• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
Индукция ... как точно я виждате? Тече ток по фазовия проводник и индуктира в нулевия? Първо - няма магнитопровод. Второ: токът през фазовия проводник е точно същия и през нулевия ("връща се" от там). Та в случая се получават две насрещно свързани намотки. Абсолютно равни по "брой"(дължина). С гаранция "индуктираното" напрежението е нула. Даже и в третия (заземителния) проводник :wink: (иначе сметките за ток щяха да хвърчат във въздуха :-D ).
Мод, струва ми се, че прескачаш моите мнения. А аз само потвърждавам други в случая. Ако искаш започни с измерване на ток през заземителния кабел при кола, при максимално натоварване (включени консуматори). Такъв не трябва да има :idea: (или хайде - нищожен). От там би трябвало да протече само при авария.
hidrazin - майстор
пет окт 21, 2022 10:13 pmVirtex написа:
... измерване между земя и нула в самото табло при изключени предпазители. Не знам дали ще има разлика, но ще измеря.
Това да. Като за начало.
Какво имаш на лице?
1.До къщата два проводника.
2.В къщата трипроводна инсталация като нямаш връзка между N и PE.
3.Защитния проводник е свързан към заземяване състоящо се от един кол и неясен статут (не е измервано).
При тези измерени 70 волта е твърде вероятно да сбор от няколко фактора.
Например земното не е в норми + лоша връзка някъде - примерно на тавана или прецакана връзка между защитния проводник и заземителния кол.
Особено ако връзката е закопана заедно с кола... :?
От тук нататък - боб, от шарения.
съб окт 22, 2022 9:13 amHoвoceлckи написа:
Индукция ... как точно я виждате? ... Първо - няма магнитопровод.
Проводници има ли бе?
Правилно ти прескачат мненията...
Изображение
:partyman:
kozl - майстор
Virtex написа:
Всички активни товари са изключени при измерване.
Как да се разбира активни товари и как изключени.
Уредите в стенбай режим не са изключени [-X
krasi92 - майстор
Разбира се точно това което е написано. Изключени са при меренето. Ако си с електро профил би го разбрал без обяснения. Около колецо се въртят нещата май
Lutchezar - майстор
Virtex има още да мери. Особено като има и уред с TrueRMS.

Товарите, активни или реактивни, всички се изключват при такъв тип измервания.

Аз първо бих се усъмнил в кола и връзката му, после табло, разклонителни кутии и контакти.

Но първо да премери всичко което е казал.
kozl - майстор
съб окт 22, 2022 3:58 pmkrasi92 написа:
Разбира се точно това което е написано. Изключени са при меренето. Ако си с електро профил би го разбрал без обяснения. Около колецо се въртят нещата май
И как се изключва климатика?
При мен се изключва, защото съм го свързал през бойлерно табло, но има много други жилища с директна връзка в таблото с АП-та. Готварската фурна и котлоните ми са на твърда връзка, как да я изключа, трябва да я разкачвам от твърдата връзка. Може би има и др.такива.

Без да имам профил, си мисля, че като има фаза в два от кръговете при изключени консуматори и тогава се появява напрежение м-у проводник нула и ЖЗ. И то при единия кръг е 20 V, при другия 50 V а при двата напрежението се сумира и е 70 V. Е това ме кара да мисля, че през тези кръгове протича ток и да се съмнявам, че има непрекъснати консуматори като такива, които не са on, а са off в стендбай режим.

А може и да се измерва ток при включени АП-та и изключени уреди, но няма данни.
krasi92 - майстор
Истината ще я разберем утре. До тогава да запазим радиомълчание да не омазваме темата с разни догадки и хипотези. Човека не е аматьор и знае какво пише.
petromaniq66 - специалист
Браво! Не бих питал, като аматьор, че да ме величаят....
Hoвoceлckи - майстор
съб окт 22, 2022 10:50 amhidrazin написа:

Изображение
Спри си бе смешник! Имаш два проводника, по които тече еднакъв ток в противоположни посоки. Каква е сумарната индукция?
Може да "прескача" електричество в заземителния проводник, но на капацитивен принцип.
Lutchezar - майстор
Имаш три проводника. И какво къде тече ще се разбере като го измерят.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Проблем с ел. инсталация - напрежение между земя и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: