• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kivanov - специалист
пет дек 02, 2022 9:34 amskostadinov написа:
Обикновено съм чувал от майсторите, а и от баща ми, че с мокрите процеси се тръгва от вътре на вън. Тоест слагаш дограмата и после вътре мазилки по стените, замаски и след това вече като изсъхне отвън, почваш фасадата. Но то вече материали всякакви, технологии всякакви, машинарии всякакви, така че процесите могат да се въртят и по други схеми предполагам.
Склонен съм да се съглася, но времето е такова, че няма как да го изпълня така :)
skostadinov - специалист
пет дек 02, 2022 9:37 amkivanov написа:
пет дек 02, 2022 9:34 amskostadinov написа:
Обикновено съм чувал от майсторите, а и от баща ми, че с мокрите процеси се тръгва от вътре на вън. Тоест слагаш дограмата и после вътре мазилки по стените, замаски и след това вече като изсъхне отвън, почваш фасадата. Но то вече материали всякакви, технологии всякакви, машинарии всякакви, така че процесите могат да се въртят и по други схеми предполагам.
Склонен съм да се съглася, но времето е такова, че няма как да го изпълня така :)
Абе хубавото е че преди студовете ще успеете да завършите бетоните и т.н. После цяла зима може да си се движат някакви неща и така няма да губиш много време. Но здраве да има, другото ще го нагласиш :)
Dessie - специалист
пет дек 02, 2022 9:22 amkivanov написа:
Предполагам, че ме питаш, защото се чудиш как ще съхне, ако първо изолираш, а после мажеш вътре.
Точно, съвсем правилно предполагаш :-)

@skostadinov - и аз така знам, обаче въпросът е дали ако зидат и започнат турбозола вътре дали няма да го прецакаме от влагата и студа ако не затворя тухлите отвън
nelina_london - специалист
Ние първо си направихме изолацията (Октомври Ноември) и после с турбозол вътре (Декември ,Януари) .Държахме прозорците на ножица ,когато времето бе благоприятно и всичко изсъхна за 2-3 месеца .Според Майстора на вътрешната мазилка ,по-пагубно било прекалено бързото съхнене ,отколкото бавното .Негово мнение ,аз нямам отношение към тезата .
Имаме пукната мазилка на една стена ,но там грешката бе друга и е от слягане .
kivanov - специалист
пет дек 02, 2022 9:41 amskostadinov написа:
Абе хубавото е че преди студовете ще успеете да завършите бетоните и т.н. После цяла зима може да си се движат някакви неща и така няма да губиш много време. Но здраве да има, другото ще го нагласиш :)
Силно се надявам да успеем :)
пет дек 02, 2022 7:10 pmDessie написа:
Точно, съвсем правилно предполагаш :-)
Много го мислих и аз, но в крайна сметка ще го направя както дойде :D
пет дек 02, 2022 8:58 pmnelina_london написа:
Ние първо си направихме изолацията (Октомври Ноември) и после с турбозол вътре (Декември ,Януари) .Държахме прозорците на ножица ,когато времето бе благоприятно и всичко изсъхна за 2-3 месеца .Според Майстора на вътрешната мазилка ,по-пагубно било прекалено бързото съхнене ,отколкото бавното .Негово мнение ,аз нямам отношение към тезата .
Имаме пукната мазилка на една стена ,но там грешката бе друга и е от слягане .
И аз така знам (и съм виждал), че бързото съхнене е по-кофти от бавното и влагата. Ще пиша и снимам като го започна :)
nikolov333 - майстор
пет окт 21, 2022 9:09 amkivanov написа:
чет окт 20, 2022 1:00 amresistbody написа:
Хич да не ти пука, пак кавам че не схващам идеята им за дренажите.. от над 20 години вкъщи има малък 7 кубиков рибарник... изпълнен с технология от преди 30-40 години.. първия етаж е кота -1.40 камък и няма проблеми.. имаше ама бяха от другаде... не от "басейна"...
И аз си мисля, че трябва да сме малко по-оптмистично настроени ;)
чет окт 20, 2022 8:55 amnikolov333 написа:
Абе то да не става, че тогава е кофти да правиш дренаж при готови пътеки и озеленяване.. :|
Така е, но при мен е почти невъзможно да правя дренаж.
чет окт 20, 2022 2:29 pmn_a написа:
АКО нещо се случи с хидроизолацията, НедайБоже, ще имате вечно накисната къща
Това е така, но какво може да се случи с хидроизолацията?
Ей я темата за срутването във Флорида и коментара на BLUE-to ..
viewtopic.php?f=16&t=66634&sid=b4cd85d3 ... 0#p1120454
kivanov - специалист
Много трагично събитие. Предполагам, че много неща не са били направени както трябва там.

Басейнът е пълен с 20см вода от дъждовете и все още конструкцията вън е суха. С изолация вътре ще е още по-сигурно. Ще видим.
ср май 04, 2022 5:21 pmkivanov написа:
04.05.2022 - Договор със строител
04.05.2022 - Договор с надзор.

Преслушах няколко надзора (които работят по обекти на строителя). Поискаха около 7000лв. Видяха ми се много. Намерих други в нета и ще платя 3500лв. (2800лв. надзор + 500лв. енергиен сертификат + 200лв. технически паспорт).

Към офертата ще добавим едни 1000-2000лв. (според колкото тръба сложат и т.н.) за тръбите, които са в основите.

В понеделник трябва да подадем заявление за откриване на строителна площадка (Акт 2?) и 7 дни след това (ако всичко е наред) ще започнем да копаем.

Във вторник геодезистът ще сложи контур и кота 0 :)

Желязото е 20 стотинки надолу и това свали едни 6400лв от офертата. Сега ще купим 16 тона и се надявам следващите 16 тона да са и те по-надолу.

Мисля слеващите дни да взема червен спрей и да бележя всички дънери, които трябва да се извадят.
Следейки с интерес форума, направо съм шокиран от Строителната Бюрокрация в БГ и от цените на административните строителни услуги! За пример в Англия да ти издадат такъв Енергиен Сертификат -EPC (за апартамент/къща) струва 50 паунда (110 лв) и важи 10 год! Накратко моят личен опит. Преди време (в Англия) си построих пристройка (над 100м2) и реновирах къщата си, Строителното разрешение и Проекта ми струваше под 1000лв(не паунди)! Основно се изискваше външната фасада да изглежда по същия начин като на съседните къщи по протежение на улицата! Няма никакво изискване за Вътрешното разпределение с изключение на някои носещи конструкции, (бутнах комин с камина, и някои стени) за което платих на структурен инжинер да проектира и изчисли металните носещи греди- (500 паунда). Проекта по вътрешното разпределение - помещения, ВиК, кабелизиране, отопление и т.н. си го направих аз (ползвах някои готови примерни проекти на подобни къщи), който строителите старателно следваха. Контрола по структурните елементи и етапи от строежа (от изкоп, вик, ел инсталация ,покривна конструкция и т.н. ) се осъществяваше задължително от служител на Строителен контрол от Общината. Всичко това си влизаше в цената (под 1000 лв) при получаване на разрешителното за строеж! Накрая Сертифицирането на готовия обект също бе на нормални цени (проверяват се Газ, Електро инсталации и т.н.) Оставям на вас да прецените дали ние в БГ сме много по -напред в строителните стандарти и изисквания от богатите англичани, или тук строителния октопод и архитектурното лоби получиха неограничени правомощия да регулират пазара и обикновените хора решили да построят къщичка, да зависят от тях и неспирно да пълнят гушите на корумпираните чиновници!
skostadinov - специалист
пон дек 19, 2022 5:33 pmlubo5 написа:

Следейки с интерес форума, направо съм шокиран от Строителната Бюрокрация в БГ и от цените на административните строителни услуги! За пример в Англия да ти издадат такъв Енергиен Сертификат -EPC (за апартамент/къща) струва 50 паунда (110 лв) и важи 10 год! Накратко моят личен опит. Преди време (в Англия) си построих пристройка (над 100м2) и реновирах къщата си, Строителното разрешение и Проекта ми струваше под 1000лв(не паунди)! Основно се изискваше външната фасада да изглежда по същия начин като на съседните къщи по протежение на улицата! Няма никакво изискване за Вътрешното разпределение с изключение на някои носещи конструкции, (бутнах комин с камина, и някои стени) за което платих на структурен инжинер да проектира и изчисли металните носещи греди- (500 паунда). Проекта по вътрешното разпределение - помещения, ВиК, кабелизиране, отопление и т.н. си го направих аз (ползвах някои готови примерни проекти на подобни къщи), който строителите старателно следваха. Контрола по структурните елементи и етапи от строежа (от изкоп, вик, ел инсталация ,покривна конструкция и т.н. ) се осъществяваше задължително от служител на Строителен контрол от Общината. Всичко това си влизаше в цената (под 1000 лв) при получаване на разрешителното за строеж! Накрая Сертифицирането на готовия обект също бе на нормални цени (проверяват се Газ, Електро инсталации и т.н.) Оставям на вас да прецените дали ние в БГ сме много по -напред в строителните стандарти и изисквания от богатите англичани, или тук строителния октопод и архитектурното лоби получиха неограничени правомощия да регулират пазара и обикновените хора решили да построят къщичка, да зависят от тях и неспирно да пълнят гушите на корумпираните чиновници!
Прав си за нещата, които казваш. Има доста какво да се подобри/промени/оптимизира, но какво можем да направим ние обикновените хора, които искат да живеят в България и да си построят дом?
gnt69 - майстор
пон дек 19, 2022 5:33 pmlubo5 написа:
Не си прав. Тука говорим за нова къща а ти говориш за вътрешни преустройства. Вътрешните преустройства тук ги правим без пари. щото никой никого не пита. Пък в Англия сигурно си на някоя китна уличка с еднообразни типови къщи строени с типови проекти. Едно време имаше такива проекти в проектантската организация. Имаш право да си избираш или къща тип пищов или тип вила с двускатен покрив. А ония 50 паунда са ти ги взели за копиране на папката на съседната къща и на по съседната защото целия град е с еднообразни типови къщи. :partyman:
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: