• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
Едни добри хора са измислили и направили т.н. " електро измервателен прибор ". Вече станаха "2 за леФ и едно бакшиш" . Освен това ги продават и с инструкция за ползване! Фазомери / фазоуказатели / ,пробни ламБи - отдавна са отживелица.
kozl - майстор
Защо има ...... :? :? :? :? :?
А напрежението е ли разлика в потенциалите м-у две точки :?
Подвъпросо е къде и как го тражите тва напрежение :?
Четейки в темата думата "фазомер" и си представям класическия пробник с глим лампа и съпротивление. За да светне лампата през нея трябва да протече ток, а за да протече ток, то напрежението трябва да надвиши някаква стойност в зависимост от конструкцията на газоразрядната лампа. В повечето информация, която съм чел това напрежение е към 70V.
Та този "фазомер", който не мери конкретни стойности е точно индикатор за наличие на напрежение по-голамо от напрежението на запалване на глим лампата. Подобни индикатори се ползват в безброй много устройства като светлинни индикатори по напрежение.
Да ама освен с"фазомеро" има и такива, които продължават проверката с уред за измерване на напрежение. Но ако класическия "фазомер" открива напрежението обичайно м-у ръката и точката на допир на острието, то къде се търси с волтмера :?
Волтмера е по конкретен уред. Има 2 сонди, които трябва да се свържат на две места, т.е. волтмера регистрира и измерва напрежение в определени места, а "фазомера" индикира напрежение м-у човека и острието си.
Та поне за мен "фазомера" не указва къде е разликата в потенциала. Е да отстрани погледнато потенциала е м-у гози който държи фазомера и точката в която е опряно острието. Но ако приемем човека за проводник, то къде се затваря веригата :?

Та общо взето проверката с "фазомер" не показва къде е разликата в потенциала. А отговара на въпроса по темата е свързан именно с това къде има разлика в потенциала.
Когато се ползва волтмер се :? защо някои пропускат да пишат къде са измерили стойностите, или пишат само стойността или само едната страна на потенциала. Примерно "напрежението на нулевия проводник е 80V" :?

Та аз от доста от написаното не разбрах къде е потенциалната разлика отчетена към ЖЗ проводник :?

Ако такава пот.разлика бъде регистрирана с "фазомер", то точно къде е тя :?
Там където човека има допир с твърдо (под, стени) или към въздуха :?

А от известно време придобих проверен и одобрен от мен за употреба елекронен "фазомер". А за него съвсем не ми е понятно какъв е принципа му на действие. Индикатора му свети на разстояние към 5 мм от върха му към фазовия проводник дори без да го държа и изолацията на проводника не възпрепядства светенето. Т.е. този уред сравнен с класическия "фазомер" ми служи за същото да ми подсказва да определям кой е фазовия проводник и дали по него има некъв потенциал, възможно опасен за мен.

Та дали да стъкмя тема за "фазомеро" или да продължавам в тази :?

А и който е отворил препратката е получил отговор защо съм писал "фазомер" :wink:
Andri01 - майстор
Има един "чалъм" с ЕЛКТРОННИТЕ прибори ?! Те са с високо вътрешно съпротивление. Включва се на обхват над 240В., едната щека се хваща с пръсти,с другата се търси фазовия проводник. Показанията ще са максимум около 110в, в зависимост от изолацията под краката на човека. НО : преди това човек трябва да се увери,че прибора е в нормално работещо състояние-изправен, сух, изправни кабели.... Ако не е сигурно - " НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА В КЪЩИ "!!
съб сеп 10, 2022 8:27 amAndri01 написа:
Едни добри хора са измислили и направили т.н. " електро измервателен прибор ". Вече станаха "2 за леФ и едно бакшиш" . Освен това ги продават и с инструкция за ползване! Фазомери / фазоуказатели / ,пробни ламБи - отдавна са отживелица.
Попова лъжицо, с тея електро измервателни уреди, като фазомерите, например, как ще открие бедният елбудала, дека е нулата.
Елтехниците, дето ходят насам-натам, все ползват едни, "пробници" им викам аз, и много ми е кеф като си го забравят в таблото. Вече си имам 2.
На работа съм си занел една глимка, как си е с двата проводника.
Става за фазоуказател, става да се дири и 0та.

Козлин, кога имам нужда от концентрация и търпение, чета от край до край.
Оникален си.
Andri01 - майстор
"с тея електро измервателни уреди, като фазомерите..." Ей, Fire нали правиш разлика между ЕИП и фазомер?! "0" -та ако е прекъсната не можеш да я "откриеш" даже и с фазомер :) Абе, всяка професия си има чалъми. :partyman:
съб сеп 10, 2022 11:40 amAndri01 написа:
"с тея електро измервателни уреди, като фазомерите..." Ей, Fire нали правиш разлика между ЕИП и фазомер?! "0" -та ако е прекъсната не можеш да я "откриеш" даже и с фазомер :) Абе, всяка професия си има чалъми. :partyman:
В тоя смисъл, трябва ли, когато ползвам фазомер като отвЪртка, да обувам диелектрични боти, нахлузвам диелектрични ръкавици, стъпил на диелектрично килимче, надеждно изпитани и в срок, да бъда осигурен от колега, надянал същите атрибути и въоръжен с диелектрични ножици, а за всеки случай и един Durex dielectric, поставен професионално, на правилното място?

Няма вариант, да съм професионалист до край, ако поне малко не се познавам с "Тока", бил той електрически, хидравлически, пневматически и пр.

Фазомер имам винаги, но го ползвам като резервна отвертка.
За мен е важно да мога да открия и 0- има ли я, няма ли я, защо я няма, къде е прекъсната.
Без Ф просто сме лишени, но без 0 е опасно за така драгоценният ни Живот.
tzetz009 - специалист
........Фазомери / фазоуказатели / ,пробни ламБи - отдавна са отживелица.
:? Нещо много се изхвърляш! Сам вярваш ли си ? Много бързате да изпратите пробните ламБи в историята!

( Обзалагам се , че си имаш и с една и с две ЛНС и си ги ползваш активно !!!)

:partyman: :partyman: :partyman:
съб сеп 10, 2022 12:41 pmtzetz009 написа:
........Фазомери / фазоуказатели / ,пробни ламБи - отдавна са отживелица.
:? Нещо много се изхвърляш! Сам вярваш ли си ? Много бързате да изпратите пробните ламБи в историята!

( Обзалагам се , че си имаш и с една и с две ЛНС и си ги ползваш активно !!!)

:partyman: :partyman: :partyman:
Споко Цеци, Андри е над нещата!
Никой не изпраща пробните ламБи никъде. Това опитах да обясня, но повлиян от словото на Козлин, може да му се е загубил смисълот, на обяснението ми.
Да живеят пробните ламби и производните им!
Andri01 - майстор
Е,прави сте, като за любителите. Аз говоря като човек с опит в този занаят ,повече от 40г. А фазомер и пробна ламБа нямам и НИКОГА не съм ползвал професионално!!! Как се проверява дали т.н. фазомер е изправен и какво става,ако глимката е дала на късо?? Единственият съвет ,който си позволявам да давам е: "ако не сте наясно ,какво и как правите ,не пипайте!! Тока УБИВА"!!! И иначе,всеки е в правото си да прави каквото си реши - фазата може и наплюнчен пръст да се открие,нали? :lol: :lol:
iliya_i - майстор
Само инструкция не стига. Трябва да има и база знания, ама те не са по 2 за леФ.

А оня, дето писал, че 40 - 60 W ламБа, щяла да свети слабо от индукцията, явно не са му стигнали парите за знания.
Пък и практика няма...
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 21

Тема "Защо има напрежение в заземяващия проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: