Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
нед фев 13, 2022 4:45 pmtelefonche написа:
Може ли да предложите марка за помпената и колекторите? Н пазара много предложения но само човек с опит може да каже кое е ок
Ползвал съм колектори на Rehau и Oventrop и съм много доволен и от двете марки. Последно ми хвалеха като бюджетно решение в един магазин новите колектори и евро конуси на Innoflow, нямам практически опит със тях.
speka_rs - майстор
нед фев 13, 2022 11:19 pmresistbody написа:
Горе долу каква помпа е необходима за подово с 650-800м тръба(16х1.5) на кръгове под 70м(колектора мисля беше 11 порта)

Въпросът ми е породен защото имам една помпа дето я взех на далавера, но ако не ми върши работа да я дам на комшията за радиатори че му трябва..

Освен това, коя е разумната изолация ЕПС под подовото ? Фундамента ми е изолиран с 10см епс...
Мислех да слагам 8см под тръбите със 7см замаска
720 м тръба разпределни в колектор 9 кръга ( порта) ги въртя без проблем със нова помпа 25-6. При газов котел съм експериментирал и със същата конфигурация и с 15-7, но е на кантар и не бих я препоръчал с термопомпа.
speka_rs - майстор
пон фев 14, 2022 11:07 amKrasi_S написа:
Имам инсталация с пелетна камина (11kW) и 6 радиатора. Понеже имам мощност, искам да добавя още една стая (30кв.м.), която да бъде с водно подово. Мисля да я разделя на 4 кръга с тръба ф16х2. Засега смятам да използвам някой от готовите комплекти за подово, които се продават по специализираните магазини със смесителна група, циркулационна помпа и съответната бройка колектори с дебитомери.
Та въпроса ми е при така получената конфигурация с две помпи дали ще има нужда от хидравличен изравнител? Нямам друг буфер, освен разширителния съд 8л в камината. Най-вероятно системата ще работи, въпроса е как? Какво да очаквам като резултати и/или евентуални проблеми?
Така направена система радиатори играят ролята на хидравличен изравнител.
Проблема според мен най-вече ще дойде от дали имаш достатъчна мощност и да си монтираш кранове на входа и на изохода на цялата система за подовото, така че да можеш да регулираш дебитите през подовото и радиаторител. Освен това ще се наложи да се направи ново хидравлично изравняване на цялата система.
Може заради прибавените литри вода да се наложи и да имаш или по-голям или да се прибави още един разширителен съд.
Krasi_S - специалист
Answers: 1
пон фев 14, 2022 11:55 amspeka_rs написа:
Така направена система радиатори играят ролята на хидравличен изравнител.
Проблема според мен най-вече ще дойде от дали имаш достатъчна мощност и да си монтираш кранове на входа и на изохода на цялата система за подовото, така че да можеш да регулираш дебитите през подовото и радиаторител. Освен това ще се наложи да се направи ново хидравлично изравняване на цялата система.
Може заради прибавените литри вода да се наложи и да имаш или по-голям или да се прибави още един разширителен съд.
Благодаря ти много за отговора!
Какво точно имаш в предвид под "да се направи ново хидравлично изравняване на цялата система" ?
Аз го разбирам така: след напълване на подовото, да се завърти водата в цялата система с всички термоглави отворени и да се вдигне налягането до необходимото за цялата система. Но дали е това?
speka_rs - майстор
пон фев 14, 2022 1:07 pmKrasi_S написа:
Благодаря ти много за отговора!
Какво точно имаш в предвид под "да се направи ново хидравлично изравняване на цялата система" ?
Аз го разбирам така: след напълване на подовото, да се завърти водата в цялата система с всички термоглави отворени и да се вдигне налягането до необходимото за цялата система. Но дали е това?
Ами не не е това прочети за хидравлично изравняване на система. Идеята е да се направи, радиаторите и подовото да се стоплят почти заедно. А не първо да чакаш да се стопли подовото и след това да почне да топли радиаторите.
Другото, което се сещам сега: Ако се ползва стаен термостат за регулиране на температурата на жилището може да е зор да се нагласи пак да работи със него добре.
Krasi_S - специалист
Answers: 1
пон фев 14, 2022 1:47 pmspeka_rs написа:
Идеята е да се направи, радиаторите и подовото да се стоплят почти заедно. А не първо да чакаш да се стопли подовото и след това да почне да топли радиаторите.
Разбрах ти идеята. Ще се опитам да потърся информция по въпроса, имам спомен че съм го мяркал някъде из форума.

Силно се надявам и хората, които ще ми правят "доработката" като и дойде времето, и те да са запознати :? . Ама съм си патил и вече преди да правя нещо се опитвам да се самообразовам за да съм наясно какво да очаквам.
Sybev - помощник
Ето един начин как да бъдат настроени кръговете с различни дължини. Не знам дали някой прави така настройките и дали метода работи, но винаги може да се експерементира по този начин.
Благодарности на човека, пратил ми снимката и на всички останали помагащи.

Прикачен файл

received_2441195652677649.jpeg
received_2441195652677649.jpeg (97.45 KиБ) Видяна 993 пъти
Virtex - майстор
съб яну 30, 2021 5:47 pmшоп написа:
Аз на стая 16м2 слагам два кръга, като стъпката е 10 см навсякаде.
Предпочитам PERT при отопление с ТП и топлоподаване до 35-40 гр. Евтини...буквално стотинки. Не робувам на марки ако дадена труба има сертификат и е покрила евронормите.
Два въпроса по темата:
1. Тези 10см стъпка постижими ли са със "сухият" метод - този с термопластините ?
2. Като споменаваш марки - т.е. не робуваш на марки като Рехау в смисъл, че и другите стават за работа ? Горе-долу е ясно, но все пак ми е интересно виждането по темата за марка тръби.
шоп - майстор
вт фев 15, 2022 8:58 pmVirtex написа:

Два въпроса по темата:
1. Тези 10см стъпка постижими ли са със "сухият" метод - този с термопластините ?
2. Като споменаваш марки - т.е. не робуваш на марки като Рехау в смисъл, че и другите стават за работа ? Горе-долу е ясно, но все пак ми е интересно виждането по темата за марка тръби.
Ако сте чели темата... много скоро качвах снимки viewtopic.php?f=10&t=13313&start=2870
стъпката е 10 см + пластини

Не робувам на марки и не плащам за това. Ползвам тръби с цена 60 ст/м Разбира се предназначени за подово, петслойни с кислородна бариера.
Virtex - майстор
чет дек 30, 2021 4:29 amшоп написа:
В момнта правя стая 16м2 с два кръга
тръба ф20, стъпка 10 см по 74метра всеки кръг.
Въпрос за самото разположение на тръбите: тези снимки лични ли са и как подреждаш тръбите ?

Питам, защото тези снимки (които са на друг тип монтиране) не са 'стандартните' кръгове,а са в по-голяма степен паралелни тръбите.

Въпроса е породен от това, че съм незапознат как е удачният метод за подреждане на тръби.
Примерно проект за водно подово съм виждал такъв:
Прикачен файл:
тръби.png
тръби.png (109.59 KиБ) Видяна 760 пъти

Съответно изглежда (уточнявам изглежда) тръбите се дават повече под формата на кръгове (без игра на думи за воден кръг) - нещо, което ако се изпълнява по 'сухият' метод ще има усложнения заради извивките по ъглите. Усложененията са главно заради липсата на алуминиеви панели по ъглите. Нещо, което предостави решение, но все пак е по-леко застъпено спрямо "нормалните" прави тръби.

Въпроса ми е главно дали нормален проект за водово може да се изпълни по сухата технология или при задаването на проекта трябва да се съобразява с нещо по-различно и специфично ?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: