• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами когато предпазителят на всяка фаза е 10А, няма как да включиш консуматор дори и 3кВт, а печката е повече, зависи от модела.
andy_forresite - майстор
Ще си позволя да попитам в тази тема, тъй като пишат много грамотни хора. Ако отговорят ще съм безкрайно признателен :)
Имам трифазен ток от много години. Над 40. Баща ми го е въвел на времето заради гаража, фуражомелка с мотор 11 кв, циркуляр 9 кв, троначка за царевица, компресор. Когато достроиха кухнята-трапезария са свързали цялото ел. захранване към една от фазите на трифазния ток. Като кухня имам ел. печка с фурна, бойлер 3 кв, хладилник с малък фризер, ТВ, РС и осветление. Осветлението е с ЛЕД.
Фуражомелка, троначка, компресор, циркуляр ... не използвам изобщо. Ползвам тази фаза за кухнята. В гаража от време на време ползвам една крушка и шмиргел, но много рядко включвам нещо там.
Сметката ми за потребената ел. енергия на трифазния електромер за периода 19.09.-18.10.2021 г. е 189 лева на трифазния ток. Записвам киловатите дневна и нощна тарифа и на монофазния, и на трифазния електромер, всеки ден в едно тефтерче. От началото на м. ноември съм на 150 киловатчаса общо - двата електромера с двете тарифи.
Възможно ли е да ме таксуват ХХ стотинки на ден и цената за КВч да е за промишлен ток? В тези фактури от изипей пише само абонатния номер и цената, която трябва да се плати. Няма показание старо, показание ново, цените и т.н.
Какво мога да направя за да не плащам по 200 лева на месец, при положение че за периода 01-14 ноември съм изгорил общо 150 киловатчаса от двата електромера и с двете тарифи - всичко. Да станат хайде 400 kwh да станат, не са 200 лева.
nelina_london - специалист
Ясно,сега го разбрах-цялата мощност е обща,просто е разделена да протича по две фази.Мислех си,че предпзителят ще е същата цифра , като при монофазния ,но 3P.
Благодаря ,г-н Ганев!
LazarGanev - "Велик майстор"
Анди, вероятно автоматично са те прехвърлили на промишлен ток и то на последна инстанция, което е най-зле. Трябва да отидеш в ЕРП и да докажеш, че го ползваш за битов или да си пусниш захранване от битовия електромер. И аз съм в същото положение за единия електромер
kozl - майстор
нед ное 14, 2021 9:29 amnelina_london написа:
Това с печката не го разбрах,защото ние имаме само трифазен ток,пуснат от енергото по време на строежа,а всичките ни уреди вътре са монофазни.
Явно аз не съм разбрала пак нещо :) .Ето,че и вие сте на различно мнение за предпазителите.
А цената за присъединяване на трифазна и монофазна партида с една и съща мощност е еднаква.
Явно не се разбираме по некви причини :-D
По-добре пиши какъв ти е предпазителя. И каква ти е печката. Примерно първата готварска печка, която ми излезе от нета е с макс.мощност 10, 2kW. То едва ли ще се ползва и фурна и всички котлони едновременно, но пък е възможно. Да предположим, че фурната е 3kW при едновременно работещи горен и долен нагревател. При монофазно захранване и 32А предпазител, тази фурна няма проблем да работи. Но при трифазно захранване еквивалента на 3Р предпазите е 10А и ако цялата мощност на фурната е към една от фазите, фурната няма да може да работи. За даа може да се ползва ще фурната да се свърже по схемата да трифазно захранване, което ще разпредели мощността от едната фаза на горния и от другата фаза на долния нагревател и печката ще може да се ползва.

А относно цената, тя е за мощност. И според мощността и типа на захранване (монофазно или 3 фазно) се определя предпазителя.
Друг е въпроса, че вместо 3Р 10А ще сложат 3Р 16А, което по мощност се доближава до 50А предпазител при монофазен ток.
Обаче при трифазния ток, като не си разпределиш консуматорите равномерно по фазите и няма как да ползваш мощността, която оситурява 3Р предпазителя. Като се претовари една от фазите и той ще изключи всичките. Та йок ток :-D
kozl - майстор
нед ное 14, 2021 9:48 amandy_forresite написа:
Ще си позволя да попитам в тази тема, тъй като пишат много грамотни хора. Ако отговорят ще съм безкрайно признателен :)
Имам трифазен ток от много години. Над 40. Баща ми го е въвел на времето заради гаража, фуражомелка с мотор 11 кв, циркуляр 9 кв, троначка за царевица, компресор. Когато достроиха кухнята-трапезария са свързали цялото ел. захранване към една от фазите на трифазния ток. Като кухня имам ел. печка с фурна, бойлер 3 кв, хладилник с малък фризер, ТВ, РС и осветление. Осветлението е с ЛЕД.
Фуражомелка, троначка, компресор, циркуляр ... не използвам изобщо. Ползвам тази фаза за кухнята. В гаража от време на време ползвам една крушка и шмиргел, но много рядко включвам нещо там.
Сметката ми за потребената ел. енергия на трифазния електромер за периода 19.09.-18.10.2021 г. е 189 лева на трифазния ток. Записвам киловатите дневна и нощна тарифа и на монофазния, и на трифазния електромер, всеки ден в едно тефтерче. От началото на м. ноември съм на 150 киловатчаса общо - двата електромера с двете тарифи.
Възможно ли е да ме таксуват ХХ стотинки на ден и цената за КВч да е за промишлен ток? В тези фактури от изипей пише само абонатния номер и цената, която трябва да се плати. Няма показание старо, показание ново, цените и т.н.
Какво мога да направя за да не плащам по 200 лева на месец, при положение че за периода 01-14 ноември съм изгорил общо 150 киловатчаса от двата електромера и с двете тарифи - всичко. Да станат хайде 400 kwh да станат, не са 200 лева.
Аве Анди, първо си намери фактурите. Това от Изипей не са фактури.
И като си погледнеш фактурите вероятно ще откриеш причината, която те терзае.
И се чудя защо, но това е масова реакция, хората да не си гледат фактурите, а цената, която плащат :?
Аз като домоуправител на ЕС изхвърлам купища фактури, оти не си ги сакат и се търкалят с дни по фоайето.
Па сетне некой иде да тражи помощ при мен, оти платил гоуема сметка. А фактура нема :shock: Е бопа свърши, от дека да разберем, оти му гоуема сметката :?
Andy,както се разбра, с тока хич ме няма,но с фактурите и договорите с енергото съм ми се наложи да съм на "ти" :)
Ако приемем,че целият ви разход за месеца е около 350-360 kWh,и цената е написаната от вас,сте на свободния пазар,тоест не сте битов абонат.
Последната ни фактура е за 260 kWh на стойност 120лв.Трифазната партида на свекърва ми е с нормална цена на kWh,като на монофазната,единствено няма нощна тарифа.За 380 kWh е платила под 80лв.
Цената към момента на дневната тарифа за небитов абонат е около 46 ст за kWh, включвайки таксите за пренос на EVN ,а ЧЕЗ ,в ролята на ДПИ, е с още по-висока.
Щом на easy pay ви излиза само сумата,съм почти сигурна,че не сте битов абонат.При нас е същото,докато на битовите им излиза подробно.А,не сте ли получавали писмо за преминаване на ДПИ след юни тази година?
Ако трифазният ток,не е регистриран на фирма с ЕИК и сградата,в която го ползвате е с изрядни документи(преди посочените от вас години,планът за строежа ,служи за нотариален акт),може да докажете пред Енергийното дружество,че токът е за битови цели и ще ви пуснат нов договор,като битов абонат.
Междувременно,може да се регистрирате в сайта на вашето електроразпределително дружество с ИТН и да видите малко по-подробна фактура,или поне с данните на електромера.Естествено ,такава може да ви бъде издадена и от офис на дружеството,като там може да посочите и имейл,на който да получавате подробната фактура.

kozl,неможеш да се разбереш с човек,който просто не разбира :-D .Грешката не е в твоя телевизор :)
Проблем с нашите предпазители нямам-те са за 19 kw отпусната мощност,но не съм си у нас да ги погледна,върти ми се в главата,че са 32A,предполагам 3 P ,а фазите са ми така разпределени,че държах и 4те котлона и печката да могат да работят едновременно,пуснати на отделни кабели и предпазители,защото го раздавам домакиня :).
Единствено се дразня,че нашият вътрешен главен предпазител е със същата мощност като външния и ако нещо даде на късо,пада този на EVN,защото е с по-изпреварващо действие от нашия.
Hoвoceлckи - майстор
Е сменете си вашия да е с по-изпреварващо действие :wink:
Така и ще направим :)
Това се случваше ,докато половинката свързваше грешно модулните контакти и по-точно тези,които имаха и ключ и няколко контакта в една конзола.Вече всичко е навързано и проблем с външния предпазител не е имало.
venci.ivanov22 - специалист
нед ное 14, 2021 11:00 amnelina_london написа:
Така и ще направим :)
Това се случваше ,докато половинката свързваше грешно модулните контакти и по-точно тези,които имаха и ключ и няколко контакта в една конзола.Вече всичко е навързано и проблем с външния предпазител не е имало.
Хора и сега кажете според вас какво става с тия 6kw стигат ли или да сменям предпазител.....
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ще. Стигнат ли 6kw за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: