• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
yanko78 - специалист
Както писах по горе, системата си работеше 3-4 години без проблем. Проблема е от скоро. Всеки теч/отичане над пресостата, бута налягането и помпата включва/изключва постоянно. Пак казвам, това е сонда, не е кладенец с бибо или с разшерителен съд/хидрофор. От тръбата набита в земята, се разклонява с тетка еди изход към помпата, нагоре продължава до ръчна помпа. Мотора е на 3 метра под земята, в не докопан кладенец. На дъното тръбата е надупчена, а възвратният клапан е преди тетката, хоризонтално. С ръчната помпа вдигам нивото на водния стълб, клапана го задържа и водата влиз до турбината. Ако има пропуск, за да не тръгне да вади вода, то в турбината трябва във времето да е изчезнала водата (примерно при прецакан възвратен клапан, стълба вода си се връща на доло в тръбата и вода няма)

Има логика проблема да е в пресостата, но симптомите са, че липсва количество вода в турбината и от второто включване е вади. Писах по горе, че пък ако е от пресостата, би трябвало, според мен, при всяко включване проблема да е на лице.
MamaMy - майстор
Нямаш вода в сондата. Дебита и е паднал много и трудно се пълни след по-сериозно изчерпване.
dragozow - майстор
Най-лесния вариант е да пробваш без пресостата, просто го изолирай. Възможно е да пада нивото на водата до такава степен, че е трудно да самозасмуче първоначално и да влиза в авариен режим. Варианта клапана да не задържа вода или да дърпа въздух също е възможен. Пробвай първия вариант, ако проблема остава прегледай за другото.
kozl - майстор
съб авг 06, 2022 9:22 amyanko78 написа:
Сега в момента, ако помпата се ползва през 3-4-5 часа дори и за кратко, няма проблеми. Остане ли от нощното поливане, което тръгва в 23 и тече два часа, на сутринта, не може да засмуче вода и пресостата я изключва. Ако е изключа от захранването и пак е включа, почва да вади вода.
съб авг 06, 2022 3:06 pmyanko78 написа:
Факта, че след повторно включване тръгва и вади вода и полива, ме навежда на мисълта, че някъде се губи част от водата и при първо включване допомва, но не достатъчно за да продължи работа и вече, при второто, принудително пускане, доизпомпва и тръгва.
В същото време, няма и много логика, защото сценария винаги е един и същ. 3 дни да не работи, пак от повторно включване, вади вода. Ако има пропуск и засмуква въздух, съответно, след повече престой, нивото трябва доста повече да спада и въобще да не тръгва, докато не го кача с ръчната помпа.
Не ми стана много ясно какво значи:
"помпата не тръгва" :? Аз го възприемам като върти, но без дебит, т.е. върти напразно.
"повторно включване" :? Повторното включване след изключване на захранването ли е?

За 5 часа престой няма проблеми с ползването.
Значи от 1:00 часа до сутринта, колко часа са? Може би 8 :?
Възможно е да има някаква памет в пресостата и след интервал от време на въртене на турбината без да се повишава налягането, пресостата изключва и влиза в авариен режим, което се записва в паметта. При изключване на захранването аварийния режим се изтрива от паметта и помпата успява да се самообезвъздуши преди таймера при липса на дебит на пресостата да я е спрял отново в авариен режим.
Некво предположение :?
Еми и аз рредполагам теч мое би от кожуха на турбината или по връзките или в уплътнението към ел.двигателя и бавно капка по капка нивото в кожуха спада. За 5 чъса спада до толкова, че помпата се самообезвъздушава преди аварийния таймер на пресостата. След 5 часъ обаче нивото спада още и докато се самообезвъздуши помпата и таймера се задействал.
Е то има неква логика, когато пресостата спре по причина "липса дебит" пресостата да не може да се включи повторно или да има таймер забраняващ последващо включване за някакъв по-дълъг период.

Няколко насочващи въпроса:
1. Входящата и изходящата тръба от горната страна на помпата ли са?
2. Къде и как е свързана ръчната помпа?
3. Има ли разширителен съд след помпата?
4. Ако след повече от 10 часа престой обезвъздушиш с ръчната помпа, ще има ли "повторно включване"? За тази проба обаче ще трябва да изключиш консуматорите. А това вероятно е нежелателно :?
yanko78 - специалист
Ето как е
Изображение

Изображение

нед авг 07, 2022 7:47 amdragozow написа:
Най-лесния вариант е да пробваш без пресостата, просто го изолирай. Възможно е да пада нивото на водата до такава степен, че е трудно да самозасмуче първоначално и да влиза в авариен режим. Варианта клапана да не задържа вода или да дърпа въздух също е възможен. Пробвай първия вариант, ако проблема остава прегледай за другото.
Съгласен. Проблема е, че за да елиминирам повече съединениея, които може да създадат проблем, навързах всичко последователно, без холендър и сега ще ми е адски трудно да го елиминирам.
kozl написа:
Не ми стана много ясно какво значи:
"помпата не тръгва" :? Аз го възприемам като върти, но без дебит, т.е. върти напразно.
"повторно включване" :? Повторното включване след изключване на захранването ли е?[quote\]

Първоначално след престоя тръгва за 5-6 сек и изключва, дали е с дебит или без, не мога да преценя. От исхода не излиза вода. Повторното включване е след изкл и вкл на захранването.
kozl написа:
1. Входящата и изходящата тръба от горната страна на помпата ли са?

Вход от пред, изход на горе

2. Къде и как е свързана ръчната помпа?

Най от горе над всичко

3. Има ли разширителен съд след помпата?

Не

4. Ако след повече от 10 часа престой обезвъздушиш с ръчната помпа, ще има ли "повторно включване"? За тази проба обаче ще трябва да изключиш консуматорите. А това вероятно е нежелателно :?

Не съм се сетил да пробвам
kozl написа:
Еми и аз рредполагам теч мое би от кожуха на турбината или по връзките или в уплътнението към ел.двигателя и бавно капка по капка нивото в кожуха спада. За 5 чъса спада до толкова, че помпата се самообезвъздушава преди аварийния таймер на пресостата. След 5 часъ обаче нивото спада още и докато се самообезвъздуши помпата и таймера се задействал.[quote\]

Точно токо си мисля, че става, но не от връзки, а от проблем в помпата.
Димитър....... - специалист
Пресостата няма ли бутон на него за принудителна работа в авариен режим и работа на сухо,ако има го задръж тогава когато не иска да тръгне системата естествено,да видим кво ще стане.
yanko78 - специалист
нед авг 07, 2022 12:01 pmДимитър....... написа:
Пресостата няма ли бутон на него за принудителна работа в авариен режим и работа на сухо,ако има го задръж тогава когато не иска да тръгне системата естествено,да видим кво ще стане.
Винаги тръгва от второто включване.

Довеера кото полее, ще захрана помпата директно, като елиминирам пресостата (електрически), на сутринта, ще и подам директно на нея захранване. Така, мисля, че ако тръгне от първия път, значи би бил пресостата. Но! Може и да тръгне, като поработи повечко и си напълни турбината, без пресостат да е спира аварийно.

Одеве слезнох доло и ми направи впечатление, че трите лампички не светят. Дадох копчето на принудително и оранжева светна. Нещо ми се върти в главата, че трябваше зелена лапмпичка да свети, че е в стенд бай :?
Димитър....... - специалист
Точно,шунтирай пресостата да видиш кво ще стане,ако бачка помпата нататък знаеш.От време на време тия пресостата дават по някакъв бъг,ей го моя пък е обратно-включва се без никакъв теч и причина и то само лятото-може да му идва зор,ама аз съм му свикнал и не ми пука,ще бачка докато се скапе и нов...
yanko78 - специалист
Сега си навързвам нещата и се сещам, че преди време имаше проблем с пресостата. Пратиха ми нова платка и всичко се оправи. Сега като гледам, че не свети никаква лампичка при стенд бай, явно отново, нещо, по електрониката ще се ебава. Утре ще звънна от където съм го купил и ще питам дали е нормално да не свети нищо. 100/100 ще излезе проблема в пресостата.
yanko78 - специалист
Намерих си старата тема с предишния проблем. Поръчах пак нова платка и утре я чакам. Моля се на водните богове, да е от нея. Факта, че не светят лампички на него в стендбай, ме окуражава, че проблема ще е в пресостата.

viewtopic.php?f=29&t=61878
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Проблем със сондажна помпа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: