• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kozl - майстор
Щом имаш ОК по трасето от кладенеца до бидона, пробвай връзката тръба пълнене-тръба поливане без никакви кранове. Ако налягането при пълен бидон е достатъчно за обезваздушаване на това де си направил, значи това ти е решението.
Ако не ще трябва и кран към тръбата пълнеща бидона и затваряне на крана пред филтъра за да се вдигне налягането. И ако налягането е опасно високо, ке трябва и редуцир вентил или предпазен вентил.
Хидравлично пълненето на бидона може да става от тръбата за изпразване и тогава ще се спестят кранове и ще трябва може би само предпазен вентил и да се премести филтъра по посока след връзката с кладенеца иначе ще влиза в поливната система нефилтрувана вода. Е водата ще е студена докато работи помпата, ама на тебе може да ти се стопли, защото такава връзка, направена в най-ниската част под бидона ще улесни обезвъздушаването.
С отстраняването на излишният бидон ще си спести много главоболия.
Ако желанието да полива от бидон е непреодолимо, Просто да не източва докрай, да премахне и излишното коляно!
Реши ли да полива с помпа, с Кранът би могъл да понижи налягането, като ограничи дебита.
Възможно е да не е необходимо редуциране на налягането.
Зависи на каква дълбочина е водното огледало и от напора на помпата.

Не му пълнете главата с ненужни усложнения, по така или иначе обременената инсталацийка!
fbr - майстор
Поливането с капково, направо от помпа, е най-неефективното начинание, което може да си причините. Бидона е един буфер, който дава възможност на помпата, когато работи, да работи с най-добро си КПД, от там да паднат разходите за ток на единица куб. метър вода. Даже този аргумент е по-важен от аргумента, температура на поливната вода. Предотвратяването на източването на буфера може да се реши тривиално.
stefanjor - специалист
Тази тема е на път да се превърне в сериозен нАучен труд.
Дано в един момент от теория се премине към практика, че толкова много съвети и идеи се изписаха, че ще е грехота да се прахосат... :cool:
angel_mihaylov - напреднал
Благодаря на всички отзовали се и взели отношение, било то със съвет =D> или споделяне на собствено виждане #-o .
Успях да си направя изводи за това какво трябва да се коригира. :supz: :prayer:

Бъдете здрави ! :yawinkle:
miroki - майстор
Има помпи подходящи за капково.
https://vodnipompi.bg/pompi-za-kapkovo-napoqvane/

Моята е мисля подобна
https://vodnipompi.bg/suhi-nazemni-pomp ... mpa-cp-100
250 вата е. Даваха я 60 л/м, но след филтрите е 40.

Дори и най тъпия Райдър ще свърши работа 20 л/м. , Реални 10, колкото му трябва на колегата. И няма никакви загуби. Дали ще се пълни бидона или директно поливане е еднакъв ток. Само, че ще има налягане и ще се полива час, час и половина. Капковият маркуч, ще направи предписаните литри на час. И много по-равномерно поливане в целият двор. За включване на допълнителни пръскачки да не говорим.

А с умен контакт или механичен таймер за 7-10 лв, помпата се включва и спира сама вечерта и дворът полят. Само вода да има.

Но и при сегашната система казах, как ще е целесъобразно.
П.п. писали сме по едно време.
kr1100 - майстор
ср юни 22, 2022 11:01 ammiroki написа:
Има помпи подходящи за капково. .. :mrgreen:
Дай идея за евтина потапяща помпа за капково за зимния период, че ми писна да източвам центробежната да не замръзне, а салатките и спанака си искат поливане зимно време.
Офф - не ми се търси :) :partyman:
miroki - майстор
Моята виси вътре на 4-5 м. надолу. И имам капак. Не замръзва и не я вадя. Има и подсигурителна тел, че една пролет я заварих да виси на маркуча.
Потапящите са много трудно за избор, или много вода и малко метри или обратното и трябва да намериш за твоята височина. И рядко са икономични.
Утре, ако се чудя, какво да правя може да потърся, ако напишеш, на колко метра ти е огледалото и до колко спада, ако спада, както и колко дебит ти трябва.
kr1100 - майстор
съб юни 25, 2022 12:55 ammiroki написа:
....Утре, ако се чудя, какво да правя може да потърся, ако напишеш, на колко метра ти е огледалото и до колко спада, ако спада, както и колко дебит ти трябва.
СЕга е на 4,5м оглеалото от терена. На мен ми трябва за зимния период и не вярвам да има спадане.
Сега примерно през август може да спадне до 5- 6 м огледалото. Долу е тип езеро.
А и зимата ще е за кратко поливане пр. по 30-40 мин макс. Литраж голем не трябва пр. около 100л / мин

Центробежната е в шахта и не ми се пипа. Смукателя е монтиран на желязна тръба 1" не съм пипал тръбата някъде от 1988г. Поради тази причина не ми се пипа там.
miroki - майстор
Защо се притесняваш да не замръзне щом е в шахта? Или е прекалено плитка?
Разгледай тази и останалите тук:
https://www.onlinemashini.bg/potopqema- ... 00-2/65153
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Проблем с капково напояване от бидон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: