• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
съб ное 26, 2022 8:27 amДетето написа:
3980лв ми стъпиха 16 клетки 280Аh
От любопитство - какви клетки и може ли разбивка на сумата. Че моята смета е 4300лв за 16 клетки. За разбивката ме интересува каква е цената на клетките, колко е транспорта и каква е надбавката (ако си плащал през Алибаба има една надбавка за "подсигуряване на сделката" - trade assurance fee).
LazarGanev - "Велик майстор"
Клетките аз ги чакам догодина, 3980лв ми стъпиха 16 клетки 280Аh. Търговеца е този който ми го даде.
БМС 150А индустриален пристигна преди две седмици, за него платих 201$ и 12лв в пощата за обработка на документи.
Онзи ден в бачкането пристигнаха разни части в дървен сандък. Затова кутията ми е готова и сега само чакам клетките.
Преди доста време направих едноосна конструкция която да се върти изток-запад, но понеже мотора още не е пристигнал и към момента гледа само запад. В момента положението е такова от 6 панела х 440w, надявам се след монтажа на мотора и тракер системата която да търси най добрата позиция от мин. количество панели да се добива повече.
Може да се види и каква е разликата в добива преди 15 дни. До 21.12 най вероятно нещата ще се влошат още с добива и след това се надявам да започнат на обратно да се покачват.
За тези 5-6000лв (а сигурно и повече), които си дал за излишни батерии, BMS, следящи конструкции и т.н., които са с къс живот, щеше да си увеличиш панелите и съответно и добива тройно или четворно, да ползваш най-добрата и вечна батерия - мрежата, да продаваш по 38ст излишъка, после да купуваш вечер на половин цена и много по-бързо ще си изплатиш системата, вместо безумието да се топлиш вечер от батериите, които са с няколко години живот. Но все пак благодарим, че споделяш, защото човек се учи от грешките си, но още по-добре - от грешките на другите :cool:
lpoik - специалист
съб ное 26, 2022 9:36 amLazarGanev написа:
Клетките аз ги чакам догодина, 3980лв ми стъпиха 16 клетки 280Аh. Търговеца е този който ми го даде.
БМС 150А индустриален пристигна преди две седмици, за него платих 201$ и 12лв в пощата за обработка на документи.
Онзи ден в бачкането пристигнаха разни части в дървен сандък. Затова кутията ми е готова и сега само чакам клетките.
Преди доста време направих едноосна конструкция която да се върти изток-запад, но понеже мотора още не е пристигнал и към момента гледа само запад. В момента положението е такова от 6 панела х 440w, надявам се след монтажа на мотора и тракер системата която да търси най добрата позиция от мин. количество панели да се добива повече.
Може да се види и каква е разликата в добива преди 15 дни. До 21.12 най вероятно нещата ще се влошат още с добива и след това се надявам да започнат на обратно да се покачват.
За тези 5-6000лв (а сигурно и повече), които си дал за излишни батерии, BMS, следящи конструкции и т.н., които са с къс живот, щеше да си увеличиш панелите и съответно и добива тройно или четворно, да ползваш най-добрата и вечна батерия - мрежата, да продаваш по 38ст излишъка, после да купуваш вечер на половин цена и много по-бързо ще си изплатиш системата, вместо безумието да се топлиш вечер от батериите, които са с няколко години живот. Но все пак благодарим, че споделяш, защото човек се учи от грешките си, но още по-добре - от грешките на другите :cool:
А конкретно предложение имаш ли? Какви панели, бройки, контролер и начин на свръзване.
gogo7777 - майстор

....."Свободата, Санчо....." :drinkers:
...ииииии още една натъкмена крилата фраза "Купуването и продаването на енергия от ЕРП е противо-**** и не-целесъобразно" :drinkers:
шоп - майстор
Не пречи да сглобиш всичко и ако нямаш излишък от ФЕЦ да зареждаш акумулаторите на нощна тарифа. След това да си го харчиш през деня. При мен съм разиграл такава схема.
Ехее.... ако това имаше икономическа обосновка, аз щях да съм милионер, а защо не и милиярдер:-) Ако досега, бе измислено нещо по-ефективно от ПАВЕЦ то шеще да е рализирано от Мъск.
fbr - майстор
да ползваш най-добрата и вечна батерия - мрежата, да продаваш по 38ст излишъка,
Тя тая мрежа въобще не е като пазарска мрежа. В общия случай, когато ти имаш излишък, много други като теб също имат излишъци.
Детето - специалист
съб ное 26, 2022 9:11 ambrum написа:
3980лв ми стъпиха 16 клетки 280Аh
От любопитство - какви клетки и може ли разбивка на сумата. Че моята смета е 4300лв за 16 клетки. За разбивката ме интересува каква е цената на клетките, колко е транспорта и каква е надбавката (ако си плащал през Алибаба има една надбавка за "подсигуряване на сделката" - trade assurance fee).
Това ми прати колегата който ги поръча. Отделно е правил някакви схеми през плащанията и общата сума е 8К без 40лв

Към всички останали, човешко е да се греши, но при мен няма грешка. Ако искам да продавам цената е 20лв под цена борса за мегават.Вярно, че цената слезе последните дни, но какво ти пука. За година си избивам инвестицията.
Имам имот в планината до който има язовир. Понеделник отивам да пазаря язовира и да си направя един ПАВЕЦ. Ще трябва и няколко километра далекопровод, иначе ще давам ток само на близките еко ферми. Но няма значение, важна е идеята и да ровя нещо.

Прикачен файл

photo_2022-11-26_16-12-32.jpg
brum - майстор
Цената на клетките е почти същата - 107 моите срещу 108 твоите. Разликите са основно от транспорта, таксите и курса на долара.

EVE са читава марка. Първата батерия дето събирах беше с техни клетки. Ако дойдат с отвор за навиване на болт си купи неръждаеми шпилки (grub screw, не знам как е на български) и ги стегни с лепило. И задължително затягате с динамометричен ключ на 4-5Nm, че ако превърти шпилката е драма.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб ное 26, 2022 4:52 pmfbr написа:
Тя тая мрежа въобще не е като пазарска мрежа. В общия случай, когато ти имаш излишък, много други като теб също имат излишъци.
Изобщо не говоря за продажба на борсата, за договор на фиксирани или "преференциални" цени, както ги наричат. При такъв договор са длъжни да ти изкупуват тока, независимо дали има излишъци или недостиг
lpoik написа:
А конкретно предложение имаш ли? Какви панели, бройки, контролер и начин на свръзване.
Не правя предложение, просто давам съвет. Той си има панели, просто трябва да се увеличат
fbr - майстор
съб ное 26, 2022 7:12 pmLazarGanev написа:
При такъв договор са длъжни да ти изкупуват тока, независимо дали има излишъци или недостиг
Е добре де, колко устойчива мислиш е тая работа, на всеки ще му се купува скъпо излишната енергия, пък никой няма да иска я купува на такава цена.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: