Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Трябва да си много куку, за да минеш от пелети на дърва, мислейки, че ще ти е по-евтино....освен ако не са крадени, но и това ще секне скоро.
По сметките по-горе - 20 м3(уж) в палетата са 0.8 м3 на пале, в добрия случай. Отговарят на 5 тона пелети при цена 650 лева.
За мен си знам, че аз няма да горя дървесни пелети, освен ако цената им не се доближи достатъчно(под 20%) до цената на слънчогледовите, но като гледам, няма да стане, тоест, винаги е имало 25% разлика.
silent - майстор
Бил съм на централно парно, и въпреки че не като да съм бил социално слаб правих икономии плащах и студувах...после минах на климатици....плащах по-малко и ми беше по- топло...за комфорт не знам тука сте събрани все капризни души....няма да ме разберете ма не мен ми беше все едно важното е че ми беше топло....после бях на дърва на камина с водна риза на първия етаж (живея на втория и няма топла връзка)....мръсно -всяка година боядисвах стени...не е евтино... в града няма гора --- и няма никаква автоматизация...набумкаш в 10 вечерта легнеш... в 12 си потен сутринта студ на кутийки.... Сега съм на пелети...родих се ...пълна автоматизация..сутрин почистя и заредя за 5 минути преди да тръгна на работа и след това слизам при печката на другата сутрин...вечер се прибера в къщи топло...е няма как да мина на дърва пак...тия дни ще наслагам климатици ...и в преходните сезони ще карам на климатици...така че шопе ще минат на дърва твоите познати, но ако нямат някоя баба пред деня да хвърля дръвца и да гледа печката бързо ще се върнат на пелети....дървата са за селски хора в селски къщи..дето не са изнежени гражданчета кат нас...

По темата януари месец заредих пелети за 650лв на тон...очаквах че ще стават по скъпи но не очаквах и да са по-скъпи и да ги няма...търговеца който ме зарежда и който винаги е предлагал добри пелети и веднага... и при него няма...не знам дали фабриките не произвеждат или задържат или изнасят но последното не го вярвам при положение че цената в БГ е достатъчно висока за да продават тук и да не се занимават с износ...така че не знам какво става и това си е притеснително...
kalin72 - майстор
Интересното е, че и слънчогледовите пелети ги няма....а слънчоглед има, и от миналата година, и от тази ще има, и то много....спекула е според мен.
Christo - майстор
Познавам няколко производителя на пелети. Всички произвеждат пелети с отпадъците от основното си производство. Така икономисват сушенето и грубото мелене. Суровината е вече платена. При тези условия се произвеждат около два тона на час с 50KW/h ел. енергия. Няма как да се оправдае почти двойното поскъпване. Спекула е, разбира се. И какво от това? Риба се лови в мътна вода. Предпочита се износът пред местния пазар. Това означава, че цените в Европата са по-изгодни. Очаквано, хора по-богати в пъти от нас, са готови(и могат) да платят по-високи цени. Така се изкупува и токът и всякакви други суровини, но това нашите “умни” политици, икономисти и еврофили не могат да го разберат.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб юни 11, 2022 6:03 pmшоп написа:
Лазар, ти продаваш и монтираш газови котли и пелетни котли и камини. Твоето мнение не е безпристрасно.
Аз ежедневно обикалям 14 града в София област и виждам с очите си какво става в тези региони. Още миналата година хората като цяло спряха газта и минаха на климатици, доизгориха пелетите. Миналата година по това време в села и паланки спираха камиончета с кранчета или падащи бордове и се стоварваха палета с пелети. Сега се карат дърва. Метровици или нарязани и нацепени. И всичко това около София където се предполага, че доходите не са малки.
В моя квартал, който е в рамките на околовръстното и си е София е същото. Имам много семейни познати, които взимат прилични пари 3-5000лв като и двамата работят в семейството...ми и те си поръчаха по 15-20м3 нарязани и нацепени дърва по 135 лв пале. Просто за спорта и като наказателен вот никой не иска да дава 600-700 лв за пелети и то боклучливи и да си късат нервите с тези боклуци.
Шопе, аз продавам и монтирам всякакви системи за отопление - пелетни котли и камини, газови котли и конвектори на метан и пропан-бутан, термопомпи, климатици, соларни системи и всичко, което е съвременно и актуално. Но котли на дърва и въглища съм спрял да предлагам преди поне 10 години, а "всегоривни" горелки не съм предлагал и никога няма да предложа, особено пък оттук нататък. Ти може да обикаляш 14 града, ние обслужваме поне 10 пъти повече населени места и много по-добре познавам обстановката. Да, до миналата година цената на пелетите беше нереално ниска и то основно, защото бранша беше почти изцяло в сивия сектор - с крадени дърва, без плащане на никакви данъци. Ако искаш фактура - плащаш ДДС отгоре на обявената цена! Пълно мародерство, бой на негри в тъмна нощ. Като почна сериозен внос от Турция и Украйна с платени всички данъци и пак на по-ниски цени, нашите мародери облещиха очи. На всичко отгоре вносните са много по-качествени и много важно - с еднакво качество всяка партида. Но както и да е - топленето с пелети се сви, но няма да изчезне. Ще продължава да расте използването на агропелети, биогаз и всякакви други начини на оползотворяване на отпадъци. Миналия сезон имаше голям бум на монтажа на цистерни за пропан-бутан, който освен че се остана едно от най-евтиното гориво, но ти дава и сигурност - с едно зареждане си независим цяла година, няма кой да ти спре кранчето, няма режим на тока, няма нужда да строиш склад, само заравяш една цистерна под земята, пълна автоматизация, не се занимаваш с нищо. Предния сезон токът остана най-атрактивния топлоизточник и имаше голям интерес към климатици и термопомпи или пък в комбинация с пелети или газ. Много хора ми казват - цял ден, като няма никой в къщи работят климатиците, а вечер като се приберат всички се пуска котела за по-голям комфорт. Лошото е, че първо - това с евтиния ток няма да продължава дълго, а и ресурса на АЕЦ-а изтича скоро и е много вероятно след това да захапем дръвцето. Така или иначе още тази зима вероятно цената на тока ще си дойде на мястото и газ и пелети ще станат пак толкова актуални. Колкото повече се забави този процес, толкова по-голямо изкривяване на пазара ни очаква.
fbr - майстор
съб юни 11, 2022 8:49 pmLazarGanev написа:
Така или иначе още тази зима вероятно цената на тока ще си дойде на мястото и газ и пелети ще станат пак толкова актуални.
Не знам дали пелети и газ ще станат актуални, но стари дограми, мебели и дюшемета със сигурност ще станат.
съб юни 11, 2022 9:03 pmfbr написа:
съб юни 11, 2022 8:49 pmLazarGanev написа:
Така или иначе още тази зима вероятно цената на тока ще си дойде на мястото и газ и пелети ще станат пак толкова актуални.
Не знам дали пелети и газ ще станат актуални, но стари дограми, мебели и дюшемета със сигурност ще станат.
За тези нямам против, но лошото е, че за някои стават актуални джапанки, чепици, авто гуми и на места не се диша
silent - майстор
тока бая трябва да дръпне за да стигне пелетите след като според теб това е реалната цена....но едно е ясно ....рано или късно цените енергоизточниците ще се балансират ако някой си мисли че нещо ще остане на далавера завинаги е в сериозна грешка...аз поне в близките няколко години не виждам революции с цената на тока...хората обедняват и няма да изтърпят покорно още един ценови шок на нещо без което не могат...
съб юни 11, 2022 9:47 pmsilent написа:
аз поне в близките няколко години не виждам революции с цената на тока...хората обедняват и няма да изтърпят покорно още един ценови шок на нещо без което не могат...
И това е една мантра, която много лесно ще бъде развенчана :cool: . Какво значи "няма да изтърпят покорно"? Какво ще направят? Ще свалят правителството? Ми че туй го виждаме по няколко пъти в годината и като дойдат другите какво? Нормално ли е едно и също нещо да се продава на една цена на електората и на четворна цена на бизнеса? Този бизнес къде е? Нали произведената скъпа продукция отива пак при народа?
fbr - майстор
Ако зимата е с ниски температури продължително, със сигурност ще се стигне до режим и високите цени ще ни се сторят манна небесна.

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: