ср дек 08, 2021 11:42 pmradius написа: Абе не ги нулира , но сега на 2С се топля с 3-4 кв топлина (2х80кв.м. къща).Завиждам ти! На мен са ми нужни 7 за малко повече от твоите 160 кв.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Антон С.
- специалист
5178 мнения в "Пелетна камина Грейко"
Колеги,здравейте.Изчетох цялата тема,но за съжаление не можах да намеря подобен случай на моя.Вече трети сезон ползвам бижуто 25 ца и съм изключително доволен от камината.Този сезон даже и на пелети попаднах,но това е друга тема.Та да си кажа проблема.От около месец започна докато си гори нормално да нулира димните газове и температура на водата,от там стоп на помпата за около секунда две.Понякога тези стопове продължават 15,20 минути и се оправя,понякога е повече и набива грешка Няма Изп.модул.Това се случва само вечер.Инсталатора първо изчисти сензора РТ100,но без резултат. След две седмици се отби,за да смени и софтуера,но уви същата вечер пак нули на димни и вода и стоп на помпа.Днес смени датчика РТ 100,но ситуацията си е пак същата.Моля дайте акъл как да действам в случая. Благодаря предварително.
Joro.gushterov
- помощник
ср дек 08, 2021 11:35 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Не мога да редактирам. Да му цензура и шибаният форум как го насраха само. 1 милион реклами и недомислици, няма да пиша повече,
Пусни една духалка на 1kW и стопли 50м2 да видим до колко ще я стоплиш. Аз с 2kW топля една стая 15м2 и чак след 10часа работа вече се усеща топло. Нищо не разбираш от физика да знаеш. Тя изолацията намалява загубите, ама не ги нулира.
Жив и здрав!
Именно и аз тва се чудя, моята камина не мога да я докарам под 1 кг на час посмъртно, просто не става, всякакви настройки пробвах..затова стигам до тея два извода:
1. Или се ползват радиатори тип 33, от големите, които излъчват много при по ниска Т на водата, макар, че повечето дето се хвалят с разход от 0.5 на час, по снимките, които съм виждал са си с нормален радиатор и то не от големите...,или не топлят тея квадратури на тея градуси дет казват...
2. Трябва да имаш мега яката изолация и да топлиш един затворен, дет се вика почти херметичен обем.
Или всичко, външни, вътрешни стени, под, тавани с Xps или вата/картон ама яко вата, и да стане консерва, та и свещ да запалиш да се топли...
П.п, попаднах на едно много интересно мнение взето от фб:
"Смятам, че който гори под 15кг. за 24часа, по-добре да не пише тук.
Имам приятел неговия котел гори половин торба за денонощие и голема жега у тях, ама есента купи 6 тона пелети??? "
Та в тая връзка, ако някок верно гори толкова , 0.5кг, то 1.5 тона макс 2 ше те оправат за цяла зима, а пък всички взимат 4 5 6 , че някой и повече.

jangeloff
- специалист
чет дек 09, 2021 10:10 pmJoro.gushterov написа: ако някок верно гори толкова , 0.5кг, то 1.5 тона макс 2 ше те оправат за цяла зимаЗа миналата зима купих две палета, малко над 2 тона...
Е, останаха ми 35 чувала.. Но, топля двустаен (65кв.), без бойлер, с таймер, от 06:00 до 11:30, и от 18:00 до 24:00.
Пък и нямахме зима, сняг видяхме чак през март.
Калкулацията според камината е 7-8 на ден , а сега в по-студеното време, 10-12 ... Ето ти ги 0.5 кг на час, за цялото денонощие.
Чудеса няма, всичко е -> изолация / загуби, и чувство на топлинен комфорт.
Joro.gushterov
- помощник
чет дек 09, 2021 10:32 pmjangeloff написа:Извинявай, не мога да се съглася с теб.чет дек 09, 2021 10:10 pmJoro.gushterov написа: ако някок верно гори толкова , 0.5кг, то 1.5 тона макс 2 ше те оправат за цяла зимаЗа миналата зима купих две палета, малко над 2 тона...
Е, останаха ми 35 чувала.. Но, топля двустаен (65кв.), без бойлер, с таймер, от 06:00 до 11:30, и от 18:00 до 24:00.
Пък и нямахме зима, сняг видяхме чак през март.
Калкулацията според камината е 7-8 на ден , а сега в по-студеното време, 10-12 ... Ето ти ги 0.5 кг на час, за цялото денонощие.
Чудеса няма, всичко е -> изолация / загуби, и чувство на топлинен комфорт.
1.во топлиш 65 квадрата, аз топля 100, а тея другите дето казват за ниския разход са дори и по смели...80,100,120 квадрата.
2. Ти смяташ на 24 часа 0.5 кг, ама реално печката ти гори 11.5 часа... не 24, сега ще кажеш умножи по 2 и пак е същото ама реално не е.
С тея 11.5 часа горене, и разход примерно 8кг както си дал... са ри около 700 грама за всеки час работа на камината, а как засече 7-8кг на час?
Ако е по камината, калибриран ли е шнека??
Колко често го калибрираш?
При едни и същи пелети в 2 поредни седмици ми дава 2 различни калибровки. Веднъж 7.6 кг на час, втория път 8.8 кг на час. При задаване на различните калибровки, разликата по дисплея е поне 200 грама да не кажа повече..
Ако си направа шнека на 7кг на час и аз ще горя 0.5 по графика най-вероятно...

jangeloff
- специалист
чет дек 09, 2021 10:51 pmJoro.gushterov написа:Прекалено се вживявате, според мен.
Извинявай, не мога да се съглася с теб.
1.во топлиш 65 квадрата, аз топля 100, а тея другите дето казват за ниския разход са дори и по смели...80,100,120 квадрата.
2. Ти смяташ на 24 часа 0.5 кг, ама реално печката ти гори 11.5 часа... не 24, сега ще кажеш умножи по 2 и пак е същото ама реално не е.
С тея 11.5 часа горене, и разход примерно 8кг както си дал... са ри около 700 грама за всеки час работа на камината, а как засече 7-8кг на час?
Ако е по камината, калибриран ли е шнека??
Колко често го калибрираш?средно дневен разход
При едни и същи пелети в 2 поредни седмици ми дава 2 различни калибровки. Веднъж 7.6 кг на час, втория път 8.8 кг на час. При задаване на различните калибровки, разликата по дисплея е поне 200 грама да не кажа повече..
Ако си направа шнека на 7кг на час и аз ще горя 0.5 по графика най-вероятно...![]()
За паузите, през деня просто няма никой, а през нощта не е комфортно спането.
Шнека е калибриран, средно 8 кг/час.
около 700 грама за всеки час работа на каминатаДа, така е, първия час по 1,6кг, после 0,9, третия час 0,6...
Ако се сметне изразходеното за сезон, след това се раздели на дните (начало-край на отопление), то ще получиш средно дневен разход, сетне, съответно разход на час.
По важно е да знаеш приблизително колко ти е нужно, за да изкараш до пролетта, а не да не мислиш, как да гасиш за да намалиш разхода.
Какъв е смисъла от нисък разход, и в същото време да мръзнеш?
И както казва Филма: "изолация, изолация и изолация" ...
andy_forresite
- майстор
Гущеров, всичко е в способността на сградата да запази топлината в себе си за колкото може по-дълго време. В добре изолирана къща при стартиране на отоплението от 18°С още със загряването на радиаторите започва покачване и на стайната температура. След 1 час вече е станало 22.5 - 24 градуса. След час и половина термостат спира горенето, системата започва да изстива по инерция отоплявайки още 30 минути до 1 час. Следва няколкочасова пауза, през което време вътрешната температура започва бавно да спада. След 4 часа отоплението тръгва от 22.5 и за 30 минути догонва 24 градуса. И това се повтаря. Така изгорените пелети за деня (денонощието) са малко.
Защо и аз не мога да постигна това вкъщи. Защото стаите ми изстиват много бързо. Една стая ми изстива с минимум 1 градус на час при ниска среднодневна положителна външна t°C. Отделно нямам никакво разпределение и не отоплявам единен обем, а са три отделни обема. Тоест топлината не се преразпределя от една стая в друга или от коридора в друга стая като влизаме/излизаме, а изчезва към озоновия слой. Той ако я подпре - подпре, ако не - отива в Космоса.
Не може да нямаш представа с какво темпо спада температурата вътре у вас като спреш камината
Последно за тип 33. Един радиатор тип 22 с размери 600/1400 е да кажем 3100 вата при 90/70/20°. А един тип 33 600/1400 е 4200 вата при същите условия. Не ги знам по колко са, но за примера. Когато тип 22 отдава 1500 вата, тип 33 ще отдава 2100 вата. Тази топлинна енергия се взима от камината. Тоест радиаторите за да отдават топлина към стаите трябва първо да я вземат от камината. Колкото повече им дава камината, толкова повече ще топлят. Камината от своя страна ще дава топло ако й се подават пелети. Значи ---> пелети + загрята вода = топли радиатори (и топличко в къщата). Ще кажеш ама тип 33 ще отдава колкото тип 22 с по-хладка вода. Да, точно така. Само че тип 33 за да отдаде към стаята 1500 вата по примера, първо трябва да ги вземе от камината, а пък камината трябва да ги произведе като изпапка пелети за тази цел. Единственото, от което може да се спечели при по-ниска температура на водата в камината, е от намалелите загуби при топлопренасянето по тръбите. Тръбите имат характеристика колко топлина ще загубят на 1 метър при температурната разлика спрямо околната среда (в тръбата тече вода 65° и околната среда е 22° - значи има загуби). Има и още един плюс при ниската температура на водата в камината. Това пък е делта Т между t на горещите газове вътре в камината и t на топлообменника й. Примерно в камината имаш 900°С горящи газове и вода в топлообменника на 50 градуса - 900-50=850; И при 65 градуса - 900-65=835 температурна разлика. Но пък на ТО не му харесват температури под 60-65 и затова под тези градуси на водата не е добре за съоръжението. Жертваме някакви жалки проценти ефективност за сметка на увеличаване срока на експлоатацията. Камините са скъпи. Да бяха по 20 лева ... да ги караме на 35-40 гр.
Ключът от палатката е топлоизолацията - да е дебела, поставена навсякъде и да е правилно положена.
Защо и аз не мога да постигна това вкъщи. Защото стаите ми изстиват много бързо. Една стая ми изстива с минимум 1 градус на час при ниска среднодневна положителна външна t°C. Отделно нямам никакво разпределение и не отоплявам единен обем, а са три отделни обема. Тоест топлината не се преразпределя от една стая в друга или от коридора в друга стая като влизаме/излизаме, а изчезва към озоновия слой. Той ако я подпре - подпре, ако не - отива в Космоса.
Не може да нямаш представа с какво темпо спада температурата вътре у вас като спреш камината

Последно за тип 33. Един радиатор тип 22 с размери 600/1400 е да кажем 3100 вата при 90/70/20°. А един тип 33 600/1400 е 4200 вата при същите условия. Не ги знам по колко са, но за примера. Когато тип 22 отдава 1500 вата, тип 33 ще отдава 2100 вата. Тази топлинна енергия се взима от камината. Тоест радиаторите за да отдават топлина към стаите трябва първо да я вземат от камината. Колкото повече им дава камината, толкова повече ще топлят. Камината от своя страна ще дава топло ако й се подават пелети. Значи ---> пелети + загрята вода = топли радиатори (и топличко в къщата). Ще кажеш ама тип 33 ще отдава колкото тип 22 с по-хладка вода. Да, точно така. Само че тип 33 за да отдаде към стаята 1500 вата по примера, първо трябва да ги вземе от камината, а пък камината трябва да ги произведе като изпапка пелети за тази цел. Единственото, от което може да се спечели при по-ниска температура на водата в камината, е от намалелите загуби при топлопренасянето по тръбите. Тръбите имат характеристика колко топлина ще загубят на 1 метър при температурната разлика спрямо околната среда (в тръбата тече вода 65° и околната среда е 22° - значи има загуби). Има и още един плюс при ниската температура на водата в камината. Това пък е делта Т между t на горещите газове вътре в камината и t на топлообменника й. Примерно в камината имаш 900°С горящи газове и вода в топлообменника на 50 градуса - 900-50=850; И при 65 градуса - 900-65=835 температурна разлика. Но пък на ТО не му харесват температури под 60-65 и затова под тези градуси на водата не е добре за съоръжението. Жертваме някакви жалки проценти ефективност за сметка на увеличаване срока на експлоатацията. Камините са скъпи. Да бяха по 20 лева ... да ги караме на 35-40 гр.
Ключът от палатката е топлоизолацията - да е дебела, поставена навсякъде и да е правилно положена.
Антон С.
- специалист
чет дек 09, 2021 11:55 pmjangeloff написа:Ограничих я да харчи 1,4, гори ама не топли. С 1,7 е коренно различно. Прав си! В крайна сметка се топлим, а не се охлаждаме
По важно е да знаеш приблизително колко ти е нужно, за да изкараш до пролетта, а не да не мислиш, как да гасиш за да намалиш разхода.
Какъв е смисъла от нисък разход, и в същото време да мръзнеш?

Здравейте! Виждам, че сте много активни в този форум, затова реших да ви пиша. Наскоро си купихме пелетна камина "Грейко бижу". От вчера не пуска пелети, при условие че е изчистена? Дори бъркахме вътре да видим дали нещо не се е запречило.Какъв може да е проблема?
Ще се радвам, ако някой може да даде съвет какво да правим.
Благодаря предварително!
Ще се радвам, ако някой може да даде съвет какво да правим.
Благодаря предварително!
LazarGanev
- "Велик майстор"
Като за начало пуснете ръчно зареждане от менюто, както е описано в ръководството, за да видите дали шнека се върти
Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература