• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Master_Kenobi - V.I.P.
Е, стига де. :? През лятото горелките на "Ерато" бяха по 2000-2100. Добри са. Да не са скочили цените?! :?
pipbel - майстор
Аз лично се отоплявам с камина на пелети и съм общо взето доста недоволен. Именно затова пускам темата за да се ориентирам към по - евтин и по - сигурен начин на отопление.
Пелетната ми камина е доста слабичка, много харчи, иска доста грижи, а и качествени пелети почти не се намират. Цената на пелетите в момента е около 400 лева на тон и продължава да расте. Харча по над тон на месец а реално отоплявам не повече от 50 квадрата. Водата стои на 50° и ако усиля малко разхода се утроява. Задръства се от некачествени пелети и трябва ежедневно основно почистване, пепелта е ужасна, хвърчи навсякъде и цапа адски много.
Нека да припомня горното мнение на Time2Burn понеже именно той отвори тази тема за други алтернативи, точно поради че му е писнало от пелетите.

Според мене засега пелетите не са алтернатива на дървата по 3 причини :

1. цена - поне двойно по скъпо (300-400лв/месец за тон за 2 стай не е малко...)
2. качество на пелетите на пазара ( явно има от....до не само при различните проиводители, но и различните доставки)
3. Количеството пелети на пазара не е сигурно

Евентуално може за в бъдеще ако нашите родни производители/търговци спрат да надуват балона с цените и вземат да ги правят по-качествено. За тази цел би трябвало да има някакъв стандарт за качеството на пелетите и което е по важно - да се спазва.
Master_Kenobi - V.I.P.
Докторе, не си прав. Верно е че, ТаймТу е май единствения с преки наблюдения за пелети, но той е с камина, което е различно от котел с горелка доколкото знам. Камината му е от няколко години, ако добре си спомням, тоест от зората на тая технология на практика.
Цена повече от 320-330 за тон в момента е прецаквация... Има качествен материал на тая цена. Освен това няма дефицит и едва ли ще има. Не приемам това, че търсенето ще нарестне толкова, че предлагането да не може да го осигури в нормални ценови граници.

А както виждаш Такезо казва друга цена - 330 лв. за 40 дни за цяла къща. Така че...
Аз се надявам да дам конкретни данни от един котел скоро.
vidrata - специален-специалист
Master_Kenobi написа:
Аз се надявам да дам конкретни данни от един котел скоро.
Айде ще чакаме.И бъди сериозен(както винаги де :lol: ), все различни неща чувам за тия пелети.Имам предвид разхода ,който най- много ме интересува.Първоначалната инвестиция и впоследствие доставки и т.н. не ме плашат ама ако ще гори като ламя не го ща.
Takezo Sensey - модератор
Master_Kenobi написа:
Е, стига де. :? на "Ерато" бяха по 2000-2100. Добри са. Да не са скочили цените?! :?
Нямам идея Мастър ...може и на Ерато да са , но с монтажите и другите дивотии да дойде на толкова. Това ми казаха , това споделям

40 дена за цяла къща и ма нем ми се видя малко нереално , ама се правя че вярвам ....Ако се пали само вечер , може и да изкара .

Елементарни сметки че не е баш тъй :

1 тон = 1000 кг. делено на 40 дена ....25 кг на ден :roll: , 1 кг. на час ....

Ич не го вервам , при калоричност еди си колко (мързи ме да го търся) , не може 1 кг. пелети да ти огрее цяла къща та било тя и малка-за 1 час време :idea:

Ако се пали само вечер , може и да изкарат 40 дена ....
Master_Kenobi - V.I.P.
takezo написа:
...1 тон = 1000 кг. делено на 40 дена ....25 кг на ден :roll: , 1 кг. на час ....

Ич не го вервам...
То сметката е малко по-различна. Пиша по памет, че не ми се рови сега из бумагите и дано не объркам нещо тотално.

На тая горелка й дават макс. разход 7 кг/час. Не се сещам имаше ли изобщо регулиране на мощността й, но и да има я гласат да работи непрекъснато на макс., щото има най-добри показатели тогава. Като загрее колкото трябва - изключва и после пак - включва. (За да няма много често вкл. - изкл. слагат буферни съдове.)

Та излиза, че с 25 кг, ще работи около 3,5 - 4 часа на денонощие. :? Знам ли, ако е некое къще 100-120 квадрата с обем около 300 кубика... Що не?! Ама то и топла вода трябва... :?
Чекай да видим какво ще разбера аз. Даже се амбицирах да го търся веднага човека, въпреки че имаме уговорка за другия месец.
Takezo Sensey - модератор
Долу горе е тъй ....има термостат - то това го има всеки котел .
Като "набере" температура - припушва котела.

С 3-4 часа работа на денонощие , нЕма как да сгрее цяла къща .
Освен ако както казваш Ти - няма буферен съд ама бая буферен (поне половин тон) . Та там са "съхранява " затоплената вода ...

Знам ли , тря'а си мат'рЯл .

Е тук joropet , обяснява реален разход , само за 30 квадрата :wink:
pipbel - майстор
Mи така си е.
И става една слооожна.....ма регулатори, ма тръбопроводи, буферни съдове, отделно котелно и т.н.
А колкото е по-сложно нещо - повече проблеми чакай.
Сори, не е за мене.
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
Сори, не е за мене.
Ти новите къщи с кво каза, че (ще) ги топлиш?
Христо Христов - напреднал
Master_Kenobi написа:
Чекай да видим какво ще разбера аз. Даже се амбицирах да го търся веднага човека, въпреки че имаме уговорка за другия месец.
Търси го, че тука трябват точни данни, за да има яснота. :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Кое е най - подходящото отопление в наши дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: