Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Аз имам съмнения, че проблема е свързан с помпата. Само, че за да се случи преливане в РС при спряла помпа трабва да си обезвъздушавал при пусната помпа.
Другото е въздух в системата. Докато работи помпата тя понижава налягането в "студените" тръби. Като спре прелива РС.

Ако обезвъздушаваш на студено и спряна помпа и после пуснеш помпата без нагряване и нивото в РС спадне, това според мен означава въздух в системата.

И за да премахна още едно съмнение - Колко беше висок стария РС и колко е новия?
ludtadranka - напреднал
съб юни 25, 2022 7:57 amkozl написа:
Аз имам съмнения, че проблема е свързан с помпата. Само, че за да се случи преливане в РС при спряла помпа трабва да си обезвъздушавал при пусната помпа.
Другото е въздух в системата. Докато работи помпата тя понижава налягането в "студените" тръби. Като спре прелива РС.

Ако обезвъздушаваш на студено и спряна помпа и после пуснеш помпата без нагряване и нивото в РС спадне, това според мен означава въздух в системата.

И за да премахна още едно съмнение - Колко беше висок стария РС и колко е новия?
Нивата и на стария РС и на новия са почти еднакви. Предния беше почти до тавата(2.50м) в банята, а новият на терасата.
А за обезвъздушаването, да направих го при не работеща камина и помпа, след като напълних системата, след това при 55° също, при вече работещи, но нямаше въздух!
ludtadranka - напреднал
До преди ремонта, пълнех с маркуч през разширителя и за да се улеснят, направих тази гимнастика с водопровода.
ludtadranka - напреднал
Не знам как да пусна помпата без загряване на водата защото е настроена на се включва на 40°. Вариант да потърся настройка на старта на помпата и до я променя на 20°примерно и да заработи без да паля камината.
kozl - майстор
съб юни 25, 2022 8:03 amludtadranka написа:
Нивата и на стария РС и на новия са почти еднакви. Предния беше почти до тавата(2.50м) в банята, а новият на терасата.
А за обезвъздушаването, да направих го при не работеща камина и помпа, след като напълних системата, след това при 55° също, при вече работещи, но нямаше въздух!
Въпроса е за височината на съда - стария и новия. Ако си ползвал някой НОВ по-тумбест и нисък съд може и това да е причина преди да не преливало, сега опа #-o .
Но пак продължавам да мисля, че някъде има въздух. Въздуха може да влиза и след работа на камината и да остава там след спиране на помпата. И по логика въздуха трябва да е в отоплителите (радиаторите), може и в подовото да е, т.е. в топлата част на системата.
Радиаторите имат ли кранчета на изходите си и от тях ли са регулирани потоците?

Доколкото разбрах или не съм нивото бавно се покачва след спиране на помпата. Това означава, че налягането в напорната (топлите троби) след помпата част се изравнява с налягането в смукателната част (студените тръби) преди помпата. Ако това става бавно, значи дебита е малък. А малък дебит може да се получи ако има ОК след помпата и при притворени кранове на радиаторите или някакво стеснение или запушване примерно при тръбата за РС.
ludtadranka - напреднал
съб юни 25, 2022 8:36 amkozl написа:
съб юни 25, 2022 8:03 amludtadranka написа:
Въпроса е за височината на съда - стария и новия. Ако си ползвал някой НОВ по-тумбест и нисък съд може и това да е причина преди да не преливало, сега опа #-o .
Но пак продължавам да мисля, че някъде има въздух. Въздуха може да влиза и след работа на камината и да остава там след спиране на помпата. И по логика въздуха трябва да е в отоплителите (радиаторите), може и в подовото да е, т.е. в топлата част на системата.
Радиаторите имат ли кранчета на изходите си и от тях ли са регулирани потоците?

Доколкото разбрах или не съм нивото бавно се покачва след спиране на помпата. Това означава, че налягането в напорната (топлите троби) след помпата част се изравнява с налягането в смукателната част (студените тръби) преди помпата. Ако това става бавно, значи дебита е малък. А малък дебит може да се получи ако има ОК след помпата и при притворени кранове на радиаторите или някакво стеснение или запушване примерно при тръбата за РС.
Радиаторите имат само кранове на топлата вода(входовете). И да след загасване на камината и спада на температурата покачването на нивото е сравнително плавно.
kozl - майстор
След обезвъздушаване на студено, доливаш ли вода?
А покаченото ниво как го възстановяваш след като е изстинала системата?
Чрез източване или с обезвъздушаване?

Това де си свързал пълненето с кран към студената вода, както ти писа Трифон е скрита картинка, която води до същия ефект - плавно покачване на нивото след време, ако крана изпуска в затворено положение. Остави я студена системата на затворен пълнещ кран и ако се покачва нивото в РС - крана изпуска.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе явно си нямате и си търсите начин за убиване на времето. Една тапа на отворения съд решава всичко. Колкото до притесненията за връзките - не е задължително налягането на затворената система да е по-високо от това на отворената.
kozl - майстор
съб юни 25, 2022 9:22 amLazarGanev написа:
А бе явно си нямате и си търсите начин за убиване на времето. Една тапа на отворения съд решава всичко. Колкото до притесненията за връзките - не е задължително налягането на затворената система да е по-високо от това на отворената.
Първото е така, а ти как позна, че камината има мембранен РС и предпазен клапан?
По това ли?
съб юни 25, 2022 7:50 amludtadranka написа:
Камината има такъв вариант, но понеже преди години бяхме с камина на дърва, остана отворена системата. А и се притеснявам за връзките при затворената система.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб юни 25, 2022 9:45 amkozl написа:
а ти как позна, че камината има мембранен РС и предпазен клапан?
Че аз никъде не съм твърдял, че ги има, макар че съм сигурен на 95%. Това с отворения РС е технология от 19 век :cool:

Тема "Разширителния съд прилива при вече спряла помпа на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: