• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
нед окт 16, 2022 9:42 amДетето написа:
Не знаех за волтаиците.
Ще трябва да го мислиш събирането на енергията.
Имам "никакъв" буфер на 8.5 години- до тук няма проблеми.
Имам емайлиран бойлер Елдом, произведен края на 2007, монтиран началото на 2008. Преди малко ме изкъпа, а е на....14.5, тинейЖър.
Бръма може и да е прав за по високият КОП, при работа с батерия, но там живота е по прогнозируем.
Не е гаранция, че неръждаем съд няма да пробие. Тук съм чел за неприятни изненади. Опит обаче нямам.
Успех!
LazarGanev - "Велик майстор"
За над 15 години работа в бранша съм монтирал хиляди бойлери със серпентини (подовостоящи и стенни), като всички са били със стъклокерамично покритие (емайлирани). Знам само за един случай на пробит бойлер (стенен 150л) и то в последните няколко дни преди да изтече 5 годишната гаранция. Клиентът ми се обади, направихме протокол (аз съм оторизирания сервиз) и след няколко дни си получи новия. В процентно отношение това е много под 0,1% или под 1 промил! В парично изражение това са над 1 000 000 (милион) лева спестени на мои клиенти! Нямам причина да препоръчвам неръждаеми бойлери вместо емайлирани. А пък като говорим за буфери, там нещата са още по-категорични, тъй като буферът работи в много по-леки условия спрямо бойлера
brum - майстор
Лазаре, може би зависи от водата или начина на ползване.

Елдом, 80 литра, емайлиран. Като се замисля малко по-внимателно 3 пъти го смениха по време на гаранцията. Последният път седмица преди да изтече петата година. След година и нещо пак протече - това му беше четвъртият път. Сложих неръждаем и подмина 10 години безпроблемна експлоатация в същите условия. Че даже по-натоварен, защото се появих децата. Емайлираните всичките протекоха на едно и също място - там където стои термометъра.

На фона на процента който споменаваш се чудя как може да съм изтеглил толкова къса клечка. Факт е, че не смених нито веднъж анодната защита на емайлираният, но ме съмнява тя да е виновна.
нед окт 16, 2022 9:32 pmbrum написа:
Лазаре, може би зависи от водата или начина на ползване.

Елдом, 80 литра, емайлиран. Като се замисля малко по-внимателно 3 пъти го смениха по време на гаранцията. Последният път седмица преди да изтече петата година. След година и нещо пак протече - това му беше четвъртият път. Сложих неръждаем и подмина 10 години безпроблемна експлоатация в същите условия. Че даже по-натоварен, защото се появих децата. Емайлираните всичките протекоха на едно и също място - там където стои термометъра.

На фона на процента който споменаваш се чудя как може да съм изтеглил толкова къса клечка. Факт е, че не смених нито веднъж анодната защита на емайлираният, но ме съмнява тя да е виновна.
Бръме, търси причината другаде- извън бойлерите, че ще ти залепя една табелка с ЕГН на емайлиран Елдом, на челото!
Вече писах, пък съм я и качвал табелката.

Съжалявам за крена- малко сгънат бях, докато снимам!
Соларният контролер е настроен на 40 градуса, за този бойлер, след което подгрява буфера, който няма никакво покритие- гола ръжда.
https://photos.app.goo.gl/ZQxEjAMz2tGd28Vz9
Който му се криви вратът, да си го върти на плеъра!
Аз виждам 07.12.2007ма. До сега си ми седи гордо на стената.
Бръме, дали ще изкара до 15, преди да го сменя, както смених татка му, който още пазя. А дали той е още здрав? Къ мислиш? Предлагам да го тестваме, преди да е навършил 25.
Дори предлагам да ти го подаря, че да се видиш с бойлер.
brum - майстор
Имам си 300л неръждавейка :) . Надявам се да живее поне колкото дядо му дето е при теб.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 16, 2022 9:32 pmbrum написа:
Лазаре, може би зависи от водата или начина на ползване
Водата при нас е много твърда, но начина на ползване сигурно има значение. Аз основно монтирам подовостоящи 200-300л бойлери с 2 или 1 серпентина, които рядко работят с ел. нагревател, основно се топлят на газ, пелети или солари до температури до 60*С, както и стенни бойлери от 100 до 150л, подгрявани с газов котел до 50*С (няма смисъл повече, защото доподгряването става бързо, с голяма мощност). Не монтирам малки 80л, подгрявани на ток до 70*С, "щот водата иначе не стига" :cool: . Тъй че може би това е разковничето за дълъг живот на бойлера - по-ниска работна температура, избягване на екстремни стойности.
Значи неговият ще.........има правнуци. Дано!
Всички оплаквания, които съм чел, са предимно от софийска вода.
Детето - специалист
@brum кажи ми кога очакваш да пристигнат клетките. Някъде спомена, че ще ги затвориш в дървена кутия която да ги държи плътно.
Аз също си мисля за дървена кутия при мен, но се чудя дали не трябва да се помисли за охлаждането на клетките. Смисъл кутията нека си бъде дървена, но да има някаква вентилация която да охлажда клетките. Мислил ли си нещо по въпроса и тези индустриалните БМС дали имат сензор за температурата.

@Трифон П.Трифонов Аз част от излишъка го събирам в една 10Kw батерия, тези дни ще добавя още 15Kw за събиране. Затова няма какво да мисля.
brum - майстор
Няма да ги затварям плътно. Кутията ще има отвори за проветряване. Ще ги държа "стегнати" с 300кг натиск. Клетките ги чакам след 3-4 седмици.

А БМС-а дето вземам (Seplos) има 4 температурни датчика общо. И можеш да зададеш температури под и над които да изключва. Отделно, че комуникира с инвертора и май и на него може да му се казва да ограничи мощността при достигане на някакви температурни прагове.
Детето - специалист
Аз си предплатих още малко ел. енергия. Бабата сложи един парник пред панелите и до 13:30 сянката не се маха от един панел. Затова взех един оптимайзер да се оправят малко нещата. Гледам от съседния двор пък към 17 часа от там започва да има сянка от едни храсти, но там ще прескачам оградата с мачете и няма да предплащам нищо :-D

Прикачен файл

PV optimizer.jpg
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: