Наред са ти нещата, само вземи мерки бойлерът да не се подгрява при затворени син и червен кран.
нед яну 30, 2022 5:22 pmshalata написа: Интересно ми е обаче, че след монтирането му , когато бойлера се изпразни и достигне до 45-50градуса започва да капе от клапана, въпреки монтажа редуцира и налягането превърта заложените 6 бара на него. Удря в пръчката на нулата и не знам до колко достига. Аз си мислех в началото, че е от налягането в блока, но явно си е от самия бойлер. Не знам до колко е нормално, защото имам двама приятели със същия и при тях също капе.Редуцир вентила е еднопосочен. Той редуцира (намалява) налягането от входа към изхода. Принципа на работа се състои в това да затваря пътя на водата от вход към изход, когато налягането превиши настроеното. Когото причината за повишаване на налягането не е от към страната на вхда на ред.вентила, а от към страната на изхода му, поради разширяване на обема на водата при загряването и, в този случай редуцир вентила нямя как да регулира налягането в изхода му. В това положение налягането в участъка след ред.вентила се регулира от предпазния клапан вграден в комбинирания клапан към бойлера при затворен червен кран, което важи също и при затворени всички смесители за топла вода. Т.е. без изтичане по тръбите за топла вода.
Така че откапването от комбинирания вентил е нормално.
Смени манометъра с такъв до 10 бара (1MPa), за да отчетеш при какво налягане отваря предпазния клапан. Не трябва да е > от 8 бара.
А какво наложи необходимостта от редуцир вентил и защо е само за бойлера, а не към целия водопровод?
Добре е преди редуцир вентила да има филтър, особено ако във водопровода има и пясък.
Как настройваш ред.вентила?