вт фев 15, 2022 7:42 pmшоп написа: ...Слушай руснаците. Те са го измислили и са преборили природните закони.
Идеята е супер работеща. Руснаците я ползват масово и е много ефективна.
....

вт фев 15, 2022 1:31 pmthebugger написа: Идеята е следната - преди година инсталирахме термопомпа вода-вода, с подземна серпентина, която като цяло се справя доста добре. Серпентината е хоризонтална, с мащаб около 700-800кв.м. През зимния сезон, сравнително бързо сваля земната температура до около 2 градуса, което я прави горе долу неефикасна. КОП-а е пак сравнително висок, но идеята която имам е следната. Тъй като системата е със слънчеви панели и лятото това е пълна загуба на енергия, мислех да изкарам външен охладител в двора на къщата където да разсейва капацитета на помпата (13кW), a пък излишната топлина да я складирам подземно в подготовка на зимния сезон.Каква е последно термопомпата - вода-вода или земя-вода? Да речем че е земя-вода, но за какви слънчеви панели става дума и каква е тази "пълна загуба на енергия" през лятото? Захранва се от фотоволтаици ли? Какви са тези 13кВт, които трябва да се разсейват, а "излишната топлина да се складира"? Аз също съм на мнение, че почти нищо няма да се складира в земята, но откъде идва тази излишна енергия 13кВт, това е много нещо?! Моля автора на темата за малко повече яснота!
вт фев 15, 2022 10:45 pmradius написа: Шоп, пак ще обърна внимание за ползването на термина безплатен. Изкопи, тЪрби, неясноти и последващи изненади, всичко това не е безплатно, нито безрисково.Ти май не разбра замисъла. Тя земната серпентина е монтирана. С нея зимата човека черпи гео енергия.
ср фев 16, 2022 2:00 amLazarGanev написа: Аз не разбрах какво се обсъжда тук...Аз разбрах, че през лятото човека иска да грее двора и да складира топлина за зимата.
ср фев 16, 2022 10:59 amLazarGanev написа: Това го разбрах, но не разбрах откъде ще дойде топлината - от солари ли (защото се споменават) или от ТП? Ако е от ТП - не виждам кое му е евтиното - изразходвана енергия и топлината хвърлена в бездънна яма с огромни загубиОт къде ще дойде - няма значение. Все ще я загуби.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: