Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
вт фев 15, 2022 7:42 pmшоп написа:
...
Идеята е супер работеща. Руснаците я ползват масово и е много ефективна.
....
Слушай руснаците. Те са го измислили и са преборили природните закони. :)
radius - майстор
Шоп, пак ще обърна внимание за ползването на термина безплатен. Изкопи, тЪрби, неясноти и последващи изненади, всичко това не е безплатно, нито безрисково.
Все едно да пускам по инерция надолу с колата и да викам, че ми е безплатно, забравяйки, че съм се качил по баира преди малко.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не разбрах какво се обсъжда тук, като питането е съвсем неясно и виждам, че всеки го е разбрал по свой начин. Даже ако авторът на темата беше с прясна регистрация, щях да имам някакви съмнения, че може да е някой от модерните напоследък ботове, които пускат безсмислени теми. Нека си припомним питането и да видим кой как го разбира:
вт фев 15, 2022 1:31 pmthebugger написа:
Идеята е следната - преди година инсталирахме термопомпа вода-вода, с подземна серпентина, която като цяло се справя доста добре. Серпентината е хоризонтална, с мащаб около 700-800кв.м. През зимния сезон, сравнително бързо сваля земната температура до около 2 градуса, което я прави горе долу неефикасна. КОП-а е пак сравнително висок, но идеята която имам е следната. Тъй като системата е със слънчеви панели и лятото това е пълна загуба на енергия, мислех да изкарам външен охладител в двора на къщата където да разсейва капацитета на помпата (13кW), a пък излишната топлина да я складирам подземно в подготовка на зимния сезон.
Каква е последно термопомпата - вода-вода или земя-вода? Да речем че е земя-вода, но за какви слънчеви панели става дума и каква е тази "пълна загуба на енергия" през лятото? Захранва се от фотоволтаици ли? Какви са тези 13кВт, които трябва да се разсейват, а "излишната топлина да се складира"? Аз също съм на мнение, че почти нищо няма да се складира в земята, но откъде идва тази излишна енергия 13кВт, това е много нещо?! Моля автора на темата за малко повече яснота!
А иначе, това което аз съм разбрал е, че някой му е монтирал ТП земя-вода с хоризонтална серпентина в двора, която заема площ 700-800м2, която не е добре изчислена и общо взето не може да се разчита на нея през зимата, защото бързо превръща земята в ледена буца и до там. Вкарването на топлина (дори и безплатна) през лятото е безсмислено, защото тя в голямата си част се разсейва. Но силно се съмнявам, че тази топлина ще е безплатна, само на цената на енергията за една циркулационна помпичка :?
шоп - майстор
вт фев 15, 2022 10:45 pmradius написа:
Шоп, пак ще обърна внимание за ползването на термина безплатен. Изкопи, тЪрби, неясноти и последващи изненади, всичко това не е безплатно, нито безрисково.
Ти май не разбра замисъла. Тя земната серпентина е монтирана. С нея зимата човека черпи гео енергия.
Идеята е излишната лятна енергия да се запасява чрез нея в земата.

Инвестицията е минимална, ефекта огромен.

В Канада има цели села с такива земни акумулатори.
ср фев 16, 2022 2:00 amLazarGanev написа:
Аз не разбрах какво се обсъжда тук...
Аз разбрах, че през лятото човека иска да грее двора и да складира топлина за зимата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това го разбрах, но не разбрах откъде ще дойде топлината - от солари ли (защото се споменават) или от ТП? Ако е от ТП - не виждам кое му е евтиното - изразходвана енергия и топлината хвърлена в бездънна яма с огромни загуби
radius - майстор
ср фев 16, 2022 5:37 amшоп написа:
Ти май не разбра замисъла.
Уж го разбрах, аз си те ям за безплатната енергия по принцип, не да се заяждам. Кажи как са изпълнени тия села, че наистина не мога да си представя без изолация какво ще се акумулира за заимата.
Hursa - майстор
Аз го разбирам - като захранване на термопомпата от фотоволтаици. :) И през лятото действително би имало "излишъци" на генерирана ел енергия и при голямата ефективност на термопомпата - биха се подавали големи количества топлина към серпентината.
ср фев 16, 2022 10:59 amLazarGanev написа:
Това го разбрах, но не разбрах откъде ще дойде топлината - от солари ли (защото се споменават) или от ТП? Ако е от ТП - не виждам кое му е евтиното - изразходвана енергия и топлината хвърлена в бездънна яма с огромни загуби
От къде ще дойде - няма значение. Все ще я загуби.
Иначе ако използва термопомпата за охлаждане - лятно време вярно ще грее поляната. :)
шоп - майстор
Прочетете за това:
BTES – Borehole Thermal Energy Storage

Дори само картинките в гугъл да прочетете ще разберете от колко години идеята се използва на практка.

Тема "Акумулиране на енергия от термопомпа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: