нед дек 11, 2022 10:35 amradoslav_n написа: .........Преди няколко месеца когато узаконявах всичко никой не можеше да ти откаже до 30 киловата централа, говоря за централа за собствени нужди и никога не съм говорил за цел продажба. Сега може и да е променено, но тук като цяло проблема е, че ние говорим за битови нужди а някои хора постоянно намесват продажба. Ако съм споменал някога продажба, предплатен "ток" или нещо такова е защото другите искат това да прочетат.
Лично аз го направих за спорта както се казва. До тук съм дал над 20К за какви ли не щуротии та съм много далеч от избиване.
При мен панелите са на Лонджи солар и са давали повече от това което им пише на хартия. Под товар напрежението е достигало до това на отворена верига и инвертора даваше аларма за високо напрежение. Затова си мисля, че добре съм се справил с една такава централа. Не, че има някаква страшна наука в това нещо, но познавам разни други като мен (учили) които не могат да постигнат това което постигам аз. Сега дали е от панели, разположение и т.н не ми се коментира.
Относно батериите, математиката е точна наука и числата ясно показват в този момент, че една такава батерия трудно ще си изкара парите. Но тук се връщаме до момента да направиш нещо сам и това да ти достави удоволствие. След това идва момента когато с малко инсталирана мощност в панели е възможно с батерията да компенсираш голяма консумация за Х време. И не на последно място е когато няма захранване по ел. преносната мрежа а ти да си имаш. А на последно място са завижняците, всичките се изредиха да минават по няколко пъти по улицата да видят какво си направил.
Много се отклоних, влязох да попитам за оловни акумулатори нещо. Питането ми е при 4-акумулатора вързани последователно, дали е хубаво от време на време да им разменям местата. И ако трябва да ги разменям каква е схемата на промяна. Говоря като схемите които се даваха едно време да въртиш гумите на автомобила да се износват равномерно.