Най - вълнуващия въпрос зимно време.
resistbody - майстор
съб мар 05, 2022 3:28 pmtundrata93 написа:
пет мар 04, 2022 12:11 amLutchezar написа:
чет мар 03, 2022 11:10 pmstoyanstoyan написа:
Здравейте
Бих искал да направя подово отопление върху съществуваща замазка без повдигане на нивото.
Един от вариантите който ме интересува е да се фрезоват улеи в замазката, която е около 5см дебела с 4 см фибран под нея и да се положат тръбите. Този вариант удачен ли е ,моля за обосновка.
За мен е безумие. Електрическо подово оформено на пътеки и винил отгоре изглежда по-смислено.
Аз също обмислям водно подово но съм с паркет какво бихте ме посъветвали.
До преди малко говорех за запазване на стария паркет, сега на обратно.. кормите паркета(ако е естествен) - фибран и подово.. ще запазите височината що годе в норми..
Virtex - майстор
съб мар 05, 2022 3:54 pmшоп написа:
Водно подово + ламиниран паркет + нискотемпературен източник е отлична комбинация
...
И тази комбинация е успешна, но Т на топлоносителят трябва да е по-висока и ако сте с ТП не е супер удачно.
Какви са температурите в единия и другият случай ?

Мен се опитват да ме 'убедят', че подово с ламинат (по технологията, която сподели назад и често питам за нея) ще трябва по-висок източник на топлина спрямо водно в замазка и съответно замазката била единственият вариант за нормално подово.
шоп - майстор
За масивен паркетнищо не мога да кажа. Предполагам Т на топлоносителя трябва да е с 4-5 гр по-високо в сравнение с ламинат за да имаме една и съща Т на пода.

Иначе имам подово и с ламинат и с гранитогрес. При гранитогреса Т на пода е с около 1 гр по-висока спрямо ламината при една и съща Т на топлоносителя. Демек нищо фатално. Системата си е работеща.
filmatoplo - майстор
Потвърждавам -водно подово работи под Ламинат.Това е много важно защото е решаващо при избор и комбинация на двете.Преди да знам,че работи съм взимал решения да не се поставя подово на обект само защото човека ще поставя ламинат ,и друг случай там където съм поставил водно подово съм разубеждавам човек да не си поставя ламинат.Е вече знам ,че няма проблем да са заедно.От къде знам,защото на няколко обекта при поставено водно подово хората без аз да знам са си поставяли ламинат вместо плочки,и се провери ,че работи.
brum - майстор
Има си ламинат дето пише, че може да работи с водно подово. Та не е нужно чак да се експериментира за да се потвърди.

Има си и подложки дето са с ниско температурно съпротивление и се слагат точно при водно подово и ламинат.
radius - майстор
То по-скоро ще е трудно да намериш ламинат, да не пише, че е подходящ за подово. :wink:
Ламината нищо не изолира -> става за подово.
шоп - майстор
вт мар 08, 2022 7:24 pmbrum написа:

Има си и подложки дето са с ниско температурно съпротивление и се слагат точно при водно подово и ламинат.
Ако имаш опит с тези подложки-сподели. Аз намерих само едни, които бяха перфорирани на малки дупки и една подложка с изрязани квадрати.

За мен това е маркетингов трик за да си продадът подложката с цена х10!!!
Въздухът е перфектен изолатор.
brum - майстор
Моите са с почти нулево съпротивление, но струват на половина на ламината. Плътни, тежки, като нещо от гума са. От долният край са покрити с алуминиево фолио. Лепят се с алуминиево тиксо една към друга като се нареждат. Ей тук има тема за подложките. До толкова бяха тежки, че едно руло (12м2) тежеше по спомен над 20кг.

Та моите сега са 0.01(m² × K) / W и по спомен бяха 15-16лв/м2. Ламината е 0.06(m² × K) / W. А тия надупчените (май на К2 бяха) дето ги предлагат тук са 0.04(m² × K) / W.

Моите ги има тук. Най-дясната колона - 2.8мм. Водят ги някакви с много добри акустични свойства. Ама конете (3 деца между 3 и 5 години) като почнат да скачат нищо не спасява.

Тук ми препоръчваха велпапе, но според информацията която издирих беше с високо съпротивление.

Иначе въздуха е перфектен изолатор, ама подложките не са само въздух. Това дето не е въздух е важно да провежда топлина.
шоп - майстор
ср мар 09, 2022 12:14 pmbrum написа:

Тук ми препоръчваха велпапе, но според информацията която издирих беше с високо съпротивление.

Мерси, ще погледна.

Иначе руснаците използват така наречената от тях "крафт бумага" По нашенски дебел плътен картон тип табак.
пон юни 10, 2019 4:52 pmsyncho написа:
Изключително индивидуално е за всеки един обект! Може дТ да е 3С, а може и да е 13С. Може необходимият дебит да е 0,6л/м, а може и да е 2,8л/м. Нещата са силно конкретни за конкретния обект и захранване. Няма унифицирани стойности. Това е заблуда. Също както и е супер грешно да се смятат топлинните загуби по формулата "колкото са ти квадратите делиш на 10 и си готов" и други такива подобни.

Защо да е актуален горния въпрос за потребители с термопомпи? Той е точно толкова актуален колкото за термопомпи, толкова и за пелетни котли, газови котли и каквито искаш други захранвания. При термопомпа е силно препоръчително да се използва буфер, пък бил той и малък. При газовите котли не е чак толкова необходим, при пелетните е препоръчителен, при електрическите котли - не и т.н. Всичко е изключително индивидуално. За това много се дразня някой като изцепи "праскаш всичко на 10см стъпка по 50м кръга и пей сърце". Ем да де ама това сърце може и право хоро да подхване, ама може и някоя ръченица да издруса.

Лек и приятен ден. Конкретен съвет за конкретен практически казус винаги ще дам, няма да разсъждавам над хипотези.
Здравейте,
Иска ми се да се допитам по следният въпрос.Имам водно подово на два етажа,грея го с газов котел от две седмици,но имам делта т 14 градуса при силни помпи на всеки кръг,замаската ми е на два месеца и е влажна още доста,има ли вероятност заради тази влажност да е и това Делта Т?Благодаря.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: