• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 - майстор
Синя фаза си е класика за съсловието което е на държавна хранилка и график 1 работи и 3 почива. Просто при теб са се уцелили такива мастори.
tzetz009 - специалист
вт окт 18, 2022 9:08 pmAvas_co написа:
.............
Ми, то защото, навремето само челници са ползвали, че и цветното кодиране са ползвали, та ......
.....Та, инсталация не се смени и е чудо, всичкото фаза е подвързано със синя жица.
Толкова по въпроса!....
[/quote]

:lol: Ама я това го знам,бе-е-е (((скакаУец)))!

Просто питах как ще се объркат нещата:

1) Старо СВТ с черна и синя жица влиза в тавана и се свързва със старо СВТ -черно, синьо и кафяво.

2) Ново СВТ с кафява и синя жица влиза в тавана и се свързва с ново СВТ -кафяво, синьо и жълто-зелено.

3) Старо СВТ с черна и синя жица влиза в тавана и се свързва с с ново СВТ - кафяво, синьо и жълто-зелено.

:partyman: :partyman: :partyman:
Avas_co - майстор
вт окт 18, 2022 10:03 pmtzetz009 написа:
вт окт 18, 2022 9:08 pmAvas_co написа:
.............
Ми, то защото, навремето само челници са ползвали, че и цветното кодиране са ползвали, та ......
.....Та, инсталация не се смени и е чудо, всичкото фаза е подвързано със синя жица.
Толкова по въпроса!....
:lol: Ама я това го знам,бе-е-е (((скакаУец)))!

Просто питах как ще се объркат нещата:

1) Старо СВТ с черна и синя жица влиза в тавана и се свързва със старо СВТ -черно, синьо и кафяво.

2) Ново СВТ с кафява и синя жица влиза в тавана и се свързва с ново СВТ -кафяво, синьо и жълто-зелено.

3) Старо СВТ с черна и синя жица влиза в тавана и се свързва с с ново СВТ - кафяво, синьо и жълто-зелено.

[/quote]
Ми, ти хубаво че го знаеш това.
Ма нещо, май си се объркал.
Не знам защо, ама разни, като теб си мислят, че всичко е правено по тяхната логика.
Та, скакауец, тая грешка и аз съм я правил. Успокои се.
Това, че на теб ти се струва нещо абсурдно, си е само и единствено твой проблем.
Hoвoceлckи - майстор
Да речем ето така (с челник на главата в окачен таван):
Прикачен файл:
IMG_20220627_135624.jpg
kozl - майстор
Е то може фазата да е "посинела".
Представи си, че те викнат за дребна услуга смяна на контакт и опа посинела фазата.
И следва избор дребна услуга или размяна на цветовете и фаза нула за целия кръг. И ака примерно ако има 5 контакта на този кръг те ти 6 кратно пъти повече работа.

А да дам и друг случай с професионалисти.
Сериен ключ в сутерен с гаражи с ключове за осветление и контакти всичко към един предпазител с открити кабели СВТ прикачени към стени и таван. И на един от серийните ключове едната лампа се пали, а съседния бутон събаря АП-то, защото в РК с 5 влизащи кабела, връзката на ЖЗ направена като за контакт. Аве цветовете съвпадат ама както в оня виц "същия етаж ама в другия вход" кабелите не :lachtot:
Hoвoceлckи - майстор
В случаят от картинката не беше посиняла фазата, а един картонаджия ... основно от яд.
hidrazin - майстор
Давайте, още може.
За два дена само три страници спам и бабини деветтини…
Докато Virtex не се появи и да сподели за къв чеп е тръгнал да измерва…
Всичко останало е чесане на израстъците/пръстите.
:partyman:
tzetz009 - специалист
ср окт 19, 2022 8:46 pmhidrazin написа:

.....Всичко останало е чесане на израстъците/пръстите.
:? Не е лошо човек да си ги има десет пръста по ръцете и десет пръста по краката. Колкото повече повърхност за чесане - толкова по-добре! Който както иска да си пресява плява и зърно. Човек от човек се учи.

Лошо е, когато няма и едно фото от хасиендата, "нито положителна нито отрицателна обратна връзка към операционния усилвател", морето си е пак два-три бала, температурите са типични точно за този месец.

hidrazin - майстор
ср окт 19, 2022 10:23 pmtzetz009 написа:
…операционния усилвател…
140УД7 - харесва ли ти?
Или предпочиташ UA741 ?
При тестове е ясно коя е по-добра.
Но са си простотии …
Virtex - майстор
Няколко хора пишат за нулата - ще я погледна както и връзката с заземителният кабел при връзката към СВТ.
Според уреда връзка има между кола и заземителната клема на контакта, просто е...шашава. Ще пробам да запиша за любителите на екстремните задачи :-D

Отговори на част от въпросите:

пон окт 17, 2022 7:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
А, ма нали трябваше да се освободи известно количество интелект?!
Естествено, има правилни насоки, но ......колко теми бе, Шефе?
Спъна се в мотиката си.
Понеже пак се правиш на интересен след толкова коментари - цирка е в другата тема :)
пон окт 17, 2022 9:21 pmhidrazin написа:
Чакай ся малко че тук се фърлиха на вкупом на амбразурата... :-D
1.Какво наложи да правиш каквито и да е измервания, демек какъв е проблема довел до необходимост от измервания?
2.Какъв уред използваш за тези измервания?
1. "Леко" бие ток при ползване на проточен бойлер.
2. Обикновен, Non-true RMS дигитален мултимер
Имам и True RMS, китайски, ако има разлика
вт окт 18, 2022 2:36 pmkozl написа:
Аз па си мисла :? , че "шефа" ни провежда конкурс за ....
Никого не подвеждам. Измерванията са с уреда по-горе, сериозно ми е питането. Това е и проблема - че повечето си мислят, че е майтап работата. Затова уточних, че 220V не ми е сила, да не мислят експертите, че се базикам с тях. Всичко над DC 24V не ми е интересно, за да си правя опити с въпроси :)
Аз щях да проверя и веригата от защитна клема на контакта до зазем.кол, но уви шефа е спестил :-D .
Също колко е тока м-у "земя и нула".
При изключени предпазители напрежение м-у "земя и нула" няма.
При вкл. всички - 70V и т.н.
Посочено е - между т1. и т.3 на оригиналната схема. Защитна клема контакт <-> кол земя : 70V При включени предпазители. При изключени предпазители е 0V.
Няма данни какво има като товар по кръговете на съответните предпазители, но хващам се за факта, че като протича ток през 2 от кръговете и се появява потенциална разлика м-у "земя и нула".
Е това може да е от съпротивление по нулевия проводник (лоша връзка), а може и да е от индукция от намотания кабел.
Обаче при предоставените данни метам монета ези/тура и избирам индукция.
Всички активни товари са изключени при измерване. На единият предпазител, даващ тази разлика от 20V Имаше климатик и хладилник, които при изключване не оказват влияние на измерванията.
Дали е индукция ще пробвам да разбера неделя, макар че изобщо не ми се занимава с 220V и размотаване на кабели. Но ще имам помощ, та ще се разбере евентуално.
пон окт 17, 2022 7:08 amzz_stefanov написа:
По скоро слаба връзка по нулата. За вярния резултат зависи и кога и как го измерваш, с какъв уред, имаш ли включен консуматор, на какво разстояние си от трафопоста и имаш ли повторно заземява на нулата във външното табло.....?
По-горе съм написал с какъв уред, имам и "по-модерни", имам и клещи true rms (китайски), ако трябва и 200Mhz осцилоскоп ще докарам, но не знам с какво ще помогнат други уреди. Измервано е при включени предпазители, без товар и след това с изключени предпазители.
Повторно заземяване на нулата има на стълба, който е до имота. Трафа е на може би 50м, модернизиран. Скоро преправяха всичко и е както трябва - има катодни отводители на всяка фаза на стълба. Проблем с нулата от "енергото" надали има. Проблема е някъде в имота.

вт окт 18, 2022 5:08 pmAvas_co написа:
Нещо такова го виждам и аз, подобно на kozl. Вероятно земята не е вързана някъде.
Не случайно предложих да прозвъни от кола до шукото.
Ама Virtex, май си е решил проблема и сега си трайка.
Учудващо за хората не работя за форума и не спя във форума, съответно не мога да отговарям 24/7 :) Нищо не е решено, проблема си е там.
вт окт 18, 2022 7:18 pmkozl написа:
Не ве,
шефа чека да са напълни кошарата :-D
Или пък до ся нема победител в конкурса :?
Победител ще има когато се реши проблема - награда бира/кафе/вино/чай :-D

Едит:
IMG_20221018_121443.jpg
Е това може да е от съпротивление по нулевия проводник (лоша връзка), а може и да е от индукция от намотания кабел.
Това, което не пробвах е да измеря в таблото - както си посочил на чертежа. Т.е. измерване между земя и нула в самото табло при изключени предпазители. Не знам дали ще има разлика, но ще измеря.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Проблем с ел. инсталация - напрежение между земя и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: