• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
Изображение
Тази инсталация с трипътен вентил със задвжка контролира от кой бойлер да се ползва топла вода. Втората циркулационна помпа при прегряване на соларния прехвърля вода в котелния и т.н.

В този режим на работа допълнително се задават хистерезис на клапана и делта на изключване и включване на втората помпа.
Соларният бойлер е стоящ 300 л. Елдом, с гилзи за сензори 4 и 2 по средата и в долната част.
Котелният е Сънситем 150 литра без място за сензор 3. Има гилза на ⅓ от височината му, в която съм сложил два котелни сензора които включват на 42 гр. и изключват на 46. Тогава термометърът в горната част показва 55-60С°.
Трябва да пробия обшивката, за да сложа сензор под изолацията.
На каква височина на котелния бойлер да поставя сензор 3, за да работи вентила със задвижката както трябва?
Показано е на схемата- на изходящата тръба
Номерираните сензори са си за соларният и котелният контролери.
Щом искаш да пробиваш, на педя под горният край на бойлера, но на схемата е показано- чрез прилепяне на подаващите тръби са и двата сензора. Едно и също е, като да пробиеш, но по лесно и естетично. Не си дупчи ламарината, че и без това ръждясват!
Прехвърлянето става от мигновено, до няколко секунди, а къпалният комфорт зависи от настройките.
Предполагам знаеш да зададеш приоритет на соларния?
Не ми стана ясно защо сензорите на котела са два, но няма значение.

пп. Хм, всъщност, преди кафето не виждам и мисля добре.
Това са тройниците, които обединяват изходите на бойлерите.
На педя от горният край на бойлера или на тръбите, както писах.
По твоя преценка.
6osi6 - майстор
Сензорите от 1 до 4 са на соларното управление. Към него се връзват втората помпа и вентила.

В това управление няма опция да се задава предимство на соларния бойлер, избират се само различни алгоритми - схеми от менюто.

Изображение

Това е схема с по-опростен алгоритъм. Разликата с горната е, че няма втора помпа която да „изхвъля” прегрялата вода в контелния бойлер.

От указанието:
В тази инсталация регулаторът избира резервоар с по-висока температура. По време на периоди на слаба слънчева светлина
(зимна) вода се взема от втория резервоар (загрята от допълнителен източник на топлина, например котел). От друга страна, водата от соларния резервоар, загрята от соларната инсталация, отива на входа
втория резервоар като студена вода.

Допълнителни параметри, които трябва да бъдат зададени:
• клапанен хистерезис

Това значи, че и в двете схеми клапанът реагира по температурата на сензори 4 и 3.

Ако сложа сензора, с номер 3 по схемата, на горната тръба на котелната серпентина, ще показва фалшива температура.

Мисля че правилното място ще е на 1/3 от долната част на втория бойлер - малко над гилзата на котелните сензори и задаване на клапанен хистерезис около 45 гр.
Нещо много ти "плете" мисълта, а всъщност не е никак трудно да си настроиш системата, според каквото си си накупил. Друг е въпроса дали е оптималното (купеното).
Сензорите с № 2 3 4 , са ти на соларното контролерче и нямат отношение към контролера на трипътния. На него задаваш градуси, които са коНфортни на по добрата половинка, освен ако ти самият не си.
Последното не е да те обиди. Аз самият доскоро се съобразявах с нежната, но от скоро се съобразявам с Мене си.

След като нямаш контролер, който да се грижи за всичко, съобразяваш се с особеностите на отделните контролери и се примиряваш с компромисите, които трябва да допуснеш.

пп. Абе Ей, ти контролер или термостат за трипътният вентил имаш ли?
Соларният контролер има ли функция да го управлява или не знаеш?
След като има схема, би трябвало да може, но ти явно не знаеш.
Ние как да знаем?!

ппп. Почнах да пиша като Шпека- "ние", макар, че само аз се ангажирам, към момента.
Все пак, очаквам помощ, понеже май се изчерпах, освен ако не съм изчерпал възможностите. Дали?!
6osi6 - майстор
Контролерът може да управлява до две периферни устройства - помпа, задвижка за трипътен, включване на реотан или котел.
Долу са различните схеми.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... XPFyCJ99xN
съб авг 27, 2022 1:31 pm6osi6 написа:
Контролерът може да управлява до две периферни устройства - помпа, задвижка за трипътен, включване на реотан или котел.
Долу са различните схеми.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... XPFyCJ99xN
Ясно, нямаш контрол над трипътният.
А трипътен вентил (зонов вентил) имаш ли?
Ако ти е наличен, дай линк да го видим! Само да не е пак на полски, че едвам завърших френския.

пп. Схема 13. Пуснах я през преводача.
Контролера ти може да управлява трипътния.
Относно изначалният ти въпрос, моето мнение е да поставиш сензор 3 на около 20см под горната част на котелният бойлер.

Все пак, всички бойлери, които имат отвор за гилза, той е разположен в долната третина от обхвата на серпентината по височина.
В този случай, лек приоритет ще има соларният бойлер, което е и правилно.
Остава ти сам да прецениш дали там ще разположиш сензора или както аз мисля.
Експериментирай! Една дупка в повече, не е проблем.
sokolov.91 - майстор
Да вметна нещо за неръждаемите гофрирани тръби. Не са никак лоши и сравнително лесно се челосват и без специален инструмент. Бях писал преди някъде. Става с нипел и шайба да се челоше. Пъскаш в гайката подходяща по размер шайба и завиваш съответния нипел. Така се челосва. За да не прокапе обаче после истината е да се присъединява към нипел с широко чело. Както каза Лазар. Дебелостенен нипел или с широко чело. Ако се използва обикновен нипел има голяма вероятност като се стегне повечко гайката на тръбата, нипела да среже уплътнението и връзката да прокапе. Друг вариант е да се използват тефлонови твърди уплътнения. Но по добре е нипели с широко чело.
6osi6 - майстор
Вентилът е ESBE 132.
В схема 14 кафявия му кабел се връзва на последната клема в ляво „NO”, съседните две са за втората помпа.

Изображение

Може да се зададе приоритет на соларния бойлер през алгоритъм на работа на помпите, но съм пропуснал да го прочета.
6osi6 - майстор
Изображение

Събрах ето това. Тръбите са твърда мед ф12. Пътят е общо 40 метра. Пълни се с 8-9 литра. Ъглите ги правих с китайски тръбогиб с радиус 32 мм.
Помпата работи на първа степен на 15 вата, дебитомерът показва два литра в минута, водата се движи с около м/сек.
След предпазния вентил ще направя отвеждане в един 30 л. неръждаем съд.
Височината до най горната точка е 11-12 метра.
Раширителният съд по етикет е 2,5 бара. Напълних преди два месеца с вода за проба на 2,8 бара.
На колко бара да напълня с пропиленгликола, за да работи добре на височина 12 метра?
Такъв въпрос, точно от теб, ми звучи странно.
Затова ще се огранича с препоръката, но не мога да не коментирам принципно.
След като задаваш въпроси с понижена трудност, не би трябвало да си позволяваш коментари на високо ниво в областта.
Спам е, но го заслужаваш.
Дано някой помогне!
Филмеееее!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Соларна система проблеми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: