Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Krass
- майстор
3565 мнения в "Моторна коса тример каква ?"
emmotoss
- напреднал
вт май 03, 2022 8:37 pmdragozow написа: 553RS ти е машината, малко прескача бюджета, но е доволно мощна за това.Да се похваля и да благодаря на колегата за съвета! Взех си Хускварна 553rs! Машината изглежда супер. Все още не съм имал възможност да я пробвам, но следващата седмица ако остане време ще кося с нея за пръв път.
Имам обаче един - два допълнителни въпроса към по-запознатите. За резачката ми (Хускварна 40 от далечната 1998г.) използвам минерално масло на Хускварна - синьо на цвят, наливно, купувано от дилър на марката. Това масло ок ли е за новата машинка или да си купя синтетика(ХР)?
Другото ми питане е за разработката. Мисля да сложа на първия резервоар малко повече масло, 4-5 минути на място да загрее и после първите 3 или 4 резервоара да ги изгоря с лека работа и много почивки. Удачна ли е тази процедура според Вас?
Благодаря предварително!
vladko33
- специалист
съб май 28, 2022 6:58 pmemmotoss написа:Задължително поне полу-синтетика. Относно разработката, по мое мнение няма нищо по-вредно за нов двигател от работата без натоварване. 30-тина секунди работа на място са достатъчни, после въпросните няколко резервоара с умерено натоварване. Не са необходими почивки. При почивките, в първите няколко минути двигателят "прегрява" над нормалната работна температура, тъй като обдухването се спира рязко. Хубаво е да се избягва това.вт май 03, 2022 8:37 pmdragozow написа: 553RS ти е машината, малко прескача бюджета, но е доволно мощна за това.Да се похваля и да благодаря на колегата за съвета! Взех си Хускварна 553rs! Машината изглежда супер. Все още не съм имал възможност да я пробвам, но следващата седмица ако остане време ще кося с нея за пръв път.
Имам обаче един - два допълнителни въпроса към по-запознатите. За резачката ми (Хускварна 40 от далечната 1998г.) използвам минерално масло на Хускварна - синьо на цвят, наливно, купувано от дилър на марката. Това масло ок ли е за новата машинка или да си купя синтетика(ХР)?
Другото ми питане е за разработката. Мисля да сложа на първия резервоар малко повече масло, 4-5 минути на място да загрее и после първите 3 или 4 резервоара да ги изгоря с лека работа и много почивки. Удачна ли е тази процедура според Вас?
Благодаря предварително!
Последна промяна от vladko33 на съб май 28, 2022 8:01 pm, променено общо 1 път.
vladko33
- специалист
Иначе аз се чудя основно между тези две кордови глави - ОлеоМак и Хускварна T45x . Разбира се, ако има по-добри варианти, ще се радвам някой да ми ги посочи !

кордова-глава-за-моторни-тримери-коси-t45x-o-12-mm-original-husqvarna_8399639.jpg (26.22 KиБ) Видяна 902 пъти

product_1240.jpg (14.2 KиБ) Видяна 902 пъти
Прикачен файл:
кордова-глава-за-моторни-тримери-коси-t45x-o-12-mm-original-husqvarna_8399639.jpg (26.22 KиБ) Видяна 902 пъти
Прикачен файл:
product_1240.jpg (14.2 KиБ) Видяна 902 пъти
Soviet_Soldier
- специалист
съб май 28, 2022 6:58 pmemmotoss написа:Може спокойно да си работи и с минералното масло на Husqvarna, а първите няколко резервоара не му пречи да е с малко повече масло, примерно 25мл на литър. В началото я оставяйте да поработи на празен ход около минута, да си достигне работния температурен диапазон.
Да се похваля и да благодаря на колегата за съвета! Взех си Хускварна 553rs! Машината изглежда супер. Все още не съм имал възможност да я пробвам, но следващата седмица ако остане време ще кося с нея за пръв път.
Благодаря предварително!
В това да се оставя да "почива" периодично не виждам смисъл. Охлаждането на косата и оборотите са съобразени за продължителна работа в пълна газ. Косата достига оптималната си работна температура около 200-250 градуса и си стои на тях, когато е изправна.
Трифон П.Трифонов
- майстор
Първите няколко резервоара- примерно три, или да речем....айде пет да са (5), двутактова машина трябва да работи без сериозни натоварвания. В по лек режим, така да се кажа.
Виждам, че има различен прочит и разбиране на тия слова, но, кой както иска така да си разработва уж разработената машина.
Какъв ше го дирят допълнителните 5млл, вече много утежнява темата по разработването......или доразработването, щото нали уж си са разработени?!!
Кой колкото и да сгреши, в никой случай няма да навреди много на машината си, особено маркова.
Четири служебни машини са ми минали през ръцете. Както ги научиш да вървят още от мънички, така и продължават до края. Вървят още, а доста други изпокапаха.
Синтетика, освен ако машината няма да храни семейството, т.е, за кратко време ще си върне инвестицията.
Виждам, че има различен прочит и разбиране на тия слова, но, кой както иска така да си разработва уж разработената машина.
Какъв ше го дирят допълнителните 5млл, вече много утежнява темата по разработването......или доразработването, щото нали уж си са разработени?!!
Кой колкото и да сгреши, в никой случай няма да навреди много на машината си, особено маркова.
Четири служебни машини са ми минали през ръцете. Както ги научиш да вървят още от мънички, така и продължават до края. Вървят още, а доста други изпокапаха.
Синтетика, освен ако машината няма да храни семейството, т.е, за кратко време ще си върне инвестицията.
dragozow
- майстор
съб май 28, 2022 6:58 pmemmotoss написа:Може да работиш с наличното, но си купи по-хубаво. Нищо не разработвай, достатъчно е машината да поработи 40 - 50 секунди за да загрее и работи смело.вт май 03, 2022 8:37 pmdragozow написа: 553RS ти е машината, малко прескача бюджета, но е доволно мощна за това.Да се похваля и да благодаря на колегата за съвета! Взех си Хускварна 553rs! Машината изглежда супер. Все още не съм имал възможност да я пробвам, но следващата седмица ако остане време ще кося с нея за пръв път.
Благодаря предварително!
emmotoss
- напреднал
Благодаря за съветите на всички!
Маслото, което ползвам в момента мисля е HP на Хускварна, като не съм сигурен дали е чисто минерално или полусинтетика. Останало ми е малко, така че за напред ще мина на по-добро, а това ще го използвам в резачката. Тя е доста стар модел и едва ли е предвидена за синтетика
Кое според вас е по-подходящото масло - Husqvarna LS+ или XP?
Маслото, което ползвам в момента мисля е HP на Хускварна, като не съм сигурен дали е чисто минерално или полусинтетика. Останало ми е малко, така че за напред ще мина на по-добро, а това ще го използвам в резачката. Тя е доста стар модел и едва ли е предвидена за синтетика

Soviet_Soldier
- специалист
нед май 29, 2022 12:14 pmemmotoss написа: Благодаря за съветите на всички!Всичките са подходящи, но от двете горе LS+ е полу-синтетика, а XP е напълно синтетично, или с други думи с най-високи характеристики. Маслата на Husqvarna обаче са много скъпи, даже в сравнение с тези на Stihl. Щилската синтетика е отлична, и с нея косата ще работи дълго и безпроблемно. Това не е автомобил, а прост двутактов двигател и съвсем не е обезателно маслото да е Husqvarna. Гледайте да е от авторитетен производител, да е купено от сигурен търговец, защото има и ментета и да не е с изтекъл срок на годност. Има дата на производство на бутилката, от нея неотваряно годността му е 4 години, но след отваряне годността е 2 години. И бензина гледайте да е свеж, защото и той изменя свойствата си по негативен начин с времето.
Маслото, което ползвам в момента мисля е HP на Хускварна, като не съм сигурен дали е чисто минерално или полусинтетика. Останало ми е малко, така че за напред ще мина на по-добро, а това ще го използвам в резачката. Тя е доста стар модел и едва ли е предвидена за синтетика![]()
Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература