• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chapara - майстор
Аз живея в сграда, построена 26та година по австрийски проект. Във всички стаи е имало джамали. От дете го палехме с дядо ми. После когато тока беше вфтин купихме чудото акомулираща печка и аз идиота тогва съборих джамала. Минаха още години и видях в един апартамент джамал във вестибюлно помещение, от което се влиза във всички стаи и кухня. В него бяха поставени, в огнището , три нагревателя, разбира се с тристепенен ключ и това топлеше целия апартамент. Малко се отплеснах, сори. Та джамала трябва да има за кюнец квадратна тръба между него и стената. Там има прорез и влиза една ламарина която затваря на 100%прохода към комина. Снимай връзката джамал-комин. Нашия джамал го палехме два пъти седмично зимата и температурата беше постоянна и добра, а зимите бяха истински. Ти по скоро го ползваш като печка. Трябва да се запали, да погори 3-4 часа и когато спре димоотделянето да затвориш клапата. Така той няма да истине поне 3 дни. Тогава се пали оджака и той работи на топъл комин изцяло самостоятелно. Пак ще кажа че две печки в един комин не могат да работят.
Stefan2000 - специалист
Стрранно :?
Абсолютно същата конфигурация и форма, оджак с джамал, в Еленска махала.
Никога не е имало проблем, без знчение кое ще гори, оджака или джамала.
Оджака пропушва малко докато дръпне, и толкова.
Огъня се пали близо до ъгъла, после може да мине и по-напред.
Готвено е в него, месо е печено, без проблем.
А джамала е ползван и като пещ, за печене на хляб.
Чудна работа!?
ZEDYCUS - майстор
A ako запалиш оджака там където е закачено менчето дими ли?
Не отговори на този въпрос ?
chapara - майстор
ср дек 15, 2021 9:57 pmStefan2000 написа:
Стрранно :?
Абсолютно същата конфигурация и форма, оджак с джамал, в Еленска махала.
Никога не е имало проблем, без знчение кое ще гори, оджака или джамала.
Оджака пропушва малко докато дръпне, и толкова.
Огъня се пали близо до ъгъла, после може да мине и по-напред.
Готвено е в него, месо е печено, без проблем.
А джамала е ползван и като пещ, за печене на хляб.
Чудна работа!?
Джамал за печене на хляб, явно говорим за различни неща :?
chapara - майстор
ср дек 15, 2021 9:57 pmStefan2000 написа:
Стрранно :?
Абсолютно същата конфигурация и форма, оджак с джамал,ъ в Еленска махала.
Никога не е имало проблем, без знчение кое ще гори, оджака или джамала.
Оджака пропушва малко докато дръпне, и толкова.
Огъня се пали близо до ъгъла, после може да мине и по-напред.
Готвено е в него, месо е печено, без проблем.
А джамала е ползван и като пещ, за печене на хляб.
Чудна работа!?
Джамал за печене на хляб, явно говорим за различни неща :?

Чукни в гугъл: джамал камина
Stefan2000 - специалист
Така е.
В къщата има 2 Джамала.
Единият е класически, с палене от едната стая, а тялото с димоводите в другата.
Този се зарежда и пали, от една вратичка, точно като на оджака на снимката. Тялото е в съседната стая, с форма, грубо казано като мавзолея. Дъното му е плоско, и като се разчисти, там се слага хляба, гювеч или каквото трябва.
Нещо и като пещ.
Не бях ходил скоро на къщата, но сега съм там и хванах чалъма на оджака.
Както казаха колегите по-горе, джамала пречи на оджака. Комина на джамала излиза под ъгъл в големия комин малко над отвора на оджака и създава завихряне на дима от оджака, с което част от него се връща в стаята.
Затворих входа на джамала с капак, сега двете горят без да си пречат.
Благодаря на всички за помощта.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с оджак" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: