• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Grozdev - специалист
съб апр 02, 2022 12:00 amresistbody написа:
пет апр 01, 2022 11:49 pmGrozdev написа:
...
Бъркаш ти.. топлинната мощност е 7кв, инсталираната електрическа е под 1.5кв... 24-ка преработена на ТП бута до 280вата барабар с помпата.. на минимум..
Големите сметки са за цялата къща, има отделен електромер за климатика и така смята колко им излиза отоплението...

Явно бъркам... :yawinkle:
но и 1.5кв ,,, колко време работи за 200лв?
nelina_london - специалист
Писала съм по-късно ,че е 5,5 kW на отопление ,климатикът е Дайкин 18 ка.
Ще ви кача таблица по-късно за консумацията при различни градуси.Тези 1,5 kW ,които ги пишете са почти максималните консумирани при -10°.Замислете се ,дали всеки ден тази зима температурите бяха такива ? Сигурна бях ,че няма да ми повярвате.Консумацията е като при Пасивна къща,ако не вярвате в тяхното съществуване,няма да повярвате и на мен.
Неразбрах ,кое не ви стана ясно от сметката за ток? Писала съм,че сметките есента,без отопление бяха 80лв,а с отопление целите сметки са между 114лв и 140лв .Мисля,че може да извадите едното от другото и да получите колко е стойността на отоплението на месец .Засичала съм и киловатите всеки месец ,със снимки на електромера .Докато нагласях напорът му(говорим за канална машина,която има много повече възможности в настройките от обикновен климатик и трябва да се предвиди дължината на спироканалите),и отчитах електромера,харчеше около 0,4 kW/h
А,колко часа работи на ден климатика е относително.Декември,когато имахме гости и стояхме до късно вечер ,бяха все слънчеви дни и забелязах ,че климатикът се включваше между 1 часа през нощта и 8 сутринта.Консумацията на климатика на месец ,сумарно , е между 200 и 350 kW.И понеже е предимно на нощна тарифа,мисля,че може сами да си калкулирате сумата и по колко киловата се падат на ден.
А,за проветрението с рекуператор ще напиша ,че е едно да отворите прозореца и да ви влезе студен въздух и друго,най-ниската отчетена температура тази зима ,на подаван въздух от него,да е 18.5°.

Таблица за максимална консумация на климатика при различни външни температури.Гледате модел FBA50
Прикачен файл:
Screenshot_20211201-110528_Drive.jpg

И линк към къща със същата инсталация като нашата ,но с два използвани климатика и малко по-лоши показатели от нашата.

https://www.ka6tata.com/%D0%BF%D0%B5%D1 ... s3264.html
kivanov - специалист
Аз честно казано вярвам на Нелина на 100%, защото при тях математиката и практиката са се срещнали и показват едно и също. Аз реших, че ще променя леко проекта и ще надуя изолацията на макс, където е възможно. Вероятно ще мина на ТП за отопление + газов котел за backup. Направих и сериозно проучване на ТП за отопление на водата в басейните и там ми се изясниха нещата. Сега остава да разбра коя марка къде стои като качество (за къщата). Един от строителите е дистрибутор на LG и има 20-30% отстъпка, но това ме блазни само ако LG си заслужават като производител.
skostadinov - специалист
пон апр 04, 2022 11:01 amkivanov написа:
Аз честно казано вярвам на Нелина на 100%, защото при тях математиката и практиката са се срещнали и показват едно и също. Аз реших, че ще променя леко проекта и ще надуя изолацията на макс, където е възможно. Вероятно ще мина на ТП за отопление + газов котел за backup. Направих и сериозно проучване на ТП за отопление на водата в басейните и там ми се изясниха нещата. Сега остава да разбра коя марка къде стои като качество (за къщата). Един от строителите е дистрибутор на LG и има 20-30% отстъпка, но това ме блазни само ако LG си заслужават като производител.
Хубаво си решил. Изолация му е майката :). Аз също мисля, да опитам да сложа 20см изолация вместо 15 колкото сме заложили, само че ще трябва да видя да не излезна от минималните отстояния по ЗУТ :)

За ТП-ите до колкото аз съм проучвал нещата най-предпочитаните/препоръчваните брандове са следните
1. Panasonic
2. Samsung
3. Toshiba
4.
Може би има и по-качествени, но цената ще е невъзможна.
kivanov - специалист
пон апр 04, 2022 11:11 amskostadinov написа:
Хубаво си решил. Изолация му е майката :). Аз също мисля, да опитам да сложа 20см изолация вместо 15 колкото сме заложили, само че ще трябва да видя да не излезна от минималните отстояния по ЗУТ :)
Няма начин да няма начин :)
За ТП-ите до колкото аз съм проучвал нещата най-предпочитаните/препоръчваните брандове са следните
1. Panasonic
2. Samsung
3. Toshiba
4.
И аз това съм чувал, но не съм забивал сериозно по темата. Идната седмица ще се видя с арх. по темата с изолацията и мисля да платя на ОВК-то за нов проект.
feikot - специалист

1. Panasonic
2. Samsung
3. Toshiba
4.
Класацията има и мицубиши има и хитачи,което май е между самсунг и панасоник.
skostadinov - специалист
пон апр 04, 2022 11:59 amfeikot написа:
Класацията има и мицубиши има и хитачи,което май е между самсунг и панасоник.
Еми това е, което аз съм чувал. То марки много и всеки си харесва и препоръчва това с което работи. Аз лично си мислех, че Mitsubishi ZubaDan е най-доброто, но в последствие разбрах от хора, които се занивамат с това, че ми е грешно инфото :)
Така че да, абсолютно има и много други марки и по-евтини и по-скъпи, които също може да са добра опция. За Gree също съм чувал, че много ползват и са доволни, Daikin също и т.н.

Аз лично съм впечатлен много от завидния COP, който дава Panasonic и гарантираната номинална мощност на T-Cap серията при температури до -20. Също съм много впечатлен от EHS TDM сериите на Samsung при които в един уред малко по-голям от хладилник имаш всичко необходимо вградено (бойлер БГВ, разш. съд, опция за подово/радитори, опция за водни конвектори, опция за конвектори на директно изпарение, автоматика и т.н.).
Последна промяна от skostadinov на пон апр 04, 2022 12:39 pm, променено общо 1 път.
skostadinov - специалист
пон апр 04, 2022 11:33 amkivanov написа:
Ами сигурно има. Просто в момента както сме разположили стъпката (което според мен и арх. е оптимално) в/у имота, ако сложим вместо 15см - 20см изолация ще излезнем с 5 - 10см от отстоянията и не знам дали биха могли да се заяждат за подобно нещо. Не знам дали не е по-добре в проекта да си остане 15, а пък реално да си заложа 20 и после при свършен факт [-o<
Dessie - специалист
пон апр 04, 2022 12:36 pmskostadinov написа:
пон апр 04, 2022 11:33 amkivanov написа:
Ами сигурно има. Просто в момента както сме разположили стъпката (което според мен и арх. е оптимално) в/у имота, ако сложим вместо 15см - 20см изолация ще излезнем с 5 - 10см от отстоянията и не знам дали биха могли да се заяждат за подобно нещо. Не знам дали не е по-добре в проекта да си остане 15, а пък реално да си заложа 20 и после при свършен факт [-o<
Ключа от бараката е при геодезистите. Ще го оправят :-)
nelina_london - специалист
А пък аз съм сигурна на 100%,че съм чела някъде ,че изолацията не я смятат във въпросните отстояния .Всъщност, къщата се заснема и се вкарва в кадастралната карта на акт 14(груб строеж) .
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: