• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Искам да споделя моят случай и да разбера дали разхода ми от 5 тона въглища антрацит на сезон е нормален или да търся грешка някъде ...
Къща на два етажа , с пристройка от 3 стаи , 120 кв , 12 радиатора с ПВЦ дограма без изолация.
Имах котел Viadrus U22/24 kw и към него сложих за проба полска реторна горелка " Екоенергия " 25 kw , но не можеше да вдигне 40 градуса на котела , за един месец изгорих 2 тона слънчогледови пелети . После един майстор ме посъветва да сменя котела с по - мощен, защото този бил малко kw . Тогава купих котел 40 kw ( правен за полските горелки , но не е дряновски ) и към него сложих горелка 35 kw . Сега качва зададените от мен градуси , в момента те са 42 , защото нямам термоглави в стаите и няма какво да контролира температурата . В момента горя антрацит , когато е по топло по 8 чувала на седмица ( 30 кг на ден ) , а когато е по студено по 10 чувала . Възможно ли е това и ако се сложат термоглави дали ще намалее разхода ?
yanush - специалист
...
Последна промяна от yanush на ср фев 23, 2022 7:22 am, променено общо 1 път.
yanush - специалист
Това е адски много според мен.Странно е че не можеш да вдигнеш повече от 42 градуса.Трябва ти изолация и термоглави,но все си мисля за тези 40-42 градуса ... има нещо сбъркано.Аз имам полска горелка на котел бош и турски котел с реторна горелка.Турският е в къщата в която живея .Боша е където работя.И двата котела горят около 2.5 тона на сезон донецки въглища. Квадратурата и на двете места е около 150 м2.(къщата също е на 2 етажа)11 радиатора поддържам 55 градуса и на двата котела в по топли дни смъквам на 51 градуса (ако не забравя и ако съм в нас).Ако е много студено под -5 градуса (целодневно) вдигам на 60 градуса и двата котела.Но тази година не съм вдигал на 60 градуса.В къщи температурата е минимум 21 градуса (в стаята на голямата дъщеря е 28 термоглавата е на 5 постоянно,в стаята на малката е на 2 термоглавата и е около 18 градуса ).В двете бани температурата е поне 24 градуса може и да е повече.Като влезеш е осезаемо по топло отколкото да кажем в спалнята.Ти си направи сметката.Според мен турският котел гори една идея повече.Къщата ми е с много добра изолация и дограма.
ESPACE - майстор
ср фев 23, 2022 7:21 amyanush написа:
Странно е че не можеш да вдигнеш повече от 42 градуса.
Нищо подобно не е написал. Влагайте малко повече мисъл при четенето.
Krassiksm - напреднал
вт фев 22, 2022 1:23 pmBorislav_al1 написа:
Искам да споделя моят случай и да разбера дали разхода ми от 5 тона въглища антрацит на сезон е нормален или да търся грешка някъде ...
Къща на два етажа , с пристройка от 3 стаи , 120 кв , 12 радиатора с ПВЦ дограма без изолация.
Имах котел Viadrus U22/24 kw и към него сложих за проба полска реторна горелка " Екоенергия " 25 kw , но не можеше да вдигне 40 градуса на котела , за един месец изгорих 2 тона слънчогледови пелети . После един майстор ме посъветва да сменя котела с по - мощен, защото този бил малко kw . Тогава купих котел 40 kw ( правен за полските горелки , но не е дряновски ) и към него сложих горелка 35 kw . Сега качва зададените от мен градуси , в момента те са 42 , защото нямам термоглави в стаите и няма какво да контролира температурата . В момента горя антрацит , когато е по топло по 8 чувала на седмица ( 30 кг на ден ) , а когато е по студено по 10 чувала . Възможно ли е това и ако се сложат термоглави дали ще намалее разхода ?
Колега и аз съм с viadrus u22 29kw в момента горя антрацит.

Изображение
krasi92 - майстор
Не е много 5 тона ако подържаш 25 градуса.
ср фев 23, 2022 8:33 pmKrassiksm написа:
вт фев 22, 2022 1:23 pmBorislav_al1 написа:
Колега и аз съм с viadrus u22 29kw в момента горя антрацит.
А какъв е разхода и какво отопляваш

Изображение
Около 22 градуса . Преди седмица сложих термоглави на 8 радиатора , в стаите които е по топло . Мисля че е поредното ми безсмислено влагане на пари . Термоглавите са на 5-та степен , но в стаите стана по хладно , нищо друго не е променяно . За четири дена ми изгори един бункер антрацит , а преди термоглавите ми стигаше за шест дена . Вече незнам....
шоп - майстор
чет мар 03, 2022 6:16 pmBorislav_al1 написа:
Мисля че е поредното ми безсмислено влагане на пари .

Най-смисленото нещо за влагане на пари е една стабилна външна изолация.
Най-смисленото нещо за влагане на пари е една стабилна външна изолация.

Така е , но не предполагах , че ще пръсна толкова пари за котли и горелки . Външната изолация би ми бръкнала дълбоко в джоба за тая голяма селска къща . Шоп , дали е нормално след слагането на тези термоглави , да е по хладно в стаите , въпреки че са отворени до край . Или да си връщам старите кранове... И дали трябваше изобщо да махам Виадруса ...
  • 1
  • 2

Тема "Полска реторна горелка " Екоенергия" - разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: