ми харесва. Доколкото разбирам това са 28 киловата. Повече от това не ти трябва. Да не кажа че е много и едни 25 киловата ще са пО на място предвид какво се иска от оборудването.
laguz - напреднал
вт окт 26, 2021 3:13 pmandy_forresite написа:
При трета 28 kw останалите две мощности може да се направят 14 и 7 kw.
Проценти вентилатор ... опитай с 47% за ІІ-ра и 43% за І-ва.
На мен огънят на трета ми харесва. Доколкото разбирам това са 28 киловата. Повече от това не ти трябва. Да не кажа че е много и едни 25 киловата ще са пО на място предвид какво се иска от оборудването.
Пробата, за която казах, е за 25kw. Може би, само за най-студеното време ще си направя настройки за 28kw., за да загрява по-бързо водата. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Хора, чуйте! Правилното е трета мощност да е максимално възможната. Тя се настройва най-лесно. Няма нужда от мерене на дебити, няма нужда от смятане на мощности.
1. Засича се времето на първоначалната доза, за да се напълни горивната камера така, че връхчето на пирамидата да е малко над запалката. Не трябва запалката да е зарината в пелети
2. Полученото време за първоначална доза го делим на 10 и получаваме горе-долу времето на подаване за мощност Р3. После почваме плавно да повишаваме подаването за Р3, редувано с изчакване за да се видят резултатите. Въздухът също се коригира според вида на пламъка. Увеличаваме времето за подаване с няколко десети, изчакваме, увеличаваме, изчакваме и така докато жарта достигне до ръба и започнат да падат неизгорели пелетки, след което връщаме на по=-ниски стойности подаването
3. След като експериментално сме получили максимума за мощност Р3, делим това време на половина и получаваме времето за Р2, а още веднъж като го разделим на две, получаваме за мощност Р1
Това, че помещенията нямали нужда от такава голяма мощност няма никакво значение, горелката има нужда от такава мощност. Необходимата мощност, на която да работи горелката си я избира сама, няма нужда от нашите сметки :cool:
ico_3 - специалист
Аз имам едно питане?С тия цени на пелетите и липсата им има ли възможност да горя дърва и въглища в котела който е виадрус а горелката е монтирана отдолу в кутия.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: