• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kamenkr66 - помощник
вт апр 19, 2022 4:46 pmКумчо Вълчо написа:
Топло, топло. Калояне, гледам започваш да ''стопляш'' малко по малко, даже си и на път да постъпиш като японски, съзнателно повтарям японски самурай, макар и най-вероятно без да го осъзнаваш. Никак не е късно обаче да направиш и куп грешки, така че, ако е възможно дай малко повече инфо за това, което последно си решил да направиш. Стана ми интересно, особено това с таблото и кола. Иначе, ако правилно съм разбрал, става въпрос за стара порутена къщурка с две жици отпред и съвсем логично с двупроводна инсталацийка вътре в нея, към която ти искаш да монтираш ДТЗ-ти? Предполагам вече си решил да полагаш трети проводник? Ако е така имай предвид, че и там има варианти, в смисъл да не отървеш най-добрия. Затова и питам де, а и на баща ми къщата е с такава стара двупроводна инсталация. По принцип споко, отговори ще има - темата е актуална, въпросите резонни. Отговорите малко неудобни, че истината за нищо не става, ама карай - лека-полека, между шамарите.....
Да, точно така. Биеме колове, прекарва се 3 проводна инсталация от почти всички точки, освен лампи и климатици (и един контакт в коридора). Жълто зелен кабел, който е 2,5 квадрата в началото. После към земното ще е 16 + Ампера, много жилен. В самата кутия не знам как ще е.
Какво може да се обърка още и за какво да внимавам?
kamenkr66 - помощник
вт апр 19, 2022 6:16 pmiliya_i написа:
пон апр 18, 2022 11:49 pmkamenkr66 написа:
..... просто ще си пусна земни (ест. не аз, а майстора ми), ще набием кол навънка, какъвто трябва да е и ще преправим таблото.
Който има същия проблем, просто като си прави ремонт, да си прекопае място за ендо земно и ако има възможност да го свърже със семя да действа.
Май си чел грешните неща. Това с биенето на колове както и където ти падне го забрави.
Разгледай тази схема:
Изображение
Малко не я разбирам. МОже ли малко разяснение? Не стига само колове ли? Трябва и нещо друго?
iliya_i - майстор
вт апр 19, 2022 11:40 pmkamenkr66 написа:
Малко не я разбирам. МОже ли малко разяснение? Не стига само колове ли? Трябва и нещо друго?
PEN проводника се разделя с мост на 2 линии: PE и N в таблото на входа на къщата. ДТЗ се монтира на L (фаза) и N (нула) линиите. PE след разделянето се пуска към всеки контакт и консуматор без прекъсване.
Ако има заземителни колове, те се свързват към PEN на ЕРП-то преди къщата. Желателно на стълба, но това е работа на ЕРП-то. То при тях трябва всеки трети стълб да е заземен.

Ако си биеш твои колове, то трябва да си викаш лаборатория за контрол. После този контрол се прави веднъж годишно.
kamenkr66 - помощник
ср апр 20, 2022 8:14 amiliya_i написа:
PEN проводника се разделя с мост на 2 линии: PE и N в таблото на входа на къщата. ДТЗ се монтира на L (фаза) и N (нула) линиите. PE след разделянето се пуска към всеки контакт и консуматор без прекъсване.
Ако има заземителни колове, те се свързват към PEN на ЕРП-то преди къщата. Желателно на стълба, но това е работа на ЕРП-то. То при тях трябва всеки трети стълб да е заземен.

Ако си биеш твои колове, то трябва да си викаш лаборатория за контрол. После този контрол се прави веднъж годишно.
Защо ми трябва лаборатория. Имаш ли пример за такава?
iliya_i - майстор
ср апр 20, 2022 10:26 amkamenkr66 написа:
ср апр 20, 2022 8:14 amiliya_i написа:

Защо ми трябва лаборатория. Имаш ли пример за такава?
Задължителна е по закон, правилник, наредба.
За това по-напред писах да избягваш биенето на колове (то не е проста работа).
Кумчо Вълчо - специалист
В случая най - рационалното решение е:
- с две букви ''ТТ''
- с две букви и две думи ''TT earthing system''
Нямам никакво време в момента, но тези дни ще обясня, защо според мен е така.
iliya_i - майстор
чет апр 21, 2022 5:05 pmКумчо Вълчо написа:
В случая най - рационалното решение е:
- с две букви ''ТТ''
Куме, би ли се обосновал, защо го пращаш в гъбите?
НАРЕДБА № 3 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО НА
ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ УРЕДБИ И ЕЛЕКТРОПРОВОДНИТЕ ЛИНИИ
В сила от 15.01.2005 г.
Издадена от Министерството на енергетиката и енергийните ресурси
Обн. ДВ. бр.90 от 13 Октомври 2004г., обн. ДВ. бр.91 от 14 Октомври
2004г., изм. ДВ. бр.108 от 19 Декември 2007г., изм. и доп. ДВ. бр.92 от 22 Октомври
2013г., изм. ДВ. бр.42 от 9 Юни 2015г.

Чл. 182. (1) Електрическите уредби в сгради и външните уредби с напрежение до 1000 V
като правило се захранват от мрежи с директно заземена неутрала по схеми TN.

(2) За защита срещу поражения от електрически ток като правило се използва автоматично
изключване на захранването.
(3) Указания за избор на конкретна схема - TN-C, TN-S или TN-C-S, са посочени в
съответните глави на наредбата.
Чл. 183. (1) Когато условията на функциониране на електрическа уредба с напрежение до
1000 V не допускат прекъсване на електрозахранването при първи дефект на изолацията, като
правило се предвижда захранване от източник с изолирана неутрала по схема IT.
(2) За защита срещу поражения от електрически ток при първи дефект на изолацията се
използва защитно заземяване в съчетание с контрол на съпротивлението на изолацията.
(3) При второ земно съединение се осигурява защитно изключване на захранването.
Чл. 184. (1) Когато условията за защита срещу поражения от електрически ток за схема TN
не могат да бъдат спазени, се допуска захранване на електрическа уредба с напрежение до 1000 V
от източник по схема TT
И по точно, как стигна до заключението, че в неговия случай "условията за схема TN не могат да бъдат спазени".

Много внимавайте, какви съвети давате! Особено на хора, хич незапознати с материята.

И се почва едно масово безконтролно биене на колове, които за друго освен за индулгенция пред собствената съвест не стават.
Кумчо Вълчо - специалист
Илийка, за Камен е по-добре засега да седи в гъбарника, отколкото да виси на нея череша, на която са го накатерили енергоджиите. То не че поне половин България не сме там , ама както ида е. Та идеята беше да му дадем някакъв отговор, поне някакви насоки, че човекът иска отговор. Ето, казах вече-''ТТ'', като продължавам да твърдя това. Не разбрах ти какво предлагаш, просто ми е интересно. Неговата система е ''TN-C''. Виждам постнал си част от наредбата, но това с какво помага? По принцип номерът с наредбите е стар селски номер, който ''законотворците'' редовно използват и като си мислят, че сме мотики се надяват евентуално да настъпим някоя мотика. Няма да я бъде. Чл. 182, алинея трета???? Чудо, чудо нечувано, чудо невиждано, чудо на чудесата??!!! Играта тук се казва ''СПИШ ЛИ ЧИЧКО''. Интересува ме дали ще се досетиш кое е изчанченото в тази алинея и защо на подобни глупости трябва да се отговаря с артилерийски огън в съда, ако се наложи? Гледам развил си и въпрос по смисъла на чл.184, алинея първа. Я пак я прочети тази алинея, че пропускаш нещо вожно в този си въпрос и контекстът отива......ехе, направо заминава, а отговорът си е там. Огледай ги тези работи, а аз така или иначе ще обясня защо точно ''ТТ'', ама най-вероятно утре, че и без това много драскане се заформи, обещавам. ОБЕЩАНО!
iliya_i - майстор
Куме, питания никъде не е споменал, че има проблем със захранването, с нулата или с нещо друго, освен с двупроводната инсталация в къщата. Другото са си твои фантазии. Ако обичаш, прочети темата от начало и се обоснове, защо смяташ,че правилото е неприложима и го прати в изключението.
И защо TN-C-S която съм показал е неприложима.
mika - специалист
iliya_i написа:
И защо TN-C-S която съм показал е неприложима.
Приложима е, разбира се, но ще струва пари, а тук са замесени едни трици и маймуни. Чак накрая ще дойде изненадата, че ТТ всъщност е излязла по-скъпо.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "ДТЗ с два полюса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: