• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sveto - специалист
пет ное 12, 2021 2:19 pmandy_forresite написа:
Най-добре не опитвай повече с този клапан. Може от седене (неползване) да е приключил.
Ако все пак си упорит, то идеята за 20 мм тръба хич не е добра. Същото нещо и относно крана с притваряне. Ще ти кажа защо.
Първо, тръба ф20 ограничава потока, което е зле откъдето и да се погледне.
Второ, притворен кран там също ограничава потока, скопява системата, врял котел, "гладни" радиатори - не го прави. Ще е по-зле отколкото при първия опит.
Аз бих купил нов клапан пак с пряко действие. Да изкара там 15 години, пък после ще го мислим :) На gnt69 клапана се кисне във водичка ежеминутно, мести си елемента напред-назад и затова е оцелял до сега.
Ама той клапанът си работи, не е развален. Проблемът е, че когато започне да отваря кръга към радиаторите не затваря байпаса, просто така си е направен конструктивно, не че е повреден. На картинката се вижда какво представлява вътре. Като започне да отваря вход 2 (връщащата от радиаторния кръг) не затваря вход 3 (байпаса), а си остава отворен.
Какво означава клапан с "пряко действие"?

Прикачен файл:
termoregulacni-ventil-rez.jpg
termoregulacni-ventil-rez.jpg (15.76 KиБ) Видяна 733 пъти
sveto - специалист
Ако все пак си упорит, то идеята за 20 мм тръба хич не е добра. Същото нещо и относно крана с притваряне. Ще ти кажа защо.
Второ, притворен кран там също ограничава потока, скопява системата, врял котел, "гладни" радиатори - не го прави. Ще е по-зле отколкото при първия опит.
Идеята за тръба с по-малко сечение и притворен кран не е моя, а на човек който разбира от тези работи, затова ми се стори добре да се пробва.
Прикачен файл:
Screenshot (27)_LI.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-добре не опитвай повече с този клапан. Може от седене (неползване) да е приключил.
Аз бих купил нов клапан пак с пряко действие. Да изкара там 15 години, пък после ще го мислим :) На gnt69 клапана се кисне във водичка ежеминутно, мести си елемента напред-назад и затова е оцелял до сега.
Ти със сигурност не би купил нов клапан, особено ако знаеш, че този му няма нищо! С притворен кран на байпаса не се скопява системата, няма врял котел и гладни радиатори, а точно напротив - намалява се дебита през котела и се насочва към радиаторите. Това съм го правил десетки пъти, като ползвах трипътни вентили Термовар. Идеята на този тип вентили, които не затварят байпаса е, че може да се сложи отделна помпа за отоплителната система и байпаса да служи като хидравличен изравнител. Та sveto може да ползва този факти вместо да купува друг трипътен вентил, може да сложи втора помпа след вентила и това ще е много по-добър вариант.
sveto - специалист
Само да питам как ще се управлява втората помпа, чрез някакъв сензор за темпаратурата ли?
Да, с контактен термостат на байпаса например
gnt69 - майстор
пет ное 12, 2021 11:53 amsveto написа:
Хм, караш ме да се замисля, дали да не пробвам пак клапана, но този път ще сложа тръба ф20 и ще притворя крана на 45 гр, както беше писал Лазар Ганев в началото на темата. Твоя клапан изглежда същия модел като моя, само картинките се различават и щом казваш, че при теб работи би трябвало и при мен да върши работа.
Аз бих извадил термостата от кутията, завит е с четири болта. Бих го сложил в една тенджера и на котлона да видя отваря ли или не отваря. Вариант да не работи е или нямаш циркулация или ти е повреден термостата. Термостата започва да отваря на 60 градуса и се отваря и затваря за да подържа 60 градуса връщаща вода в котела. Никакви кранове не ти трябват. Не ти трябва намаляне на диаметъра на тръбата, просто осигуряваш циркулация, помпата да има напор достатъчен и температура в котела над 65 градуса. Произведеното топло отива в радиаторите а студената вода влиза и се смесва с топлата. Ако не излезе топло към радиаторите то няма и да дойде студена на нейното място.

Прикачен файл

esbe 60.jpeg
esbe 60.jpeg (74.68 KиБ) Видяна 692 пъти
пет ное 12, 2021 5:50 pmgnt69 написа:
Ако не излезе топло към радиаторите то няма и да дойде студена на нейното място.
Е да де, то точно това се получава понякога, когато системата е голяма и тромава - водата се върти по-лесно през байпаса и не отива към радиаторите :) . Кран на байпаса е нужен винаги, най-малкото за демонтаж и обслужване, но с него правиш и хидравличен баланс между двата кръга - единият в котела, другият - през радиаторите
andy_forresite - майстор
Не съм разбрал че си работи. Тогава да го монтира, защо го е махал въобще :?
Уважавам "Лазар" много и нямам ама никакво намерение да водя спорове. Толкова съм научил от него, че ...
Моето мнение е това. Дали е грешно ще се чуе. Така де - прочете.
Може би.
sveto - специалист
пет ное 12, 2021 5:50 pmgnt69 написа:
пет ное 12, 2021 11:53 amsveto написа:
Хм, караш ме да се замисля, дали да не пробвам пак клапана, но този път ще сложа тръба ф20 и ще притворя крана на 45 гр, както беше писал Лазар Ганев в началото на темата. Твоя клапан изглежда същия модел като моя, само картинките се различават и щом казваш, че при теб работи би трябвало и при мен да върши работа.
Аз бих извадил термостата от кутията, завит е с четири болта. Бих го сложил в една тенджера и на котлона да видя отваря ли или не отваря. Вариант да не работи е или нямаш циркулация или ти е повреден термостата. Термостата започва да отваря на 60 градуса и се отваря и затваря за да подържа 60 градуса връщаща вода в котела. Никакви кранове не ти трябват. Не ти трябва намаляне на диаметъра на тръбата, просто осигуряваш циркулация, помпата да има напор достатъчен и температура в котела над 65 градуса. Произведеното топло отива в радиаторите а студената вода влиза и се смесва с топлата. Ако не излезе топло към радиаторите то няма и да дойде студена на нейното място.
Клапанът е тестван и работи, демонтирах го защото нямаше достатъчна циркулация през радиаторите, тъй като не затваря кръга на байпаса. Водата естествено избира по-малкото съпротивление, въртеше основно през байпаса, достигна 80°С и камината се изгаси.
andy_forresite - майстор
Сети ли се да вдигнеш оборотите на помпата?
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: