Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
PIP - майстор
вт окт 11, 2022 11:12 amBLUEPUPIL написа:

Когато някой каже, че ще прави дървена
къща аз си представям истинско дърво а не
дървесни продукти рожби на химическата
индустрия.
Аз не се сещам да се е коментирало къща от дърво с дървена дограма, врати и подова настилка, какво да коментираме останалото.
nabi - специалист
пон окт 10, 2022 9:28 pmPIP написа:
пон окт 10, 2022 2:19 pmnabi написа:
пон окт 10, 2022 9:15 amPIP написа:
Ако ще я правиш сам с панели ще ти е по-трудно, защото ще трябва да вдигаш греди и плоскост, отделно трябва повече внимание и смятане. Направи конструкцията съобразена с платната (дели ги на 3 център) укрепи с диагонали и след това кови шперплата. Според мен тоя шперплат не е за тая работа и най-добре да го смениш с каквото и да е друго и щом ще е на два етажа ползвай 15х5 греди поне за първия етажа. Ако толкова държиш да ползваш тоя шперплат го ползвай за подовете на двата етажа, но не за стените, там е хубаво всеки следващ слой от вътре на вън да е с по-добра влагопропускливост и не е добре той да е отвън.
Здравеите прав сте че с панелите по трудно ще се работи и маи ще се вдигат стените и тогава панелите ,като гледам из нета повечето родни строители правят точно това.казвате щерплата ме става какво да е тогава .някои предложи да го перфорирам за да може да минава влагата това не е ли авариен вариант.
Това с перфорирането е несериозно, не става дума за два листа, освен това ще се компрометира шумоизолацията, която и без ова е лоша при дървените къщи. Най-добре е шперпалт, но не ламиниран, а най-евтино с осб. Илюзия е, че дървена къща е по-евтино от масивното строителство в България, ако се прави както трябва.
nabi - специалист
пон окт 10, 2022 9:28 pmPIP написа:
пон окт 10, 2022 2:19 pmnabi написа:
пон окт 10, 2022 9:15 amPIP написа:
Ако ще я правиш сам с панели ще ти е по-трудно, защото ще трябва да вдигаш греди и плоскост, отделно трябва повече внимание и смятане. Направи конструкцията съобразена с платната (дели ги на 3 център) укрепи с диагонали и след това кови шперплата. Според мен тоя шперплат не е за тая работа и най-добре да го смениш с каквото и да е друго и щом ще е на два етажа ползвай 15х5 греди поне за първия етажа. Ако толкова държиш да ползваш тоя шперплат го ползвай за подовете на двата етажа, но не за стените, там е хубаво всеки следващ слой от вътре на вън да е с по-добра влагопропускливост и не е добре той да е отвън.
Здравеите прав сте че с панелите по трудно ще се работи и маи ще се вдигат стените и тогава панелите ,като гледам из нета повечето родни строители правят точно това.казвате щерплата ме става какво да е тогава .някои предложи да го перфорирам за да може да минава влагата това не е ли авариен вариант.
Това с перфорирането е несериозно, не става дума за два листа, освен това ще се компрометира шумоизолацията, която и без ова е лоша при дървените къщи. Най-добре е шперпалт, но не ламиниран, а най-евтино с осб. Илюзия е, че дървена къща е по-евтино от масивното строителство в България, ако се прави както трябва.
Здравеите предполагам не е нужно да се порфорира целият лист а цената на осб е колкото на шперплата(осб 3 но колко диша осб3)
nabi - специалист
вт окт 11, 2022 5:27 amschuldiner написа:
Определено дървена къща е по-евтина от масивна, като говорим за минимум изисквания, но все пак с покрити основни критерии. Най-трудно решима е пожаробезопасността. Звукоизолацията пък е сравнително най-лесната, щото не се сещам как да отделя бетонова плоча от колона, а при дървото е елементарно. Точно перфорирането на плоскостите помага /да не работят като мембрани/. За паропреминаването са достатъчни два отвора Ф50 на квадрат, обаче при липса на конвекция трябва да се разпределят по-равномерно на площта. За да се комбинират двата ефекта, добре е отворите да са на произволни места и с различен диаметър. Същото важи и за сайдинга - плътният, тип вагонна шарка или клик система не е херметичен, но и не проветрява много ефективно, ако не са предвидени отвори в основата и при стрехата. А на външен звук работи точно като резонатор. Много по-добре е равнината на фасадата да е разчупена, с отвори в/между ламелите или дъските, а хидроизолацията да се остави на хидроизолационната мембрана. Повечето хора от това най-много се притесняват - какво щяло да стане, когато дъжд обливал фасадата. Ами нищо особено.
Здравеите перфорирането на плоскостите казвате че 2ютвора ф 50 са достатъчни аьси мислех за 10тина ф20разпределени по листа
schuldiner - майстор
nabi, правилно мислиш - десетина Ф20 са си баш 2хФ50 като сечение. При правилно изпълнена паробариера откъм стаите, дори може да се намали бройката, щото, нали, откъде водни пари в стената? Изискване е "понеже така се прави и за всеки случай". Което е правилното мислене...
PIP, аз ако имам парите за къщичките на Блу... нема тук да живея :-D
Все пак перфорацията работи. Пробвали сме на аматьорско-домашно дръм-студио. Децибелите на горния етаж паднаха до поносимите 60-65. Бяха много и комбинирани мерки, основното мисля свършиха глушителите и таванът на три нива. Ни един инженер, ама всички имаме уши - перфорираните панели определено изчистиха кънтенето, т.е. филтрират го и гасенето му нататък е по-лесно. Самите глушители също бяха изработени от перфорирана ламарина, облечена с вата и някаква изкуствена кожа като пуф - малко като бидони за зеле станаха, ама поне там грешка няма. Определено като ги местехме към далечните ъгли шумът заглъхваше... Единственото, което със сигурност не работи са "корите от яйца" и производните им облицовки.

ПП Жена ми също е музикант. Мечтая си някой ден да направя репетиционната й с тези сложни стени /сега забравих как се казват/ от различни по-големина дървени кубчета. Казват това било най-доброто... По личния ми опит хармоничният звук не дразни, независимо от силата. Дразнят изкривяванията и дудненето.
BLUEPUPIL - майстор
вт окт 11, 2022 6:54 pmschuldiner написа:
Мечтая си някой ден да направя репетиционната й с тези сложни стени /сега забравих как се казват/ от различни по-големина дървени кубчета. Казват това било най-доброто...

Прикачен файл:
rsz_18qwas.jpg
nabi - специалист
ср окт 12, 2022 11:13 amBLUEPUPIL написа:
вт окт 11, 2022 6:54 pmschuldiner написа:
Мечтая си някой ден да направя репетиционната й с тези сложни стени /сега забравих как се казват/ от различни по-големина дървени кубчета. Казват това било най-доброто...

rsz_18qwas.jpg
Ха ха това си е голяма играчка но щом върши работа какво я чакаш
PIP - майстор
За акустика има различни методи за разсейване и поглъщане на пикови честоти, но те не са за шумоизолация.
шоп - майстор
ср окт 12, 2022 9:45 pmPIP написа:
За акустика има различни методи за разсейване и поглъщане на пикови честоти, но те не са за шумоизолация.
Така е
Един приятел си направи любителско студио, където да си пеят и свирят тои и приятелите му. Пода и тавана са облепени с кори от яйца:-))) Основното е термопанел.

Тема "строеж на дървена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: