Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacomo - специалист
Значи може да си поиграеш. Имаш мегдан да увеличиш 2-3 пъти дебита на топлоносителя през кръговете. Моите са до 5 или 6 литра/мин. За регулиране се върти само прозрачнта "колбичка" :)
feikot - специалист
За настройването да питам аз, най-дългия кръг на колко л/м да го направя, че да нагласям по него другите ? Аз още не съм "влязъл в експлоатация" защото още съм на замазка, че това време малко промени плановете с настилката и плочките не са залепени. Котела е монтиран, но не е минал надзор за да пуснат газта...е принудих се да закача един електрически, да не замръзнат тръбите. Разликата студен топъл ми е към 2 градуса (може и по-малко) но пък определено отдава.
brum - майстор
Гледаш си ОВК проекта и по него. Там според изложенията и изолацията трябва да е сметната необходимата мощност. После да си в час с проекта нагласяш дебита по кръговете да е пропорционален на нужната мощност.

А най-тежкият (най-дългият кръг) го отваряш на максимум. Другите притваряш за да докараш търсеното отношение спрямо най-дългият.

И това е винаги относително. В последствие се донастройва системата. При мен в едната стая сложихме на 1/3 от подовото матрак (2х2 метра). И в тази стая се наложи да вдигна дебита до край, а в другите да намаля от 2.5 до към 2 литра в минута. Но пък сега спалните загряват заедно и котела не цикли в on/off режим.
resistbody - майстор
Каква е според вас оптималната изолация за под подово отопление ? Колебая се между 5 и 8... със 7см замазка отгоре... фундамента е изоплиран по периферията си с 10см XPS.. и каква стъпка ? там пак съм се насочил към 15см стъпка и 10 покрай външните стени (20см епс изолация на стените).. Източник на отопление ТП..
шоп - майстор
Слагай 10-15 см фибран под подовото. Стъпка 10 см. Кръгове с дължина при ф16 по 50-60м. При ф18и - ф20 до 80-90метра.
Подово веднъж се прави. Ще съжаляваш ако спестиш нещо.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед мар 13, 2022 8:14 pmшоп написа:
Слагай 10-15 см фибран под подовото. Стъпка 10 см.
Абсолютно изхвърляне, няма такива правила, в кой учебник го пише това? За какъв случай става дума, колко градуса е долното помещение? Като се повтарят едни и същи мантри по 100 пъти, ще се окаже, че учебниците са грешни май :-D
Сякаш иде реч за фундамент- под него пак е помещение, ама за по натам или пещерняци, миньори, Индиана Джоунс...
resistbody - майстор
Мислех 5 или 8... все пак отгоре е само един ламинат/плочки... топлото ходи нагоре.. 15 санта ми се вижа овъркил.. а и няма толкова височина.. 15 след финишното покритие трябва да е повдигането на пода от плочата...
Hursa - майстор
Не може да се каже, че "топлото ходи нагоре". Който иска да провери - да сложи въглен върху дланта си. Конвективно се издигат затоплените газове и течности, измествани от по-хладните такива. Но при твърдо тяло - топлината се разпространява практически еднакво във всички посоки - а въпроса ви е именно за топлопренос през такова тяло.
nelina_london - специалист
нед мар 13, 2022 10:13 pmresistbody написа:
Мислех 5 или 8... все пак отгоре е само един ламинат/плочки... топлото ходи нагоре.. 15 санта ми се вижа овъркил.. а и няма толкова височина.. 15 след финишното покритие трябва да е повдигането на пода от плочата...
Тогава ,сложи максималното ,което ти позволява височината ,защото с тази добре изолирана къща, ще имаш поне 2 преходни месеца в годината ,в които температурата в стаите ще ти е ОК и няма да е нужно отопление ,но пода ще го чувстваш студен .

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: