Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vuccappella - напреднал
ср фев 23, 2022 12:22 amLutchezar написа:
Твърда връзка означава че няма контакт и щепсел. Кабелите се фиксират в неразглобяемо съединие. Което е скрито например под онзи панел във викиват който си показал.
Демек е просто кутия за клемите и кабелите #-o и няма да има значение как ще ги напъхам вътре, кабелите влизат от долу в кутията, клемите са си вътре (стига да са свързани правялно по между си) и те така?
Nimi - специалист
вт фев 22, 2022 8:34 pmkrasi92 написа:
Какво му има на вагото.
Нищо му няма, ползвам си го. Но точно на това място не го бих сложил.
Lutchezar - майстор
Не ми се е налагало досега, но такова мисля че ще свърши работа:
https://www.mashinipro.bg/bg/razklonite ... 31029.html

Освен това би трябвало конструктивно да имаш няколко сантиметра свободни отзад, през които минават кабелите.
Прикачен файл:
Схема-за-монтаж-на-фурна-за-вграждане.jpg
Схема-за-монтаж-на-фурна-за-вграждане.jpg (38.34 KиБ) Видяна 1383 пъти
brum - майстор
Можеш да пуснеш кабелите в ниското. Ако капака на твърдата връзка пречи на фурната нямаш друг вариант.

Вземаш си още две двойни WAGO клеми и 1.5 метра кабел 2х4мм2. Те са за кутията дето е в стената. Твърдата връзка дава е тази ситуация две предимства. Кабела ще е фиксиран (без нея ще си виси от клемите и ще ги опъва) и ще имаш изолация над връзките (ако фурната подпре нещо няма да е кабел, а капака над кабелите. Последните твърди връзки дето съм вземал са точно това - капак и легло за фиксиране на кабела. На Легранд се оказа, че клемите вътре се продавали отделно...
velas - специалист
вт фев 22, 2022 1:19 pmvuccappella написа:
Няма да правя това сам и ще викна квалифициран ел.техник, но все пак искам да знам на теория как ще стане следното, защото ще се вгражда кухнята и трябва да знам какво място да се остави и искам сам да взема матерялите
И защо?... Всеки квалифициран ел.техник работи с определени "материАли", знае откъде да ги вземе, знае как да ги монтира и може да даде гаранция за работата си!
Ако му изсипеш една дузина неща, с които не е работил или не ги харесва, няма да ти даде гаранция... И?
vuccappella - напреднал
чет фев 24, 2022 2:10 pmvelas написа:
вт фев 22, 2022 1:19 pmvuccappella написа:
Няма да правя това сам и ще викна квалифициран ел.техник, но все пак искам да знам на теория как ще стане следното, защото ще се вгражда кухнята и трябва да знам какво място да се остави и искам сам да взема матерялите
И защо?... Всеки квалифициран ел.техник работи с определени "материАли", знае откъде да ги вземе, знае как да ги монтира и може да даде гаранция за работата си!
Ако му изсипеш една дузина неща, с които не е работил или не ги харесва, няма да ти даде гаранция... И?
Квалифицирания ел.техник ми е познат, това го пояснявам защото е възможно изобщо да не ми иска пари за смяна на един кабел на фурна или развиване на 1 контакт и т,н, но на мен не ми е удобно да му губя времето за такива неща, ако мога сам да ги свърша.

Например, мога сам да си сменя кабела на фурната (след като разбрах, че това е нужно), вече си откачих контакта на стената и т.н, тоест повечето неща мога и сам да ги направя, най-вероятно ще остава свръзването на клемите на него, но защо да си хабя парите или неговто време, ако мога например сам да си заменя кабела на фурната или сам да си махна контакта на стената?

Все пак сме във форум 'направи си сам'. Да, нямам гаранция, но за да свържа 2 жици или да развия 3 винта не ми е нужна гаранция. Пък и честно казано ми е просто интересно да разбера как става на теория, дори и аз да не го направя всичкото на края, научавам се на нещо ново :yawinkle: .
mironcho - специалист
Уширението на дъното на шкафа е за охлаждане. Предполагам в упътването пише, че освен него трябва да има и 3-4мм фуга между горния край на челото на фурната и долната страна на плота.

Повикай все пак познатия електротехник. Сам ще успееш да смениш кабела, но е полезно (не и задължително) многожичните кабели преди свързване към печката или плота да се "обуят" с гилзи, които събират жичките и не позволяват болтчетата да ги разкъсат, а не си струва да купуваш скъп инструмент само за 6 гилзи. За към WAGO-то гилзите не са необходими, тези които са предложили по-напред без проблем захващат и многожични кабели. Разбира се това е въпрос на избор.
velas - специалист
@vuccappella
Не е лошо да научиш нещо ново, но това не е хубаво да става за сметка на здравето и живота на хора.
В твоя случай твърде много литература трябва да изчетеш и достатъчно практика да имаш, за да вземеш правилните решения.

Няма да се впускам в дълги теоретични и практически обяснения, защото само мога да те поддтикна да си повярваш и да направиш някоя глупост.
Да, форума е "Направи си сам", но случая ти е достатъчно сериозен, за да НЕ си го правиш сам! Няма и да се научиш за няколко дена и няколко обяснения!

Нещото, което можеш да направиш е да си приготвиш някаква сума за квалифицирания ел.техник, шише ракия и пр. почерпки, ако откаже да му платиш, да го извикаш и да свърши работата както трябва. Иначе рискуваш пожари, токови удари, недобра работа на уредите и пр.

Само мога да ти кажа, че НЕ е нужно да се сменя кабела на фурната ти. Първо, защото е сложен от производителя, а то видиш ли там са малко специалисти и знаят какво да сложат. И второ, защото кабела ще издържи без проблем мощността на фурната, дори и да е 1,5 квадрата.
Ето ти една примерна, теоретична табличка за четене. И отново да уточня, че става дума за теория! На практика е различно, затова и някои се застраховат като слагат по-дебели кабели от теоретичните изчисления.

Успех!
Lutchezar - майстор
Скоро ми се наложи да свързвам уреди на вграждане на позната. Фурната и колоните бяха с кабели с щепсел. Справка при продавача показа че за гаранционно обслужване трябва да бъдат върнати с такива. Просто купих други кабели, съответните клеми за свързване и смених фабричните. Оригиналните кабели са прибрани заедно с документацията и гаранцията.
Случвало ми се е уред да идва с кабел без щепсел, но прекалено къс...Пак по същия начин процедирам, няма избор.
mika - специалист
чет фев 24, 2022 4:34 pmvuccappella написа:
Например, мога сам да си сменя кабела на фурната ...
Разбира се че можете!
Сигурен съм, че ви се намират клещи за кримпване и нужния размер кабелни накрайници, необходими за правилното свързване на многожичен кабел в клемата на фурната така, както съм сигурен и че знаехте за това изискване.

Тема "Фурна и котлони на един контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: