• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
нед дек 11, 2022 10:35 amradoslav_n написа:
.........
Преди няколко месеца когато узаконявах всичко никой не можеше да ти откаже до 30 киловата централа, говоря за централа за собствени нужди и никога не съм говорил за цел продажба. Сега може и да е променено, но тук като цяло проблема е, че ние говорим за битови нужди а някои хора постоянно намесват продажба. Ако съм споменал някога продажба, предплатен "ток" или нещо такова е защото другите искат това да прочетат.
Лично аз го направих за спорта както се казва. До тук съм дал над 20К за какви ли не щуротии та съм много далеч от избиване.
При мен панелите са на Лонджи солар и са давали повече от това което им пише на хартия. Под товар напрежението е достигало до това на отворена верига и инвертора даваше аларма за високо напрежение. Затова си мисля, че добре съм се справил с една такава централа. Не, че има някаква страшна наука в това нещо, но познавам разни други като мен (учили) които не могат да постигнат това което постигам аз. Сега дали е от панели, разположение и т.н не ми се коментира.
Относно батериите, математиката е точна наука и числата ясно показват в този момент, че една такава батерия трудно ще си изкара парите. Но тук се връщаме до момента да направиш нещо сам и това да ти достави удоволствие. След това идва момента когато с малко инсталирана мощност в панели е възможно с батерията да компенсираш голяма консумация за Х време. И не на последно място е когато няма захранване по ел. преносната мрежа а ти да си имаш. А на последно място са завижняците, всичките се изредиха да минават по няколко пъти по улицата да видят какво си направил.

Много се отклоних, влязох да попитам за оловни акумулатори нещо. Питането ми е при 4-акумулатора вързани последователно, дали е хубаво от време на време да им разменям местата. И ако трябва да ги разменям каква е схемата на промяна. Говоря като схемите които се даваха едно време да въртиш гумите на автомобила да се износват равномерно.

Прикачен файл

Screenshot 2022-12-12 19.04.09.png
На камионите се препоръчва на 6 месеца да се сменят местата.
Четири не зная как трябва да се въртят.
Купи си еквалайзер(и)!
https://www.akumulator.pro/index.php?ro ... uct_id=260

Намерих и китаец.
https://www.zahranvane.com/Batt-Balance-Module-HA02
И още, с четиво.
https://xpi.bg/balansyor-za-izravnyavan ... vnitel-48v
Същият, като предният, но на промоция.
brum - майстор
пон дек 12, 2022 6:59 pmДетето написа:
Питането ми е при 4-акумулатора вързани последователно, дали е хубаво от време на време да им разменям местата. И ако трябва да ги разменям каква е схемата на промяна. Говоря като схемите които се даваха едно време да въртиш гумите на автомобила да се износват равномерно.
Няма смисъл да ги въртиш. Има разни балансиращи устройства дето ако някой амумулатор почне да качва повече напрежението от другите ще гледат да го изравнят. Ама не знам дали ги монтират често.

Нали си заръчал LiFePo4 клетки? Защо ти е да се бориш с оловните?

И не на последно място е когато няма захранване по ел. преносната мрежа а ти да си имаш.
Все повече почвам да разчитам на това. Тия от Енергохолд нещо прехвърляха захранвания от един на друг трафопост, че уж да подобряват услугата. За една година тока не беше спирал. Тия почнаха ремонта като застудя (преди 3-4 седмици) и го приключиха преди 10 дни. От както разбутаха нещата не е имало 48 часа без прекъсване. Тая вечер от 18 до 19:30 ни оставиха без ток. Вчера в 6 сутринта нямаше за 4 минути. Дали пък всички не се изхитриха да минат на климатици и селската мрежа да клекна...

Батерииният инвертор може да отдава до 3 киловата и да покрива пикове до 5.5kW. Термопомпата няма да я бъде на него, но газовият котел, хладилника, ламите и котлона на слаба степен няма да са му проблем.
radoslav_n - помощник
.........
Преди няколко месеца когато узаконявах всичко никой не можеше да ти откаже до 30 киловата централа, говоря за централа за собствени нужди
Може би не съм се изказал напълно или грешно съм те разбрал. Това за което аз говоря е за собствени нужди+ продажба на излишък или изцяло за продажба.
Изцяло за собствени нужди ограничението до тази година мисля беше 200-250 квтч или поне до толкова покриваха разни програми отпреди 4-5 години. 30 квтч беше и продължава да е само за битови потребители.
Lutchezar - майстор
Небитовите по последната програма нямаха право да продават според последните нововъведения, само за собствени нужди. Излишъкът си оставаше за тях си.
hidrazin - майстор
Мен пък тези дни ме глождеше нещо прочетено но което не обърнах внимание.
Ей ся па взех че се присетих:
Поради факта, че съм със 50 м. кабел в посока (общо 100м), съм заложил на 6 кв. и загубите ми до инвертора са 10 вата.
Може ли сметките за тези 10W загуби?
Или поне колко вата минават през тоя кабел (трифазно/монофазно), от какво е направен кабела (мед, сребро, злато - халумина го изключвам).
Много се набутах с тоя халумин.
Трябваше да слагам големи сечения за да докарам 1% загуби.
:partyman:
Детето - специалист
Балансьори/изравнители съм сложил, но според тези които ми продадоха акумулаторите е трябвало да им сменям местата ако искам да им удължа живота.
Оловните ги имам по същите съображение които имаш ти. Мине не мине и тока спира, ползвах един ЮПС за няколко консуматора които не трябва да остават без захранване, но акумулатора заминава много бързо и точно когато ти потрябва и АБ е мъртва за няколко минути. Затова си взех 5KW инвертор който е офф грид и го ползвам като аварийно захранване. Така не е само за няколко консуматора ами захранвам целия имот и ако няма разхищения акумулаторите изкарват по 14-15 часа докато слязат на 50%.
LiFePo4 ги взех защото взех един Гроват 5KW. Като идеята е да сменя оловните с тях. А инвертора се налага също да го смяна, защото този който е в момента не работи с LiFePo4.
Ще взема да ги завъртя АБ има няма файда. Като мисля както са 1-2-3-4 да ги направя 2-1-4-3 за следващите 6 месеца.
По скоро, след 1-2-3-4, не следва ли 2-3-4-1, хахаааа?!!
Или пО бакалската, да приеме бившия 4 за нов 1 и пак отначало?
brum - майстор
Въртели се като крайните се слагали вътрешни. Защо - не пишат. Т.е. от 1-2-3-4 е по-правилно да идеш на 3-4-1-2.

Детето, ти къде живееш? Да не сме съселяни?

А тия от ЧЕЗ/Енергохолд станаха нетърпими. Вчера 2 часа авария, днес 3 часа авария. Ако утре е 4 часа аварията значи е аритметична прогресия.
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: