• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
нед юли 24, 2022 7:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
топлозагубите са както следва;
- 30% от стени.
- 30% от дограма.
- 30% през таван.
- 10% от пода.

Това важи, когато имота е без подово и пода е 19 гр да кажем

Когато е 29 градуса % са други

Вкарайте ги в калкулатора.
Шопе, нищо лично, знам, че си добронамерен.
Не бъркай човека!
Всъщност, не точно го бъркаш, колкото се касае за преекспониране и максимализъм, мисля.
Тук не иде реч за пасивна къща.

Напълно съм съгласен, че ако може да си позволи 15см на пода, не го бърка височината на жилището, това е по доброто топлоизолиране.
syncho - майстор
15см на пода е малко абсурдно. Трябва също така да се знае, че преди години, когато правихме изчисленията за нашата сграда каква изолация да правим се оказа, че 10-12см външна изолация е оптималното. Когато се сложи по-малко загубите се увеличават, но забележете, че когато започнете да слагате повече, разходите за охлаждане през лятото започнаха да се увеличават чувствително.

Така, че на тези приказазки, които тук се сипват на кило без капка сметки, аз не бих обърнал кой знае какво внимание. Плати си за проект, за да ти се сметнат топлозагубите И топлопритоците през лятото и да ти се даде смислен отговор на въпроса "Каква изолация си заслужава да си сложа".
шоп - майстор
пон юли 25, 2022 9:39 amsyncho написа:
но забележете, че когато започнете да слагате повече, разходите за охлаждане през лятото започнаха да се увеличават чувствително.
Моля обяснете малко по-подробно:-)
Това е нещо ново!

Тези с пасивните къщо май са се преебали... според Вашите "сметки"
Пък хората са си доволни и се охлаждат дори без климатици, а само с ртекуператор.
syncho - майстор
Необходимата енергия, за да охладиш жилището се увеличава. Помисли малко и се надявам и сам да разбереш какво казвам. Всички къщи го имат този проблем, включително и пасивните. Разликата идва от начина на използване на енергията и източниците на енергия.

Рекуператорът служи за запазване на енергията, а не за охлаждане. Очевидно доста неща не са ти ясни, но пък за сметка на това се пънеш да даваш съвети наляво-надясно. Дано не те слушат много хора, че като гледам най-много да ги вкараш в излишни разходи само.
Lutchezar - майстор
Ако е външна изолацията с топлоакумулиращи елементи от вътрешната страна не би трябвало да е чак толкова осезаемо.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон юли 25, 2022 10:26 amLutchezar написа:
Ако е външна изолацията с топлоакумулиращи елементи от вътрешната страна не би трябвало да е чак толкова осезаемо.
:?
пон юли 25, 2022 10:07 amsyncho написа:
Необходимата енергия, за да охладиш жилището се увеличава. Помисли малко и се надявам и сам да разбереш какво казвам. Всички къщи го имат този проблем, включително и пасивните. Разликата идва от начина на използване на енергията и източниците на енергия.
...
Хм, разлика в използването, както и източниците на енергия нямам, но наблюдавам противоположен ефект, след поставянето на поредните м2 топлоизолация.
Хладилниците ми на хладно работят по икономично.
Миналият Август 16лв за охлаждане.
Тази година имам малко повече, но за два месеца- Юни и Юли.
Интересно, като сипя студена вода в обикновена бутилка, тя се стопля значително по бързо от колкото в термос.
Тук нямаме източници вътре в бутилката, но те и в двата варианта са едни и същи (източниците в кой да е дом).

Както знаем, пренос на енергия има толкова повече, колкото по голяма е разликата.
Без бариера, този ефект би бил нищожен и температурите близки, ако не се извежда топлината.
Затова ползваме климатична техника, която да изведе топлината.
Затова и поставяме бариера (топлоизолация) която да намали навлизането на топлина- знаем, че тела с по висока Т отдават същата на телата с по ниска Т.
Затова, колкото по яка е бариерата, толкова по трудно се осъществява топлообмена.

syncho, чул си нещо по темата, но криво си го разбрал.
По назад споменах- винаги има компромиси и оптималното положение е някъде между тях.
Специално за топлоизолацията, границата в дебелината е икономически обоснована- над определено ниво, разходите за материали се увеличават, при сравнително намалена ефективност, но не и обратното- ефективността да страда.
kalin72 - майстор
Трифоне, виж тук е обяснено, феномен си е, и то познат :)
https://www.researchgate.net/post/Incre ... ing-energy
Съгласявам се.
Вероятно границата за всяко жилище трябва да се определи индивидуално.
Поставям си 10см ЕПС поетапно.
Смятал съм си топлозатубите, та определих тази дебелина за джоба ми.
По темата съм разговарял с проектант, преди около 12-13 години.
Каза- 30 на стени, не повече.

Хм, прибързано се съгласих.
Нищо не е доказано, а догадки.
Дори надолу се дава като пример и очакваният ефект.
Един съобщава дори, че се увеличават разходите за охлаждане, но при увеличени енергийни приходи.

Ооооф, надолу обсъждат ефективността на климатичната техника при минимално и оптимално натоварване.
Тук проблемът идва от правилен подбор и дизайн.
Четете, момчета!

Вече изобщо не се съгласявам, Калине.
Най малък ще ми е разхода, ако изобщо не се охлаждам и се "потя като прасе", и никак не се топля, а мръзна като куче.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Подово отопление - от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: