• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
eleonorvelichkov - специалист
чет мар 24, 2022 8:37 pmkrasi92 написа:
чет мар 24, 2022 6:27 pmeleonorvelichkov написа:
чет мар 24, 2022 6:11 pmAndri01 написа:
А иначе питай елеон...то. Може да е станал по смъртоносен,знам ли? Демокрация бе! :? :lol:
Не просто хората научават все повече неща за тока и се опитват да се подобряват особено в сигурността. Не може да тъпчем на знания от преди 40 години.
еленчо тука не ти е училище и електротехниката е точна наука но не е за теб щото те мързи да си оправиш боилера. Аман от теоретици като теб.
Не знаех, че форумът не е с учебна цел.
krasi92 - майстор
чет мар 24, 2022 8:39 pmeleonorvelichkov написа:
чет мар 24, 2022 8:37 pmkrasi92 написа:
чет мар 24, 2022 6:27 pmeleonorvelichkov написа:

Не просто хората научават все повече неща за тока и се опитват да се подобряват особено в сигурността. Не може да тъпчем на знания от преди 40 години.
еленчо тука не ти е училище и електротехниката е точна наука но не е за теб щото те мързи да си оправиш боилера. Аман от теоретици като теб.
Не знаех, че форумът не е с учебна цел.
Има си училища за това. Форума не е училище макар че можеш да научиш доста неща ако имаш желание и не те мързи.
nikolson - майстор
Не знам защо кръщавате човека. Аз го разчитам като ел. EON. Величков. Предполагам, затова EON напуснаха България.
nikolov333 - майстор
Реален въпрос от практиката..
Въздушно захранване на 20 къщи около 1.5 км във вилна зона с "френски" ал.проводник 25мм2 3 фази и РЕN. Скъсани два проводника за късмет фазови и между последните два стълба по линията от вятър или снегово натоварване(последния стълб е повторно заземен. Резултата е размразени и вмирисани фризери и хладилници, щото в зимния сезон е нямало кой да установи отпадането на две от фазите 10-на дни.
Та въпроса ми е какви са сценариите при отпадане на PEN или офазяването му някъде по-напред по линията, между първите стълбове..и коя система на заземяване е за предпочитане при такъв сценарий.
iliya_i - майстор
пет мар 25, 2022 8:12 amnikolov333 написа:
Въздушно захранване на 20 къщи около 1.5 км във вилна зона с "френски" ал.проводник 25мм2 3 фази и РЕN. Скъсани два проводника за късмет фазови и между последните два стълба по линията от вятър или снегово натоварване(последния стълб е повторно заземен. Резултата е размразени и вмирисани фризери и хладилници, щото в зимния сезон е нямало кой да установи отпадането на две от фазите 10-на дни.
Та въпроса ми е какви са сценариите при отпадане на PEN или офазяването му някъде по-напред по линията, между първите стълбове..и коя система на заземяване е за предпочитане при такъв сценарий.
Нали имаш повторен заземител в другия край, а и не само там. Тези дето са останали на здравата фаза не им са се размразили фризерите. И ако PEN беше се прекъснал, пак нямаше да се размразят.
Как си представяш офазяване на PEN при положение, че е многократно заземен, а не само в една точка? Няма ли трафото да изключи според теб?
nikolov333 - майстор
Питам, понеже съм чел в някоя от темите за подобен сценарий, но мисля, че беше с преплитане на фазите и 400V в контактите.. ще я потърся да я коментираме..
eleonorvelichkov - специалист
пет мар 25, 2022 8:12 amnikolov333 написа:
Това е сценарият дори без отпадане на нулата, а вторият сценарий става при отпадане на нулата дори при наличие на повторен заземител.
Прикачен файл:
58.png
58.png (86.51 KиБ) Видяна 709 пъти
Прикачен файл:
59.png
59.png (82.3 KиБ) Видяна 709 пъти
Andri01 - майстор
Ти ако препишеш още малко от учебниците и ще събереш за един "докторат". Само гледай ако почнеш този занаят, да не те набият някъде на втория ден. :)
nikolov333 - майстор
Зануляването при всички случаи има повече рискове от заземяването, по няколко причини, които предполагам са ясни на всички. Заземяването при TN-CS също има дори с ДТЗ. Въпроса, който би трябвало да дискутираме е как да се минимизират тези рискове и кои системи как е правилно да бъдат изпълнени, защото даже и Наредба 3 има тълкувания и пропуски в обхвата и начина на тълкуване.
Примерно според мен системата ТТ за селски райони с въздушна мрежа отдалечени от трафа може в определен случай и да е по-добре, но в масовия, рисковете от заземяването при нея са повече. При отпадането на PEN преди ДТЗ, вече сме коментирали последиците.(май пак благодарение на е.величков) Та остана май само да зануляваме с ДТЗ..което освен, че е забранено май крие по-малко рискове. 🧐🥳
iliya_i - майстор
пет мар 25, 2022 3:11 pmnikolov333 написа:
Та остана май само да зануляваме с ДТЗ..което освен, че е забранено май крие по-малко рискове. 🧐🥳
Напротив, зануляване само без ДТЗ (TN-C) е по-рисково.
При прекъсване на PEN и двата варианта ще се държат абсолютно еднакво, но във всички останали случаи (а те са доста повече и по-чести) TN-C-S е по-добро.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Зануляването вместо заземяване крие риск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: