• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
пон ное 21, 2022 7:52 amkozl написа:
...ако електромера е с чекрък от старите, това значи ли, че като се размени вход изход елекромера ще върти брояча наобратно :?
Аха.
Детето - специалист
Той токовия трансформатор си мери а електромера не го интересува в коя посока тече тока. Същото е и с амперклещите, както и да ги въртя не ми слага отрицателен знак отпред.
fbr - майстор
вт ное 22, 2022 7:32 pmДетето написа:
Той токовия трансформатор си мери а електромера не го интересува в коя посока тече тока. Същото е и с амперклещите, както и да ги въртя не ми слага отрицателен знак отпред.
Е, не е същото, щото в електромера има и напреженова компонента, като има значение дали тока и напрежението са във фаза, или дефазирани на 180 градуса.
kozl - майстор
То чекръковия електромер е некъв вид електродвигател. Не отчита реактивна енергия. Обаче какво ще стане ако реактивната енергия стане по-голяма от активната :?
Т.е. когато работят фотоволтици и потребяваната енергия от абоната стане по-малка от произведената електромера би следвало да я отчита като реактивна енергия.
Но споделената логика не ми посочва отговор дали чекръковия електомер ще върти обратно ако се размени входа и изхода на фазата в електромера.
fbr - майстор
ср ное 23, 2022 7:13 amkozl написа:

Но споделената логика не ми посочва отговор дали чекръковия електомер ще върти обратно ако се размени входа и изхода на фазата в електромера.
Разбира се, че ще се завърти обратно. В ерата на чекръковите електромери, ролята на четириквадрантните електромери се изпълняваха от 4 електромера с механични спирачки против обратен ход. Когато енергията тръгне обратно, спираше да се върти единия електромер, а се завърташе този за обратната посока.
Детето - специалист
вт ное 22, 2022 10:37 pmfbr написа:
вт ное 22, 2022 7:32 pmДетето написа:
Е, не е същото, щото в електромера има и напреженова компонента, като има значение дали тока и напрежението са във фаза, или дефазирани на 180 градуса.
А защо на 180. При връщане към преносната мрежа е все едно да вържеш електромера на обратно.
Като вържем електромера на обратно какво ще се случи и защо има вход и изход?
fbr - майстор
чет ное 24, 2022 9:19 pmДетето написа:

Как какво, на токовата намотка ще се обърне посоката, а на напреженовата, не. С колко градуса, според теб, се обръща посоката на тока, като се размени начало и край на една бобина.
Детето - специалист
чет ное 24, 2022 10:13 pmfbr написа:
чет ное 24, 2022 9:19 pmДетето написа:

Как какво, на токовата намотка ще се обърне посоката, а на напреженовата, не. С колко градуса, според теб, се обръща посоката на тока, като се размени начало и край на една бобина.
Да, ще се обърне с 180* но исках да кажа друго. А то е, че каквото му е зададено на електромера той това ще отчита. Това, че на дисплея няма показание, не значи, че не го прави. Както в случая върнатата енергия да я слага като консумирана.
brum - майстор
ср сеп 21, 2022 10:10 ambrum написа:
И на база на този резултат продължих напред - ще слагам батерии. Заръчани са 15kWh LiFePo4 клетки на CATL (малко под 300лв/кВч с доставките, таксите и т.н.). Поръчан е и BMS-а - Seplos за 150A. Тия дни ще заръчам и инвертора Sunny Island 4.4М.
Инвертора е закачен на стената и идните 1-2 месеца ще гледам да го закача и за тока. Бърза работа нямам, защото усвояваме всичко което дойде от фотоволтаиците. Предполагам, че март/април/май ще почне да има излишък.

Батериите също пристигнаха. По първи измервания всичките са с вътрешно съпротивление в диапазона 0.22 до 0.24 милиома и напрежението варира под 1 миливолт между всичките (3.295mV +- 0.5mV). От същата партида клетки има правени тестове по американските форуми и капацитета е между 297 и 300 амперчаса на клетка (при 280Ah за модела).

BMS-а го спазарих на 11.11 с прилични отстъпки.

Всички необходими компоненти за батерията ще стъпят на 5150лв. Включително дребните детайли (кутия, шпилки, гайки и винтове) и малко инструменти (милиомметъра).
Детето - специалист
пет ное 25, 2022 12:11 pmbrum написа:
ср сеп 21, 2022 10:10 ambrum написа:
И на база на този резултат продължих напред - ще слагам батерии. Заръчани са 15kWh LiFePo4 клетки на CATL (малко под 300лв/кВч с доставките, таксите и т.н.). Поръчан е и BMS-а - Seplos за 150A. Тия дни ще заръчам и инвертора Sunny Island 4.4М.
Инвертора е закачен на стената и идните 1-2 месеца ще гледам да го закача и за тока. Бърза работа нямам, защото усвояваме всичко което дойде от фотоволтаиците. Предполагам, че март/април/май ще почне да има излишък.

Батериите също пристигнаха. По първи измервания всичките са с вътрешно съпротивление в диапазона 0.22 до 0.24 милиома и напрежението варира под 1 миливолт между всичките (3.295mV +- 0.5mV). От същата партида клетки има правени тестове по американските форуми и капацитета е между 297 и 300 амперчаса на клетка (при 280Ah за модела).

BMS-а го спазарих на 11.11 с прилични отстъпки.

Всички необходими компоненти за батерията ще стъпят на 5150лв. Включително дребните детайли (кутия, шпилки, гайки и винтове) и малко инструменти (милиомметъра).
Не пречи да сглобиш всичко и ако нямаш излишък от ФЕЦ да зареждаш акумулаторите на нощна тарифа. След това да си го харчиш през деня. При мен съм разиграл такава схема.
Клетките аз ги чакам догодина, 3980лв ми стъпиха 16 клетки 280Аh. Търговеца е този който ми го даде.
БМС 150А индустриален пристигна преди две седмици, за него платих 201$ и 12лв в пощата за обработка на документи.
Онзи ден в бачкането пристигнаха разни части в дървен сандък. Затова кутията ми е готова и сега само чакам клетките.
Преди доста време направих едноосна конструкция която да се върти изток-запад, но понеже мотора още не е пристигнал и към момента гледа само запад. В момента положението е такова от 6 панела х 440w, надявам се след монтажа на мотора и тракер системата която да търси най добрата позиция от мин. количество панели да се добива повече.
Може да се види и каква е разликата в добива преди 15 дни. До 21.12 най вероятно нещата ще се влошат още с добива и след това се надявам да започнат на обратно да се покачват.

Прикачен файл

Screenshot 2022-11-26 08.59.01.png

Прикачен файл

Screenshot 2022-11-26 08.50.54.png
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията: