съб окт 30, 2021 8:35 pmMamaMy написа: Проблема не са акумулаторите, а връзката с енерго-преносната мрежа. Ако искаш да си легален ти трябват една педя документи. Тогава може и да прецениш колко ти струва разрешителното и да си го включиш в сметките с цената и дали искаш вече да продавашВ тая ти част няма много истина. Бих казал хич..
Ако си нелегален рискуваш да спре собствената ти консумация и да започнеш да връщаш в мрежата. Тогава пък си плащаш все едно си го харчил, а не произвел. Отделно риска да те хванат и глобят. Възвращаемостта на инвестицията също е спорна.
съб окт 30, 2021 8:35 pmMamaMy написа: Ако пък е само за хоби, имам един клиент който си е надделял на масрафа (така хубавата българска думичка) и си прави соларен парк в "двора". Проектанта на парка му е направил сметка и се оказва, че ще е добре ако нещата се развият зле за всички. Ако ел. енергията поскъпне до 0,80 лв след 7 години ще е на нула. Ако всичко се оправи за нас, ще зарови 150000лв в двора. Това при идеални условия. Работи с някакъв французин и той го е съветвал. Не съм сигурен дали този французин е стъпвал някога по нашите ширини.Виж тук има зрънце истина. Само дето тези 80 стинки не са след 7 години.
В момента например ЕВН си наобикалят клиентите и се мъчат да ги накарат да преподпишат вече сключени договори(да ги измамят).
Новата цена за киловат която предлагат е 38 стинки. Без такси пренос, достъп, задължения към обществото и ДДС.
Така че кви 7 години? С таксите и ДДС смятай колко става... Бъдещето вече е ... днес.

И тъй като тока е един и същ, предстои "либерастия" и на битовия пазар, това ни чака догодина.
Ония 150 000 кинта. Не знам за каква мощност става дума ама е над 30kWp - демек е на свободния пазар.
И тъй като този пазар у нас е под знака на дълбока корупция не е ясно неговия търговец колко ще го изклати.
Вероятно колкото си иска.
И друго. Някъде от октомври до края на годината ще му купуват енергията на 0,5 стинки (половин стотинка).
Като остават таксите за пренос, достъп ... които ще дължи...

Та те така с майката любима, нашата държава и престъпниците които я управляват вече 30-тина години.