• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
resistbody - майстор
чет фев 03, 2022 10:49 pmbrum написа:
За без налягане са удачни сферични кранове със задвижки. Ама цените им са неприятни...
Тея клапани дето ги е взел последно само бобините бяха по 40лв.. нов с бобина е около 150лв на 10мм тръба.. та и те не са от евтините, НО не са за тази цел...

Нещо не разбрах как ще използва изпарителите за охлаждане... вместо конвектори..
brum - майстор
Аз пък сега видях, че вентилите отваряли при 20см воден стълб. Ама си признавам, че тотално се изгубих. Буфера е ясен, самоделните панели и те. Ама цялата картинка хич я няма...

Тия изпарители да не са за самоделни конвектори?

Ако спобия такъв изпарител у среде хола ще трябва да търся нов хол. Гаранция, че половинката ще ме изсели...
шоп - майстор
чет фев 03, 2022 9:39 pmhristo_qn написа:
чет фев 03, 2022 9:09 pmresistbody написа:
Само дето тея магнитвентили са за газ, не за вода...
Фрион
Точно за хладилна техника са предназначени. Работят с фреон. В него винаги има и масло. :idea:
То смазва затвора. С водата не е така....
Заклинват, натягат, изгарят бобини. Проверено!
resistbody - майстор
Аз затова го споменах за да му спестя двойна работа... щом са му толкова на далавера да ги пуска в ОЛХ и да си вземе клапани за вода...
Същото за изпарителите... да ги дава на скрап и да си вземе нормални конвектори хем ще вършат повече работа, хем няма да са толкова грозни... ако ставаше така нямаше да ги даваме на вторични а да си ги слагаме по къщите...
Даже ако му се занимава да преправя ще му подаря вътрешно тяло от климатик 36 000БТУ и ще му върши пъти повече работа и е по-естетически издържано..
hristo_qn - специалист
чет фев 03, 2022 9:09 pmresistbody написа:
Само дето тея магнитвентили са за газ, не за вода...
Малко ми блокира виждането за успех с този вентил.

Аз вече съм ползвал такъв винтил от соца на ГДР (снимка 1)

Той дори е на 25 атмосфери и вярно ми работи до тази нова година цели 14 години - отопление с котел Вайлант. След нова година спряхме газта и сега сме на ток. Между другото разглобих един винтил на Дамфос - работния цилиндър е кръгъл, но котвата е квадратен профил, като профила на дръжките на обикновена врата.

Докато немският цилиндър и котва да кръгли, при което луфта между тях е малък и как издържа 14 години без проблем?
Той магнетвентила като цяло не е подходящ за тези цели. Има нужда от диференциално налягане за да текне нещо през него и това гарантира, че никога няма да източи всичката вода. Ако му трябват 0.2 бара ще остане вода 2 метра над него. Та не е само проблема с дебита.

За без налягане са удачни сферични кранове със задвижки. Ама цените им са неприятни...
Този, който щях да ползвам е нормално отворен Ф-22 и като го надух с уста няма никакво съпротивление. Мисля, че 500 литра ще изтекат за 10-15 минути и то до последна капка.
На 0.2 бара сработват нормално затворените след подточване,

Сега през зимата поливната вода постоянно я изпускам в канала, за да не замръзне. Ще сглобя един мултивибратор 10/10 секунди и ще оставя клапата на Дамфос да работи 1 месец.
Аз затова го споменах за да му спестя двойна работа... щом са му толкова на далавера да ги пуска в ОЛХ и да си вземе клапани за вода...
Същото за изпарителите... да ги дава на скрап и да си вземе нормални конвектори хем ще вършат повече работа, хем няма да са толкова грозни... ако ставаше така нямаше да ги даваме на вторични а да си ги слагаме по къщите...
Даже ако му се занимава да преправя ще му подаря вътрешно тяло от климатик 36 000БТУ и ще му върши пъти повече работа и е по-естетически издържано..
Това вътрешно тяло от климатик го видях. За колко кила ракия го даваш, щом го подаряваш. Като ракията е без грам захар. Не съм много в час с тяло от климатик, видях го на картинка правоъгълно с 3 отвора. Какъв диаметър са медните тръбички и как се преустройва. Може ли да ми снимаш медните тръбички.

Изпарителите, които имам - ясно - не са за апартамент. Ще ги сложа в комбинация с рекупоратора в апаратно помещение.

На снимка номер 2, където ще бъде рекупоратора в момента се виждат 3 тръби Ф-200 (въздуховоди направени от печатарски плаки)

Апаратното помещение е 70 кв.м и днес го измазахме, остава замазка и подова настилка.

Снимал съм и рекупоратора (снимка 3) - 9 тела в момента на склад, габарита в сглобено състояние са L - 3.5 метра; H - 1.5 метра и W - 0.6 метра. Трябва да се съобразя, че поливната вода, която ще ползвам лятото за охлаждане си тече с цялата флора и фауна на язовира. На изпарителя тръбите са Ф-16. Имам за него и 2 дифузьора за равномерно преминаване на въздуха през цялата му дължина 3.3 метра. Съответно през зимните месеци в изпарителя може да постъпи вода от топлинния буфер, с цел отопление на сградата.
Прикачен файл:
1.3.jpg
1.3.jpg (64.71 KиБ) Видяна 949 пъти
Прикачен файл:
1.2.jpg
1.2.jpg (104.38 KиБ) Видяна 949 пъти
Прикачен файл:
1.1.jpg
resistbody - майстор
Пробвай ги тези вентили, те повечето са нормално затворени, не ги знам твойте какви са....

Тяло от климатик което ти предлагам си е тяло от климатик като всички останали които хората слагат по къщите си, но по-голям.. ще ти кача снимка по-късно..

Прати един телефон на лично съобщение...
ESPACE - майстор
От Китай биват. Преди малко повече от година бяха по 13$, сега са 22$, 1/2"
https://www.aliexpress.com/item/3296936 ... 4c4dmT0ORk
feikot - специалист
чет фев 03, 2022 5:52 pmhristo_qn написа:
През моя двор преминава индустриална вода от яз Копринка. Главният тръбопровод и крана са в моя двор и от мен се разпределя за целия квартал. Тръбата е Ф-90 с налягане 6.5 атмосфери.
Ти идея имаш ли си колко ток можеш да си произведеш с този дебит и налягане ? И изобщо да не мислиш като Андрешко от къде да купиш нещо втора употреба,за да направиш нещо грозно,което ще работи,но с 30% капацитет сравнено с ново,макар и китайско ?!?

Това за кое населено място става въпрос ?
hristo_qn - специалист
ср фев 09, 2022 12:17 pmESPACE написа:
От Китай биват.
Хвърлих им поглед - на мен ми трябва кран със задвижка и пружина при авария на захранването да е сигурно, че пружината ще отвори крана и водата ще изтече. Тези, които видях са само електромагнитни вентили.

Аз съм се спрял на термоелектрическа задвижка Emmeti - но нормално отворена, но и тук нещата са 50 на 50. Те са за радиатори 1/2'', но самото отворче е твърде малко. Дамфос също имат такава задвижка 3/4'' нормално отворена, но цената е 400 лв.
Ти идея имаш ли си колко ток можеш да си произведеш с този дебит и налягане ?
Споменатото от мен налягане е потенциално, колкото повече се отваря крана, налягането пада. Трасето на тръбата Ф-90 е цял километър от горното и заустване. При 50% отворен кран налягането вече е 3 атмосфери. Впрегнат този дебит и налягане ще даде около 2 киловата и то, ако генератора е професионално направен. На пазара в България няма такива генератори. Чувал съм за хижа над Карлово за някаква самоделка - но само това. В ютуб съм гледал китайски малки напорни генератори, без информация от къде може да се закупят. В град Мадан правят мини генератори, но не чак толкова "мини".
Това за кое населено място става въпрос ?
Населеното място е Стара Загора или 400 крачки извън границата на града и на 400 крачки от една от първите пасивни къщи в България - "Немско-българска пасивна къща в България" (напишете това в гугъл и ще прочетете за нея).
Прати един телефон на лично съобщение...
Връзка с мен - 0898687876.

Ако пък някой кръстосва път насам - да се обади.
nautilus33 - майстор
Да попитам- колекторите на Елдом как са? Спрял съм се на този от линка по-долу. Заслужава ли си или не. трябва ми за бойлер 200л., с две серпентини е, като тази за солара е долна. Тръбния път, ако има значение е около 13м. от колектора до бойлера, тръбите са мед 1/2.

https://eldominvest.com/bg/product/135.html
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Избор на слънчеви колектори за отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: