Едни добри хора са измислили и направили т.н. " електро измервателен прибор ". Вече станаха "2 за леФ и едно бакшиш" . Освен това ги продават и с инструкция за ползване! Фазомери / фазоуказатели / ,пробни ламБи - отдавна са отживелица.

А напрежението е ли разлика в потенциалите м-у две точки

Подвъпросо е къде и как го тражите тва напрежение

Четейки в темата думата "фазомер" и си представям класическия пробник с глим лампа и съпротивление. За да светне лампата през нея трябва да протече ток, а за да протече ток, то напрежението трябва да надвиши някаква стойност в зависимост от конструкцията на газоразрядната лампа. В повечето информация, която съм чел това напрежение е към 70V.
Та този "фазомер", който не мери конкретни стойности е точно индикатор за наличие на напрежение по-голамо от напрежението на запалване на глим лампата. Подобни индикатори се ползват в безброй много устройства като светлинни индикатори по напрежение.
Да ама освен с"фазомеро" има и такива, които продължават проверката с уред за измерване на напрежение. Но ако класическия "фазомер" открива напрежението обичайно м-у ръката и точката на допир на острието, то къде се търси с волтмера

Волтмера е по конкретен уред. Има 2 сонди, които трябва да се свържат на две места, т.е. волтмера регистрира и измерва напрежение в определени места, а "фазомера" индикира напрежение м-у човека и острието си.
Та поне за мен "фазомера" не указва къде е разликата в потенциала. Е да отстрани погледнато потенциала е м-у гози който държи фазомера и точката в която е опряно острието. Но ако приемем човека за проводник, то къде се затваря веригата

Та общо взето проверката с "фазомер" не показва къде е разликата в потенциала. А отговара на въпроса по темата е свързан именно с това къде има разлика в потенциала.
Когато се ползва волтмер се

Та аз от доста от написаното не разбрах къде е потенциалната разлика отчетена към ЖЗ проводник

Ако такава пот.разлика бъде регистрирана с "фазомер", то точно къде е тя

Там където човека има допир с твърдо (под, стени) или към въздуха

А от известно време придобих проверен и одобрен от мен за употреба елекронен "фазомер". А за него съвсем не ми е понятно какъв е принципа му на действие. Индикатора му свети на разстояние към 5 мм от върха му към фазовия проводник дори без да го държа и изолацията на проводника не възпрепядства светенето. Т.е. този уред сравнен с класическия "фазомер" ми служи за същото да ми подсказва да определям кой е фазовия проводник и дали по него има некъв потенциал, възможно опасен за мен.
Та дали да стъкмя тема за "фазомеро" или да продължавам в тази

А и който е отворил препратката е получил отговор защо съм писал "фазомер"