Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
Предполагам знаеш, че каквото върнеш в мрежата, я плащаш като купена.
brum - майстор
Хибридният инвертор не връща в мрежата, а само черпи от нея до колкото разбирам. Първо ползва соларните панели и акумулаторите, и когато не стига енергията черпи от мрежата.

Четох какви са процедурите ако ЧЕЗ не иска да изкупува енергия и има едни 4+ години чакане да се случи работата ако откажат да изкупуват енергия. Първо жалби, после разправии и накрая казват, че ще изкупуват, ама след 3 години като подменят трафопоста. А тук знам, че не са склонни да изкупуват от съседи.

Акумулаторите не са задължителни ако правилно разбирам схемите с инверторите, но без тях не може да се черпи едновременно от панелите и мрежата.

Сметките дето ги правя в момента за частите изглеждат така:
1) Около 4-5 хиляди лева само за панелите (без конструкцията под тях, без кабелите)
2) Около 2-3 хиляди лева за инверторите (2бр по 5kW)
3) Под 2 хиляди лева за батерията (24V, 200Аh, LiFePo4, ~5kWh)

С останалите работи да се вдигне цената до 15 хиляди лева примерно. Мощността ще е между 3 и 5 киловата. С тази инсталция лятото няма да ползваме мрежата, а зимно време и 1/4 да покрием ще е добре дошло. Колко време ще се избива може да каже само тоя, дето знае какво ще стане с цените на тока в следващите 4-5-10 години. Но абсолютен минимум около 4 години.

Много зависи какви ще са цените като излезем всички на свободният пазар. Да не излезем вариант според мен няма. Но подозирам, че държавата ще субсидира битовите потребители под някакъв начин, че иначе масово ще изреват хората на умряло.

Обаче бягаме от основната тема - има ли нужда да се минава през общината. На този въпрос отговора очевидно е "да". Режима е по-скоро уведомителен, защото разрешението го издават без да е нужно удобрение. Ясно е, че трябват и проекти. Остава да се изчисти дали е нужно някакъв лиценз за изпълняващият проектите или мога и сам да си изградя нещата.
шоп - майстор
Ако ще се синхронизираш с мрежата на електроснабдителното дружество си има процедура и е една папка документи.

Основното нещо което се гледа е инвертора. Сертификати европейски, паспорт, тех. документация и т.н. С китаец от алито-забрави.
И е разбираемо. Може да убиеш някой ел. техник, който е изключил от трафопоста и се е качил някаде по стълбовете.
Ако не синхронизираш си слагаш един ум шалтер и ставаш автономен в островен режим.

Иначе хибридният инвертор не връща в мрежата само ако е с вграден токов ограничител или допълнително монтиран такъв.

Прикачен файл

7980622.jpg
7980622.jpg (52.34 KиБ) Видяна 1592 пъти
brum - майстор
Хм, представях си, че хибридният не прехвърля директно, а преобразува 220V в нещо си, подава ги на входа на инвертора и после инвертора преобразува още веднъж на 220AC и ги пуска на вътре. Загуби ще има, факт. Обаче като ти чета коментара може би съм в грешка. Ще се поинтересувам в детайли като разпитам някой дето проектира такива неща.
novaka123 - помощник
Горе долу разбрах и аз че колкото и малко нещо да слагаш (микроинвертор с 250в един панел) пак ще трябват документи и работата се обезмисля. Въпрос имам все пак - тоя електромер caratdigitron m02 - ще покаже ли по-някакъв начин че съм върнал някакви ватове в мрежата та някой да тръгне да наднича над оградата да ми търси и снима панела??? И евентуално нещо да ме глобяват после... А иначе тия GMI Series micro inverter смятам, че не са китайски боклуци - гледам доста ги продават по света. Ако няма ток няма и производство. Той му трябва за да синхронизира. Те без контакт не работят. А за мнението, че китайски продукт може да убие някои само защото е китайски съм го чувал от 20 години.Ще си остарея и умра без да видя каквато и да е електроника, на която да не пише "made in china".
sts - специалист
brum и novaka не четете какво е написал колегата hidrazin
относно енергията за бита.Вие няма да продавате еленергия.
Когато се ползва електроенергия в комбинация от фотоволтаик
и от ЕРП се използва схема на АВР или ръчно блокиране.
Hoвoceлckи - майстор
вт фев 01, 2022 5:46 pmsts написа:

Когато се ползва електроенергия в комбинация от фотоволтаик
и от ЕРП се използва схема на АВР или ръчно блокиране.
Това не е вярно.
novaka123 - помощник
Въобще не сте полезни !!! Помолих за ясни стъпки като за аматьори какво трябва да се направи стъпка по стъпка при различни модели за ФВ системи. Примерно дали само с един микроинвертор (с/без батерии), или повече, дали само с голям инвертор(с/без ограничител, с/без батерии) или хибриден инвертор (с/без батерии). Легално, полулегално или напълно нелегално/неправилно. Тука никой нищо ясно, точно и категорично не казва. Пускате си по-едно "умно" изречение и смятате въпроса за решен. Или някой клип как се редят керемиди, или просто отричате накратко предишното мнение с две думи. Нищо не ви се разбира. Въобще само си чешите пръстите в тоя форум. Ако не разбирате от материята и сте също само лаици по-добре не пишете !!!!
brum - майстор
Някой от системите не могат да работят без да връщат енергия в мрежата. Микроинверторите са така според малкото което съм чел за тях. А ако връщаш енергия в мрежата ти трябва договор за изкупуване. Иначе каквото върнеш в мрежата ще ти се брои като консумация - електромерите нямат посока и мерят тока който е минал през тях. След сключване на договор за изкупуване на енергия до колкото знам ти слагат някакъв лъскав електромер дето може да хване връщаната енергия и да я отчете отделно.

Хибридните инвертори се монтират по средата между мрежата и твоят обект. Така имат вариант да връщат или не енергия. Поне при тези които гледах подлежи на настройка в кой режим да работят. Отделно, че ти дават и някаква автономност и действат като голям UPS за целият обект. Дори да отпадне мрежата ако има достатъчно ток в панелите или акумулаторите ще имаш захранване.

Каквато и система да изграждаш трябва да минеш през проектант. Още не съм съвсем убеден в това и чета подробностите, но май има вариант да не минаваш въобще през общината. Ако не връщаш ток и си под 30kW мощност си или в уведомителен режим, или въобще можеш да прескочиш общината. Като съм сигурен ще пиша. Проектанта е почти задължителен, защото не е нещо просто за изграждане и си иска определени знания.

А за информацията от Хидразин - там е за акцизи и за присъединяване на производител. Производител е тоя дето връща енергия. Аз клоня към варианта дето нищо няма да им връщам, та уж влизам в друга графа.
MamaMy - майстор
вт фев 01, 2022 7:39 pmnovaka123 написа:
... Тука никой нищо ясно, точно и категорично не казва. Пускате си по-едно "умно" изречение и смятате въпроса за решен. Или някой клип как се редят керемиди, или просто отричате накратко предишното мнение с две думи. Нищо не ви се разбира. Въобще само си чешите пръстите в тоя форум. Ако не разбирате от материята и сте също само лаици по-добре не пишете !!!!
Ти какво искаш? Идваш, изтропваш се в центъра на площада (форумът) и искаш някой веднага да си предаде безплатно бизнеса на такива като теб. Знаеш ли колко гърла посреднически се хранят по веригата?

Тема "Нужно ли е разрешение за инсталиране на соларни панели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: