Аз живея в сграда, построена 26та година по австрийски проект. Във всички стаи е имало джамали. От дете го палехме с дядо ми. После когато тока беше вфтин купихме чудото акомулираща печка и аз идиота тогва съборих джамала. Минаха още години и видях в един апартамент джамал във вестибюлно помещение, от което се влиза във всички стаи и кухня. В него бяха поставени, в огнището , три нагревателя, разбира се с тристепенен ключ и това топлеше целия апартамент. Малко се отплеснах, сори. Та джамала трябва да има за кюнец квадратна тръба между него и стената. Там има прорез и влиза една ламарина която затваря на 100%прохода към комина. Снимай връзката джамал-комин. Нашия джамал го палехме два пъти седмично зимата и температурата беше постоянна и добра, а зимите бяха истински. Ти по скоро го ползваш като печка. Трябва да се запали, да погори 3-4 часа и когато спре димоотделянето да затвориш клапата. Така той няма да истине поне 3 дни. Тогава се пали оджака и той работи на топъл комин изцяло самостоятелно. Пак ще кажа че две печки в един комин не могат да работят.

Абсолютно същата конфигурация и форма, оджак с джамал, в Еленска махала.
Никога не е имало проблем, без знчение кое ще гори, оджака или джамала.
Оджака пропушва малко докато дръпне, и толкова.
Огъня се пали близо до ъгъла, после може да мине и по-напред.
Готвено е в него, месо е печено, без проблем.
А джамала е ползван и като пещ, за печене на хляб.
Чудна работа!?