• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
seb - напреднал
От днес темата трябва да се прекръсти на :
Отопление на газ-ВЪЗМОЖНО ли е?
ror - специалист
мдаа, това ми помогна да взема решение да не си газифицирам апартамента, за къщата вече съм се набутал с инсталация, но не и с котел още :-D , та актуален става въпроса за термопомпите, така и така съм с вент. конвектори
2v6 - майстор
seb написа:
Аз чакам да спрат газа за да пробвам моя котел на пропан-бутан... :x
horhef - помощник
2v6 написа:
seb написа:
Трябва да смениш дюзите с такива за пропан-бутан. Иначе си работи доста добре :-D обаче като цена ти излиза двойно + това бутилките трябва да са на топло иначе неможе да се употреби цялата бутилка с газ
EmoZ - специалист
Чета си аз задълбочено, както винаги :), и ми прави силно впечатление една неточност:

'Секи вика ГАЗИФИКАЦИЯ, не е ГАЗИФИКАЦИЯ бе пичове, казва му се ГАЗОСНАБДЯВАНЕ. Щото ГАЗИФИКАЦИЯ означава да си произвеждаш газа (да генерираш газ), а ГАЗОСНАБДЯВАНЕ да доставиш газ. Ся не 'секи може да 'види' разлика, но е убаво да се има предвид и разликата в двата газа - единият от ГАЗИФИКАЦИЯ, а другият от ГАЗОСНАБДИТЕЛНАТА мрежа.

Единият газ се получава от газ-генераторна инсталация при пиролиза, (в най-общия случай на дървесина) на твърди въглеродни горива, горящи газове вече е модно да се добиват и от органични отпадъци - биометан и други пръдни, а другият е природен газ с основно съдържание на метан (има и пропан и изопропан и бутан има и изобутан и още 10-12 газа с концентрация в зависимост от находището от което се добива).

Относно компресирането и транспортирането на природния газ, чрез т.нар. виртуални газопроводи - за България е неразорана нива и има доста апетити за тази нова и безсмислена според мен дейност. Но това е друга бира, интересно е може би следното:
- комппресираният природен газ не е втечнен, 'що ли, ами 'щото критичната точка на метана е далеч под целзиевата нула и при нормални условия не може да бъде задържан в течно състояние (е силно компресиран при -11С може да бъде втечнен);
- налягането, при което се транспортира метана е 216 бара (атмосфери), пределно ясно е, че това силно затруднява битовата му употреба 'в бутилки' (за който си е намисли такова нещо - не опитвайте това в къщо).
- естествено е, че има контрол над консуматорите, на които се доставя компресиран природен газ, и оборудването им, също не е толкова просто да ти сипят на метан станцията в 'ръчна бутилка', 'щото тоя дето сипва не е кретен да рискува да се взриви, ако и да му дойде некой много голям ентусиаст.

Успех.
2v6 - майстор
horhef написа:
2v6 написа:
seb написа:
Трябва да смениш дюзите с такива за пропан-бутан. Иначе си работи доста добре :-D обаче като цена ти излиза двойно + това бутилките трябва да са на топло иначе неможе да се употреби цялата бутилка с газ
Първо ще се пробва със сегашните дюзи...
И кое сега е двойно? Кило метан е 1.50, а кило пропан-бутан - 1.40 :!:

Бутилките може да си стоят и на двора, на -20 градуса. Използва се течна фаза и се изпарява както при автомобилните инсталации.
2v6 - майстор
EmoZ написа:
Чета си аз задълбочено, както винаги :), и ми прави силно впечатление една неточност:

'Секи вика ГАЗИФИКАЦИЯ, не е ГАЗИФИКАЦИЯ бе пичове, казва му се ГАЗОСНАБДЯВАНЕ. Щото ГАЗИФИКАЦИЯ означава да си произвеждаш газа (да генерираш газ), а ГАЗОСНАБДЯВАНЕ да доставиш газ. Ся не 'секи може да 'види' разлика, но е убаво да се има предвид и разликата в двата газа - единият от ГАЗИФИКАЦИЯ, а другият от ГАЗОСНАБДИТЕЛНАТА мрежа.
...
Така е, защото газоснабдителите използват термина "газификация":
http://www.overgas.bg/Page.jsp?language ... 5B0042A6AE

В крайна сметка "газификация" е общо понятие. Според мен означава използване на газ - кеф ти метан, кеф ти пропан-бутан или друг въглеводороден. На някои места има и водород (H2).
За пропан-бутан има газоснабдителна мрежа повече от 40 години - разкарваха бутилките с УАЗ-ки.
LazarGanev - "Велик майстор"
Газификация не значи производство на газ, а използване на газ или инсталиране на газови уреди, както електрификация не значи производство, а използване на електричество. Да си топлофициран значи, че си вързан за централното парно,а не че имаш в къщи топлоцентрала. С газоснабдяване се занимават газовите дружества, които ти доставят газта за ползване - дали в бутилки или по тръба - няма значение. Така че е правилно да се говори за "газификация", когато става въпрос за преминаване на газ, а не за "газоснабдяване". Газоснабдяването идва след като е приключила газификацията.
bai_bradyra - специалист
2v6 написа:

Първо ще се пробва със сегашните дюзи...
И кое сега е двойно? Кило метан е 1.50, а кило пропан-бутан - 1.40 :!:

Бутилките може да си стоят и на двора, на -20 градуса. Използва се течна фаза и се изпарява както при автомобилните инсталации.

Задължително трябва да смениш дюзите с такива за пропан бутан. Бутилките могат да СТОЯТ и на - 30, но при работа 1-2 часа направо се заскрежават :razz: аз направих малко побългаряване . Един маркиуч от системата ( замислено предварително :? ) се увива на 3-4 витки около бутилката и черпя до дъно .
bai_bradyra - специалист
уффф .. не видях, че темата е стара :datz: .. сорка
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: