Не мисля, че на шефа проблема е от такъв характер (като при принтера). При него потенциалната разлика се увеличава с увеличаване на консумирания ток. Това си е типичен пад на напрежение върху съпротивление. Аз си мисля за това на кóла (ако са разменени проводниците "на тавана"). Тази проверка е най-лесна - с амперклещи при кóла.
Може да е лоша връзка на нулата някъде.
А ще ми бъде много интересно ако се окаже друго.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92
- майстор
78 мнения в "Проблем с ел. инсталация - напрежение между земя и нула"
Hoвoceлckи
- майстор
kozl
- майстор
вт окт 25, 2022 6:09 amkrasi92 написа: В случая проблема е с проточен бойлер![]()
пон окт 17, 2022 1:09 amVirtex написа: Имам въпрос на какво може да дължи следната ситуация и какво да се направи за установяване и премахване на проблема:В началото на темата има въпрос без проточен бойлер.
При измерване с мултиметър между нула и земя се отчита към 70 волта. Фазомер реаргира леко ако се добре до заземяващата клема, но не колкото на фаза.
Подробности:
-3 проводна инсталация.
-Има забит кол за "земя" (не е измерван дали е адекватен).
-В таблото има отделни клеми за нулата и заземяването, не са свързвани по никакъв начин.
-От земята, има кабел до тавана на помещението, след което се връща на 1вия етаж и там в таблото. Има достатъчно път, не е къс кабела, има подозрения, че е навит няколко метра на сноп на тавана - според мен е важно.
-Когато се спират определени предпазители, от 70волта, измерването между заземяване и нула се променя. Т.е. ако имаме предпазители 1,2 и 3, при изключване на 1 потенциала пада на 50 волта, при изключване на 2 няма разлика, при изключване на 3 пада на 0V. Ако се изключи само 3 от 70V става 20V, т.е. единият кръг "дава" 50V, другият 20V.
-На всички контакти се измерва "феномена".
Как може да се процедира в ситуацията и от какво може да е това ?
Инсталациите на различните предпазители са правени по различно време, всичките са мостови кабели. Подозрението е за забит кабел с пирон и кофти връзка. Според мен може и навитият на макара кабел да прави проблеми.
Интересното е, че заземителният кол е достъпен и ако сложа едната сонда на заземителният кол и другата сонда на заземителният проводник в контакт (но след около 14 линейни метра кабел) отчита 70VНа приложената картина, измерването в т.1 е заземителният проводник на контакт (което се пада близо до заземителният кол) и т.2, което самият заземителен кол, но реално е един и същи проводник.
Съветват да се премахне заземителният кабел и да се върже в таблото нулата с заземителният и да се "Занули". Което ако стане без да се реши евентуалният проблем, според мен ще се прехвърли потенциала на нулата и пак ще има проблем.
Ще се радвам на съвети, 220V е прекалено много за моята скромна личност![]()
Символичният чертеж на сградата и горе-долу как е разположена инсталацията е прикачен, понеже частта с т.1 и т.2 ми се струва прекалено шашаво. Но да подчертая, АС-то не е силна страна![]()
От маркираното в зелено поне аз си помислих, че или ЖЗ проводник няма връзка с набития заземителен кол или във веригата на ЖЗ проводник се индуцира напрежение. Няма данни какво е включено във веригите към АП1 и АП3, но някаква интуиция ме накара да не наблягам на пад на напрежение в резултат "лоша връзка" по нулата и натоварени вериги.
След 28 поста в отговори по и не по зададения въпрос следва уточнение, че има проточен бойлер.
пет окт 21, 2022 10:13 pmVirtex написа:Да ама при теста по началния въпрос никъде не е вписано за проточен бойлер. Пък проточния бойлер с неизвестна до момента мощност, предполагам е значителен товар, за да се приеме за размисъл варианта "лоша нула". Но при замерванията на автора този значителен товар от проточния бойлер не е наличен.пон окт 17, 2022 9:21 pmhidrazin написа: Чакай ся малко че тук се фърлиха на вкупом на амбразурата...1. "Леко" бие ток при ползване на проточен бойлер.![]()
1.Какво наложи да правиш каквито и да е измервания, демек какъв е проблема довел до необходимост от измервания?
2.Какъв уред използваш за тези измервания?
![]()
2. Обикновен, Non-true RMS дигитален мултимер
Имам и True RMS, китайски, ако има разлика
пет окт 21, 2022 10:13 pmVirtex написа: [Може би ако Virtex беше измерил съпротивлението на веригата от контакта до зазем.кол загадката щеше да се дешифрира, но уви ....вт окт 18, 2022 2:36 pmkozl написа: Аз щях да проверя и веригата от защитна клема на контакта до зазем.кол, но уви шефа е спестилПосочено е - между т1. и т.3 на оригиналната схема. Защитна клема контакт <-> кол земя : 70V При включени предпазители. При изключени предпазители е 0V..
Също колко е тока м-у "земя и нула".
При изключени предпазители напрежение м-у "земя и нула" няма.
При вкл. всички - 70V и т.н.
вт окт 18, 2022 2:36 pmkozl написа: Няма данни какво има като товар по кръговете на съответните предпазители, но хващам се за факта, че като протича ток през 2 от кръговете и се появява потенциална разлика м-у "земя и нула".Всички активни товари са изключени при измерване. На единият предпазител, даващ тази разлика от 20V Имаше климатик и хладилник, които при изключване не оказват влияние на измерванията.
Е това може да е от съпротивление по нулевия проводник (лоша връзка), а може и да е от индукция от намотания кабел.
Обаче при предоставените данни метам монета ези/тура и избирам индукция.
Дали е индукция ще пробвам да разбера неделя, макар че изобщо не ми се занимава с 220V и размотаване на кабели. Но ще имам помощ, та ще се разбере евентуално.
Щото биещия ток може да е явление, при което измерените показатели в първия пост да се различават

Hoвoceлckи
- майстор
пон окт 17, 2022 1:09 amVirtex написа: ...От тук аз съм с впечатлението, че е навит само заземителния (да го наречем жълто-зелен)
-От земята, има кабел до тавана на помещението, след което се връща на 1вия етаж и там в таблото. Има достатъчно път, не е къс кабела, има подозрения, че е навит няколко метра на сноп на тавана ...
"Появата" на проточен бойлер не съм я и забелязал, но става още по-объркащо - бие ток само при ползването му или - не само (и без ползването му, от други уреди?
Мартин Кръстев
- помощник
Най-добре започни от земното и провери хлабавата връзка.
Hoвoceлckи
- майстор
Козарчето, условието е доста надълго описано в първия пост. Пак там е казано, че въпросното напрежение се променя при включени различни (брой) предпазители. Искаш да кажеш, че въпросният проточен е свързан към всички едновременно ли?
Аз кози нямам, но ти дръж пръча здраво - много ти отива
Аз кози нямам, но ти дръж пръча здраво - много ти отива

hidrazin
- майстор
пет окт 21, 2022 10:13 pmVirtex написа: .....Музикална пауза...

Тука се оляхте/оляхме а три дни след последния му пост (21/10/2022) почнах лееееко да се притеснявам.
Че не пише в темата. Но па се оказа че е влизал и се успокоих че не имал извънземни срещи с тока.

Явно е бил в 10-дневен отпуск и се надявам че ще ни "осветли" по темата...

P.S. Е, преди това ще има "малко" работа...

Трифон П.Трифонов
- майстор
Влиза/намесва се, само когато стане напечено, а тогава обикновено е късно.
Темата не е завършена, което означава, че за него този проблем не е проблем, след като толкова време...
Темата не е завършена, което означава, че за него този проблем не е проблем, след като толкова време...
Тема "Проблем с ел. инсталация - напрежение между земя и нула" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература