• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 - майстор
В случая проблема е с проточен бойлер :)
Hoвoceлckи - майстор
Не мисля, че на шефа проблема е от такъв характер (като при принтера). При него потенциалната разлика се увеличава с увеличаване на консумирания ток. Това си е типичен пад на напрежение върху съпротивление. Аз си мисля за това на кóла (ако са разменени проводниците "на тавана"). Тази проверка е най-лесна - с амперклещи при кóла.
Може да е лоша връзка на нулата някъде.
А ще ми бъде много интересно ако се окаже друго.
kozl - майстор
вт окт 25, 2022 6:09 amkrasi92 написа:
В случая проблема е с проточен бойлер :)
пон окт 17, 2022 1:09 amVirtex написа:
Имам въпрос на какво може да дължи следната ситуация и какво да се направи за установяване и премахване на проблема:

При измерване с мултиметър между нула и земя се отчита към 70 волта. Фазомер реаргира леко ако се добре до заземяващата клема, но не колкото на фаза.

Подробности:
-3 проводна инсталация.
-Има забит кол за "земя" (не е измерван дали е адекватен).
-В таблото има отделни клеми за нулата и заземяването, не са свързвани по никакъв начин.
-От земята, има кабел до тавана на помещението, след което се връща на 1вия етаж и там в таблото. Има достатъчно път, не е къс кабела, има подозрения, че е навит няколко метра на сноп на тавана - според мен е важно.
-Когато се спират определени предпазители, от 70волта, измерването между заземяване и нула се променя. Т.е. ако имаме предпазители 1,2 и 3, при изключване на 1 потенциала пада на 50 волта, при изключване на 2 няма разлика, при изключване на 3 пада на 0V. Ако се изключи само 3 от 70V става 20V, т.е. единият кръг "дава" 50V, другият 20V.
-На всички контакти се измерва "феномена".

Как може да се процедира в ситуацията и от какво може да е това ?

Инсталациите на различните предпазители са правени по различно време, всичките са мостови кабели. Подозрението е за забит кабел с пирон и кофти връзка. Според мен може и навитият на макара кабел да прави проблеми.

Интересното е, че заземителният кол е достъпен и ако сложа едната сонда на заземителният кол и другата сонда на заземителният проводник в контакт (но след около 14 линейни метра кабел) отчита 70V :-D На приложената картина, измерването в т.1 е заземителният проводник на контакт (което се пада близо до заземителният кол) и т.2, което самият заземителен кол, но реално е един и същи проводник.

Съветват да се премахне заземителният кабел и да се върже в таблото нулата с заземителният и да се "Занули". Което ако стане без да се реши евентуалният проблем, според мен ще се прехвърли потенциала на нулата и пак ще има проблем.

Ще се радвам на съвети, 220V е прекалено много за моята скромна личност :-D

Символичният чертеж на сградата и горе-долу как е разположена инсталацията е прикачен, понеже частта с т.1 и т.2 ми се струва прекалено шашаво. Но да подчертая, АС-то не е силна страна :)
В началото на темата има въпрос без проточен бойлер.
От маркираното в зелено поне аз си помислих, че или ЖЗ проводник няма връзка с набития заземителен кол или във веригата на ЖЗ проводник се индуцира напрежение. Няма данни какво е включено във веригите към АП1 и АП3, но някаква интуиция ме накара да не наблягам на пад на напрежение в резултат "лоша връзка" по нулата и натоварени вериги.
След 28 поста в отговори по и не по зададения въпрос следва уточнение, че има проточен бойлер.
пет окт 21, 2022 10:13 pmVirtex написа:
пон окт 17, 2022 9:21 pmhidrazin написа:
Чакай ся малко че тук се фърлиха на вкупом на амбразурата... :-D
1.Какво наложи да правиш каквито и да е измервания, демек какъв е проблема довел до необходимост от измервания?
2.Какъв уред използваш за тези измервания?
:partyman:
1. "Леко" бие ток при ползване на проточен бойлер.
2. Обикновен, Non-true RMS дигитален мултимер
Имам и True RMS, китайски, ако има разлика
Да ама при теста по началния въпрос никъде не е вписано за проточен бойлер. Пък проточния бойлер с неизвестна до момента мощност, предполагам е значителен товар, за да се приеме за размисъл варианта "лоша нула". Но при замерванията на автора този значителен товар от проточния бойлер не е наличен.
[
вт окт 18, 2022 2:36 pmkozl написа:
Аз щях да проверя и веригата от защитна клема на контакта до зазем.кол, но уви шефа е спестил :-D .
Също колко е тока м-у "земя и нула".

При изключени предпазители напрежение м-у "земя и нула" няма.
При вкл. всички - 70V и т.н.
Посочено е - между т1. и т.3 на оригиналната схема. Защитна клема контакт <-> кол земя : 70V При включени предпазители. При изключени предпазители е 0V.
вт окт 18, 2022 2:36 pmkozl написа:
Няма данни какво има като товар по кръговете на съответните предпазители, но хващам се за факта, че като протича ток през 2 от кръговете и се появява потенциална разлика м-у "земя и нула".
Е това може да е от съпротивление по нулевия проводник (лоша връзка), а може и да е от индукция от намотания кабел.
Обаче при предоставените данни метам монета ези/тура и избирам индукция.
Всички активни товари са изключени при измерване. На единият предпазител, даващ тази разлика от 20V Имаше климатик и хладилник, които при изключване не оказват влияние на измерванията.
Дали е индукция ще пробвам да разбера неделя, макар че изобщо не ми се занимава с 220V и размотаване на кабели. Но ще имам помощ, та ще се разбере евентуално.
Може би ако Virtex беше измерил съпротивлението на веригата от контакта до зазем.кол загадката щеше да се дешифрира, но уви ....
Щото биещия ток може да е явление, при което измерените показатели в първия пост да се различават :?
Hoвoceлckи - майстор
пон окт 17, 2022 1:09 amVirtex написа:
...
-От земята, има кабел до тавана на помещението, след което се връща на 1вия етаж и там в таблото. Има достатъчно път, не е къс кабела, има подозрения, че е навит няколко метра на сноп на тавана ...
От тук аз съм с впечатлението, че е навит само заземителния (да го наречем жълто-зелен)
"Появата" на проточен бойлер не съм я и забелязал, но става още по-объркащо - бие ток само при ползването му или - не само (и без ползването му, от други уреди?
krasi92 - майстор
Не знаеш условието ама даваш решения. Мамин убавец. И хоп поне половината тема е за боклука. Изпущил си козите и няма връщане :lol: :lol: :lol:
Мартин Кръстев - помощник
Най-добре започни от земното и провери хлабавата връзка.
Hoвoceлckи - майстор
Козарчето, условието е доста надълго описано в първия пост. Пак там е казано, че въпросното напрежение се променя при включени различни (брой) предпазители. Искаш да кажеш, че въпросният проточен е свързан към всички едновременно ли?
Аз кози нямам, но ти дръж пръча здраво - много ти отива :проба:
hidrazin - майстор
.....
Музикална пауза... :-D
Тука се оляхте/оляхме а три дни след последния му пост (21/10/2022) почнах лееееко да се притеснявам.
Че не пише в темата. Но па се оказа че е влизал и се успокоих че не имал извънземни срещи с тока. :?
Явно е бил в 10-дневен отпуск и се надявам че ще ни "осветли" по темата...
:partyman:
P.S. Е, преди това ще има "малко" работа... :-D
Влиза/намесва се, само когато стане напечено, а тогава обикновено е късно.
Темата не е завършена, което означава, че за него този проблем не е проблем, след като толкова време...
Avas_co - майстор
Голям рев е имало - "Ама, другаркоо, той ни обижда"
:lol: :lol: :lol:
Пък "другарката" се не обажда, какво няма да се притесните.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Проблем с ел. инсталация - напрежение между земя и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: