Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Добре де, става ясно, че пелетите не топлят, скъпи са, гадни са, мръсни са. Ама при заварено положение са си екстра :) Айде, хич не ми пука какви пари давам за да ни е топло, важното е да ние топло :)
Чел съм го, Шопе, но и аз не си спомням кой беше.
Няма как да забравя, обаче, милият на всички ни Анди Форсайтов, който сподели подобни сметки.
Аз смятам Х4, че Инак трябва да диря сметка на някой лъжец, а това е Кауза пердута, както се пише на древнозанзибарски.

Калине, с Пелетите ми е било най топло, от как Мама и Тати спряха да ме топлят.
Не бъди краен и не мисли, че някой спори с теб или те оборва!
silent - майстор
нед юни 12, 2022 6:35 pmkalin72 написа:
Добре де, става ясно, че пелетите не топлят, скъпи са, гадни са, мръсни са. Ама при заварено положение са си екстра :) Айде, хич не ми пука какви пари давам за да ни е топло, важното е да ние топло :)
Не е така ...пелетите топлят, но са скъпи, чак гадни и мръсни не са но има хамалогия....аз ги мъкна по един 50метров баир преди да ги вкарам в къщи щото камион до мен не стига...и въпреки това не се отказвам изцяло от тях ...има 3 тона заредени януари...горя по 2,5тона преди да сложа термостат който в моя случай ми докара сериозни икономии и предполгам че мога да слезна до 2т...евентуално ако комбинирам с 3 климатика от които 2 реално работещи реално живея в 50кв...долния етаж не го топля...при мен сметките ще излезнат ...затова ще повторя че е строго индивидуално ..при мен и Трифон става става при теб не става...но по 1тон да горя комбинирано това са 3 години с 3 тона а може и 6 по 500кг...т.е диверсификация както се среми Киро да направи...ако има режим минавам на генератор и пелети...но чак на твърдо гориво няма не съм ентусиаст като шопа ..нито имам къде да държа дърва нито имам желание да ставам огняр..........
kalin72 - майстор
Нямам такива мисли, просто искам да си изасня факта, че ТП е ОК, ама си иска сериозни вложения. Е, сори, не съм дорасъл за ТП, ще си карам на пелети :)
шоп - майстор
нед юни 12, 2022 6:52 pmsilent написа:
.но чак на твърдо гориво няма не съм ентусиаст като шопа ..нито имам къде да държа дърва нито имам желание да ставам огняр..........
Аааа и аз не съм ентусиаст на твърдото гориво. Мързелив съм! Обаче ако има режим на тока, като глава на семейство съм отговорен. Даже още 2 семейства разчитат на мен. Не мога да си позволя някой да стои на студено. Живот и здраве и внуци се чакат, а бебетата не ги интеруват дали АЕЦа работи.

Свалих на два пъти х 2 кг докато вкарах и подредих 2х20м3 нарязани и нацепени дърва. :drinkers:
silent - майстор
нед юни 12, 2022 5:34 pmТрифон П.Трифонов написа:
silent, не зная за кой път ще го напиша, но....
Изкарах сезона с 2 климатика, срещу скромната сума от .....малко под 430лв.
Инвертор и хиперинвертор.
ФБР, среден КОП не е 2.5
Говоря за качествен климатик, а не скована ТП. На единия е 5.76, на другия 4.6. Емпирично съм стигнал до среден КОП между 4 и 4.5, по скоро 4.5, за двата, за целия сезон.
При истинска ТП, обявеният КОП е 4.5. Достатъчно е да снемеш от някъде средните Т по месеци, за съответно населено място, та да разбереш, че зимата никак не е страшна, а КОП не пада на половина, общо за сезона.
Вярно, лиших се от 1 градус, от топлата баня и от коНфорта на радиаторите, но инак бих изхарчил 3.5 слънчогледови.
Тоест, дори да бях икономисвал от пелети, то съм платил под 3 пъти цената им.
След увеличението разликата ще се запази 3 пъти.
Единият климатик вече се е изплатил. Надявам се, следващата пролет да са ми на "далавера". Кавичките ги слагам, понеже не мисля по този начин, но за някого далаверата е фикс идея.

Значи тока трябва да стане х 3,5-4 ..... за да се изравни със сегашната цена пелетите като разход ..т.е горе долу са ми верни сметките .... трябва да стане 80ст-левче.... за киловат....а не 35-40 ст както Лазар прогнозира...
feikot - специалист
съб юни 11, 2022 7:06 pmsilent написа:
По темата януари месец заредих пелети за 650лв на тон...очаквах че ще стават по скъпи но не очаквах и да са по-скъпи и да ги няма...търговеца който ме зарежда и който винаги е предлагал добри пелети и веднага... и при него няма...не знам дали фабриките не произвеждат или задържат или изнасят но последното не го вярвам при положение че цената в БГ е достатъчно висока за да продават тук и да не се занимават с износ...така че не знам какво става и това си е притеснително...
Няма ги защото спряха добива на суровина заради смяната на властта (логично) и заради скъпия газ, с който се сушат.

Всички спорите с Лазар, но забравяте, че преди месец се търкаляха пелети по 480-500 лв./т. из олх,просто сега използват парализата на реалния пазар и скубят, скубят... Всяка икономическа логика следва да доведе до наистина падане на цените поради намалено търсене, съответно поскъпване на ел енергията поради завишеното търсене/консумация.
Тока ако се вдигне с повече от 2-3 ст/квч. ще стане революция. Не забравяйте, че не само се топлим на ток и вече по домовете на хората има хиляди консуматори.
Аз подходих егоистично и инвестирах във фотоволтаици, милиони сънародници обаче нямат физическата възможност да го направят заради вида жилище или засенчване или други причини. Не проумявам защо никой от хората от които зависят решенията не се сеща, че електричеството само ще се търси повече от тук нататък и няма да ни е излишно ( и белене и 7 и 8и на Козлодуй и перки и фв ). Просто стойте и гледайте мача като масово превозните средства станат електрик.

Проблем има и с твърдото гориво, въглища донбас няма или ако има останали дерат с цени от 22 лв. за чувал 15 кг. дървата вече са 150 лв. за кубик по нашия край. Тук има поне 20 производителя на пелети от които единия е с капацитет 24 тона на час, другия могъщ е 10 тона на час. Големия от миналата зима не произвежда (заради суровината), а другия работи на 1/3 капацитет и то благодарение на основния му поминък-сандъци за едно предприятие със същото име на един английски отбор дето му викат топчиите.

Интересни времена ни чакат.
нед юни 12, 2022 7:40 pmsilent написа:

Значи тока трябва да стане х 3,5-4 ..... за да се изравни със сегашната цена пелетите като разход ..т.е горе долу са ми верни сметките .... трябва да стане 80ст-левче.... за киловат....а не 35-40 ст както Лазар прогнозира...
Долу-горе, така- смятай се за извел правилната формула!
Земаш на Лазар прогнозите, налагаш КОП на ТП и дано Силата е с теб!

...и с Нас.
шоп - майстор
нед юни 12, 2022 7:45 pmfeikot написа:
забравяте, че преди месец се търкаляха пелети по 480-500 лв./т. из олх,
Абе търкалят се обяви. Като звъннеш виждаш реалността. Или ги няма или очакват доставка и цената е друга. Маркетинга съм го завършил в УНСС миналият век. Ясни са нещата при БЕЗПЛАТНИТЕ обяви:-)
silent - майстор
По вашия край може и да са се търкаляли по 400-500, ма в нашия боклуците бяха 600лв.....така че никой с никого не спори...Уточняваме че при тези цени тока пелетите излизат много скъпо отопление...

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: