Значи може да си поиграеш. Имаш мегдан да увеличиш 2-3 пъти дебита на топлоносителя през кръговете. Моите са до 5 или 6 литра/мин. За регулиране се върти само прозрачнта "колбичка" 
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacomo
- специалист
3351 мнения в "Водно подово отопление"
feikot
- специалист
За настройването да питам аз, най-дългия кръг на колко л/м да го направя, че да нагласям по него другите ? Аз още не съм "влязъл в експлоатация" защото още съм на замазка, че това време малко промени плановете с настилката и плочките не са залепени. Котела е монтиран, но не е минал надзор за да пуснат газта...е принудих се да закача един електрически, да не замръзнат тръбите. Разликата студен топъл ми е към 2 градуса (може и по-малко) но пък определено отдава.
brum
- майстор
Гледаш си ОВК проекта и по него. Там според изложенията и изолацията трябва да е сметната необходимата мощност. После да си в час с проекта нагласяш дебита по кръговете да е пропорционален на нужната мощност.
А най-тежкият (най-дългият кръг) го отваряш на максимум. Другите притваряш за да докараш търсеното отношение спрямо най-дългият.
И това е винаги относително. В последствие се донастройва системата. При мен в едната стая сложихме на 1/3 от подовото матрак (2х2 метра). И в тази стая се наложи да вдигна дебита до край, а в другите да намаля от 2.5 до към 2 литра в минута. Но пък сега спалните загряват заедно и котела не цикли в on/off режим.
А най-тежкият (най-дългият кръг) го отваряш на максимум. Другите притваряш за да докараш търсеното отношение спрямо най-дългият.
И това е винаги относително. В последствие се донастройва системата. При мен в едната стая сложихме на 1/3 от подовото матрак (2х2 метра). И в тази стая се наложи да вдигна дебита до край, а в другите да намаля от 2.5 до към 2 литра в минута. Но пък сега спалните загряват заедно и котела не цикли в on/off режим.
resistbody
- майстор
Каква е според вас оптималната изолация за под подово отопление ? Колебая се между 5 и 8... със 7см замазка отгоре... фундамента е изоплиран по периферията си с 10см XPS.. и каква стъпка ? там пак съм се насочил към 15см стъпка и 10 покрай външните стени (20см епс изолация на стените).. Източник на отопление ТП..
LazarGanev
- "Велик майстор"
нед мар 13, 2022 8:14 pmшоп написа: Слагай 10-15 см фибран под подовото. Стъпка 10 см.Абсолютно изхвърляне, няма такива правила, в кой учебник го пише това? За какъв случай става дума, колко градуса е долното помещение? Като се повтарят едни и същи мантри по 100 пъти, ще се окаже, че учебниците са грешни май
Трифон П.Трифонов
- майстор
Сякаш иде реч за фундамент- под него пак е помещение, ама за по натам или пещерняци, миньори, Индиана Джоунс...
resistbody
- майстор
Мислех 5 или 8... все пак отгоре е само един ламинат/плочки... топлото ходи нагоре.. 15 санта ми се вижа овъркил.. а и няма толкова височина.. 15 след финишното покритие трябва да е повдигането на пода от плочата...
Hursa
- майстор
Не може да се каже, че "топлото ходи нагоре". Който иска да провери - да сложи въглен върху дланта си. Конвективно се издигат затоплените газове и течности, измествани от по-хладните такива. Но при твърдо тяло - топлината се разпространява практически еднакво във всички посоки - а въпроса ви е именно за топлопренос през такова тяло.
nelina_london
- специалист
нед мар 13, 2022 10:13 pmresistbody написа: Мислех 5 или 8... все пак отгоре е само един ламинат/плочки... топлото ходи нагоре.. 15 санта ми се вижа овъркил.. а и няма толкова височина.. 15 след финишното покритие трябва да е повдигането на пода от плочата...Тогава ,сложи максималното ,което ти позволява височината ,защото с тази добре изолирана къща, ще имаш поне 2 преходни месеца в годината ,в които температурата в стаите ще ти е ОК и няма да е нужно отопление ,но пода ще го чувстваш студен .
Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература