• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
i.i.ivanov - напреднал
Модела е victrix 24 tt. Амакс идваха поне 4 пъти. Всеки път им казвам че котела неработи добре , и те идват , вземат 50-60 лева за това , единия път чистиха топлообменика и казаха че ще се оправи. После сменяха пиезоззапалката( май така се казва) , после нещо друго правиха. Единия път оня само дойде , филосовства , отвори филтрите на тръбите преди котела и нищо , пак 50-60 лева и дига рамене. Накрая след много разговори с тях по телефона с някакви началници , дойде един с едно канче , пусна чешмата и каза ами то няма дебит, този котел не е за тебе. Поиска пак пари за оглед и го изгоних с 200 , незнам как не го ошамарих. После звъня още веднъж на някой си мениджър и питам защо 3-4- пъти идват и ми вземат пари а никой не е измерил дебит да каже че там е проблема (ако това въобще е проблема) той се обеснява и ми казва: То няма как да стане с душ пити ,те създават проблем , моя съвет е да си сложиш от старите душове. Само го попитах дали се е...а с мен и му затворих , няма смисъл. Така че вярвате или не , това е истината. Аз търся помощ и решение тука , няма за какво да лъжа. Звънях на някакви други майстори и те по телефона и обяснявам случая и те ми казват че няма дебит и това е проблема. Но дали найстина е така ? Никой не иска да дойде да замери , провери инсталацията и така , всички са сигурни по телефона и нямало смисъл да идват. Но то е лесно , 5000 за нова инсталация но кой я плаща ? И затова се чудех неможе ли да преправя това котле някак , ако може да стане сигурно и надеждно. Не ми се гърми
speka_rs - майстор
вт фев 15, 2022 10:49 ami.i.ivanov написа:
Модела е victrix 24 tt. Амакс идваха поне 4 пъти. Всеки път им казвам че котела неработи добре , и те идват , вземат 50-60 лева за това , единия път чистиха топлообменика и казаха че ще се оправи. После сменяха пиезоззапалката( май така се казва) , после нещо друго правиха. Единия път оня само дойде , филосовства , отвори филтрите на тръбите преди котела и нищо , пак 50-60 лева и дига рамене. Накрая след много разговори с тях по телефона с някакви началници , дойде един с едно канче , пусна чешмата и каза ами то няма дебит, този котел не е за тебе. Поиска пак пари за оглед и го изгоних с 200 , незнам как не го ошамарих. После звъня още веднъж на някой си мениджър и питам защо 3-4- пъти идват и ми вземат пари а никой не е измерил дебит да каже че там е проблема (ако това въобще е проблема) той се обеснява и ми казва: То няма как да стане с душ пити ,те създават проблем , моя съвет е да си сложиш от старите душове. Само го попитах дали се е...а с мен и му затворих , няма смисъл. Така че вярвате или не , това е истината. Аз търся помощ и решение тука , няма за какво да лъжа. Звънях на някакви други майстори и те по телефона и обяснявам случая и те ми казват че няма дебит и това е проблема. Но дали найстина е така ? Никой не иска да дойде да замери , провери инсталацията и така , всички са сигурни по телефона и нямало смисъл да идват. Но то е лесно , 5000 за нова инсталация но кой я плаща ? И затова се чудех неможе ли да преправя това котле някак , ако може да стане сигурно и надеждно. Не ми се гърми
Според мен си заслужава експеримента да се сложи една бустерна помпа преди котела и тя си има вграден датчик за поток и се включва със него.
Примерно Wilo PB 088 EA

п.с. Ако и това не помогне вече трябва да се мисли за сериозен хидрофор, който да е за цялата къща.
i.i.ivanov - напреднал
Аз имам хидрофир и пробвах да го вържа преди и след котела , няма разлика. Аз нямам проблем с налягането , на студената вода е ок но като мине през котела действително пада и то. Обръщах и тръбите , данеби да има запушване при лепенето но там всичко е ок.
brum - майстор
Хубаво де, колко ти е дебита? Една туба от 10 литра за колко секунди се пълни на топла и на студена вода? Да не сте сложили 1/2 мека връзка с малко сечение към котела и да спъвате дебита?
LazarGanev - "Велик майстор"
Я първо си изясни понятията и тогава ни кажи какво няма - дебит ли няма, налягане ли няма или има дебит, но водата идва хладка? Като за начало вземи една кофа 10л, пусни вътре слушалката на душа, пусни силна струя и кажи за колко секунди се пълнят десет литра, като е добре да кажеш и с каква температура е водата. Само преди да почнеш замерването, остави малко време да тече, за да дойде топлата вода. Защото ако няма дебит, то трябва да идва поне гореща вода
i.i.ivanov - напреднал
И аз незнам вече какво няма. Котела е вързан от майсторите така: Изход на котела за водата 1/2 , холендер , и 6 метра тръби 1/2 (това е само в гаража) по тавана на гаража до щранга за топлата който е 3/4 ( казаха че нямало смисъл да се пуска и от щранга до котела 3/4 понеже изхода на котела бил 1/2. Нагоре 2 бани , общо около 3.5-4 метра щранг на 3/4 , и разклоненията към душове и мивки на по 1/2.
За експеримента - топлата вода (на 2 етаж където предимно се къпем) тече на макс 1 мин и 30 сек преди па почна да пълня (10 литра) кофата , напълни 10 литра за 1 мин и 10 сек с темп 33.5 гр.
Студената я напълни за 40 сек. с темп 4 гр.
brum - майстор
Дебита ти в момента е към 8.5 литра в минута. Тъкмо като за 4 градуса входяща вода и 24kW котел. Качиш ли дебита няма да качиш повече температурата.

Котела дава около 18kW мощност според това което си дал като цифри (8.5л/мин, dT ~30C). По сметки при отдадени 24kW ще я стопли тази вода до близо 44 градуса.

Според спецификациите трябва да може да качи с 30 градуса температурата на БГВ ако дебита е 11.5 литра в минута. При теб точно с толкова го качва, но дебита уж е 8.5 литра в минута.

На колко градуса е настроена лявата врътка на котела? Какво показва котела на дисплея докато правиш теста?

Сигурен ли си, че някой не е източил още 2-3 литра топла вода докато си пълнил кофата?
Последна промяна от brum на вт фев 15, 2022 1:54 pm, променено общо 2 пъти.
i.i.ivanov - напреднал
това са данни като пусна на макс топлата вода. Врътката е на 57 гр ( максимума е 60 и я държа да не е до край) и на дисплея покачва до 57. Тръбата е леко хладка , дори металния филтър остава хладък който се предполага да се нагрява по бързо от пластмасата.

Да сигурен съм понеже съм сам в къщи , данните са точни и термометъра също.
brum - майстор
Имаш 2 варианта - или да търсиш къде ти се губят 5-6 киловата мощност, или да смъкнеш дебита на топлата вода.

Ако вдигнеш температурата за БГВ на 60 градуса има ли разлика? Не знам тия 57 градуса дали са точно за БГВ или са по някоя друга част на системата (примерно температура на топлоносителят). Нелогично е да са на топлоносителят, ама знае ли човек...
i.i.ivanov - напреднал
Не , няма разлика ако вдигна на 60. Ако сменя тръбите от котела до щранга с 3/4 ще има ли разлика според вас ? Има ли начин да подгрявам входната вода ? Ако не , какво ми е решението , едноконтурен с боилер ще реши ли този проблем , както и другия да може да се ползват 2 бани , или баня и чешма едновременно ? Сека ако сес къпя на пита и някой пусне чешма , превключва на слушалка , а за топлината на водата е ясно че изчезва.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Свързване на бойлер към двуконтурен газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: