Най - вълнуващия въпрос зимно време.
silent - майстор
Не с Алба 18кв...Еко спар..
LazarGanev - "Велик майстор"
Разликата е голяма, там димните газове са с много по-висока температура и по-лесно се движат нагоре
Kakvidich - специалист
нед ное 13, 2022 10:36 amLazarGanev написа:
Разликата е голяма, там димните газове са с много по-висока температура и по-лесно се движат нагоре
Възможно е да е и от това.. аз снощи увеличих Т 70 градуса помпа на 60 и повече от 80 димни не качи за 3 часа.. Пелетите обаче горят бързо. Не знам, защо! Поне само пепел правят. Няма шлака и някакви парчета гадости.
Kakvidich - специалист
нед ное 13, 2022 8:25 amsilent написа:
Мисля че това няма да реши проблема....моя димоотвод е стандартен размер...ф80или90 не помне....тръгвам с коляно 90гр...вертикала около 1,5метра коляно 90гр и около2 метра хоризонтал с лек наклом около 10-15гр...отделно комина ми е външен зидан с шапка на около 2 метра от къщата и под билото...горя по 2,5т на сезон и чистя кюнци и комин веднъж годишно преди сезона...по гореспоменатата логика би трябвало въобще да не мога печка да запаля...ама не само паляа а и си гори безпроблемно цял сезон...
При толкова къси кюнци макар и с две колена не мисля че е в тях проблема аз бих изкарал кюнец за проба през прозореца...
Така или иначе нямам друг избор! След всичката лента, която ових за да спра това пушене! Остава на пролет да тръгна директно с кюнец от печката с наклон около 30 - 40 градуса и от там вече след стената да чупя с коляно и да влезна в комина на 45 градуса. Ако и това не помогне ... Нямам какво да правя. А и да изкарам кюнец на терасата, не ми е вариант инда има ефект и да няма ефект, няма да го бъде с такъв кюнец!
silent - майстор
Не съм имал проблем и с ниска темп. на димните газове с модулация по тяхната темп....но комина ми става мокър отвън при темп под 100гр...дори под120...затова не модулирам по тях...добре че не съм с грейко щях да съм в батака....все пак споделих някакъв опит макар и нерелевалентен....
6osi6 - майстор
съб ное 12, 2022 11:57 pmKakvidich написа:
ще изкъртя по насолу на равно с изхода на камината и ще тръгна директно под наклон с кюнец, ще счупя и ще влезна в комина пак под наклон.
Почваш от съседната стая. На 2-220 м. под наклон 45°, за вход в комина, зазиждаш тръба ф 89х4 (вътрешно е 81 мм). От вътрешната страна - тази която влиза в комина, я режеш на 45°, от вън остава права. В нея набиваш старата розетка. След това коляно на 45° - минаваш през стената, второ коляно на 45, след него ревизия, за да не разглобяваш за почистване. Така получаваш вертикален ход метър - метър и половина след изхода на камината до коляното, като долу може да използваш и старата тетка за монтажа.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед ное 13, 2022 10:48 amKakvidich написа:
Възможно е да е и от това.. аз снощи увеличих Т 70 градуса помпа на 60 и повече от 80 димни не качи за 3 часа.. Пелетите обаче горят бързо. Не знам, защо! Поне само пепел правят. Няма шлака и някакви парчета гадости.
А бе човек, 15 страници се мъчим тук всички да помогнем, а той нашия намалил температурите на водата и помпата, щот му било топло!
ХОРА, НАУЧЕТЕ СИ УРОКА - СЪОРЪЖЕНИЯТА НА ГРЕЙКО СА КОНСТРУИРАНИ ДА СА МАКСИМАЛНО ЕФЕКТИВНИ, МАКСИМАЛНО ОТНЕМАТ ТОПЛИНАТА ОТ ДИМНИТЕ ГАЗОВЕ И ЗАТОВА ЗАДАДЕНАТА ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА И ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВКЛЮЧВАНЕ НА ПОМПАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯВАТ! ОПТИМАЛНА ТЕМПЕРАТУРА НА ВКЛЮЧВАНЕ НА ПОМПАТА Е 65*С, НО МИНИМУМ 60*С. ЗА ДА ИМА КАЧЕСТВЕНО ГОРЕНЕ, ОПТИМАЛНАТА ЗАДАДЕНА ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА Е 80*С, С КОМПРОМИС 75*С. ОТДЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ИМА И ПРЕДВИД, ЧЕ КОНТРОЛЕРЪТ НА НАТУРЕЛА ИМА СПЕЦИФИЧКА ЛОГИКА И РЕАЛНО РАБОТНАТА ТЕМПЕРАТУРА Е С 5-10 ГРАДУСА ПО-НИСКА ОТ ЗАДАДЕНАТА. МНОГО ГРЕШНО Е ДА СЕ РЕГУЛИРА ТЕМПЕРАТУРАТА У ДОМА ЧРЕЗ ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВОДАТА В КАМИНАТА! Аз бях дотук с казуса на този ползвател - проблемът не е в камината, а в задклавиатурното и устройство!
Не се ядосвай, Лазаре!
Иван не е непослушник или наглец, според мен.
И той не е чел достатъчно, ама не могат всички да са идеални клиенти като мен, нали?!! Хахааааа.
Kakvidich - специалист
нед ное 13, 2022 11:45 amLazarGanev написа:
нед ное 13, 2022 10:48 amKakvidich написа:
А бе човек, 15 страници се мъчим тук всички да помогнем, а той нашия намалил температурите на водата и помпата, щот му било топло!
ХОРА, НАУЧЕТЕ СИ УРОКА - СЪОРЪЖЕНИЯТА НА ГРЕЙКО СА КОНСТРУИРАНИ ДА СА МАКСИМАЛНО ЕФЕКТИВНИ, МАКСИМАЛНО ОТНЕМАТ ТОПЛИНАТА ОТ ДИМНИТЕ ГАЗОВЕ И ЗАТОВА ЗАДАДЕНАТА ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА И ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВКЛЮЧВАНЕ НА ПОМПАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯВАТ! ОПТИМАЛНА ТЕМПЕРАТУРА НА ВКЛЮЧВАНЕ НА ПОМПАТА Е 65*С, НО МИНИМУМ 60*С. ЗА ДА ИМА КАЧЕСТВЕНО ГОРЕНЕ, ОПТИМАЛНАТА ЗАДАДЕНА ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА Е 80*С, С КОМПРОМИС 75*С. ОТДЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ИМА И ПРЕДВИД, ЧЕ КОНТРОЛЕРЪТ НА НАТУРЕЛА ИМА СПЕЦИФИЧКА ЛОГИКА И РЕАЛНО РАБОТНАТА ТЕМПЕРАТУРА Е С 5-10 ГРАДУСА ПО-НИСКА ОТ ЗАДАДЕНАТА. МНОГО ГРЕШНО Е ДА СЕ РЕГУЛИРА ТЕМПЕРАТУРАТА У ДОМА ЧРЕЗ ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВОДАТА В КАМИНАТА! Аз бях дотук с казуса на този ползвател - проблемът не е в камината, а в задклавиатурното и устройство!
Абе човек, Лазар! Първо, какво общо има с това, че тая камина пуши!? И второ знаеш ли, защо я намалих на 65 градуса и 60 помпа, а? Щото БУЛТЕРМА ми каза така, щот ми текнала камината, щот било топло вън а аз съм задал Т75 а помпа 65. И след като се опитах да му откажа той ми каза,,абе човек чуй какво ти казвам, няма значение, че пише в книжката така...,, И пак не го послушах, че ми каза да намаля водата на 55 а помпата на 50... Затова я намалих, щот като текна, така ми каза инсталатора. И ако беше тва проблема с температурите на водата и помпата, нямаше да пуши като беше на 80 вода и 65 помпа. ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ АКО ТВА Е ПРИЧИНА ДА ПУШИ ТВА ГРЕЙКО.. ЩЕ ГО ПУСНА ВЪРХУ ТОЯ ДЕТ ГО Е МИСЛИЛ. БЛАГОДАРЕН СЪМ ТИ ЗА СЪДЕЙСТВИЕТО, АМА ДА НАПАДАШ МЕН, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТАКА МИ Е КАЗАНО ДА НАПРАВЯ ОТ ИНСТАЛАТОРА, НЯМА КАК.
Kakvidich - специалист
нед ное 13, 2022 12:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не се ядосвай, Лазаре!
Иван не е непослушник или наглец, според мен.
И той не е чел достатъчно, ама не могат всички да са идеални клиенти като мен, нали?!! Хахааааа.
Прав си. Нито съм нагъл, нито непослушен. Напротив. Питам, интересувам се, възприемам! Но като не разбирам, понякога се случва да чуя грешно посъветване. И за четенето... Цялата тема на тая печка... Че и някои неща няколко пъти, за да ги разбера...

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: